Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat betekent de Brexit voor mijn zorgverzekering?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Na jaren van discussies en onderhandelingen is de Brexit een feit. Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie verlaten. Heeft dit ook invloed op de dekking van je zorgverzekering als je voor je werk of voor vakantie naar het Verenigd Koninkrijk gaat?

brexit.png

Onder de naam Verenigd Koninkrijk vallen vier verschillende landen, namelijk Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Het reizen naar deze landen ligt nu stil door het coronavirus, maar zodra het weer op gang komt heeft de Brexit ook invloed op vakanties. Tot 21 september 2021 kun je blijven reizen naar het Verenigd Koninkrijk met je ID-kaart. Daarna heb je waarschijnlijk een paspoort nodig. Gelukkig hoef jij je geen zorgen te maken over de dekking in je zorgverzekering.

De basisverzekering biedt standaard werelddekking

Je kunt nog steeds onveranderd gebruik blijven maken van de basisverzekering in het Verenigd Koninkrijk. Als je tijdens je verblijf in de vier landen spoedeisende hulp nodig hebt, kun je vertrouwen op je zorgverzekering. Dat staat overigens los van de Brexit. Je hebt ook dekking in de rest van de wereld. De medische kosten worden betaald door de verzekeraar, maar er zit wel een maximum aan. De verzekeraar hoeft namelijk niet meer te vergoeden dan de in Nederland gebruikelijke kosten voor de behandeling.

Voorbeeld:

Als een operatie in Nederland € 2500 kost, is dit ook het maximale bedrag dat de verzekeraar moet vergoeden aan medische kosten gemaakt in het buitenland voor dezelfde behandeling. Krijg je na een weekendje London een ziekenhuisrekening voor een operatie van € 3000, terwijl die operatie in Nederland € 2500 kost? Dan krijg je € 2500 vergoed vanuit de basisverzekering en betaal je in dit voorbeeld dus € 500 zelf. Je kunt je voor de extra kosten wel aanvullend verzekeren. Dit doe je door  een aanvullende buitenlanddekking in de zorgverzekering af te sluiten of je neemt voordat je op reis gaat een reisverzekering met dekking voor medische kosten. In dat geval wordt de volledige rekening voor spoedeisende hulp in het buitenland vergoed.

Brexit en de zorgverzekering

Door de Brexit denken mensen misschien eerder na over de dekking van de zorgverzekering als ze naar het Verenigd Koninkrijk gaan. Maar eigenlijk zou je altijd al moeten nadenken over de zorgverzekering bij een verblijf in het buitenland. Biedt jouw zorgverzekering wel genoeg dekking? Heb je een aanvullende buitenlandverzekering met dekking voor Europa dan kun je met een gerust gevoel naar het Verenigd Koninkrijk. De Brexit heeft hier vooralsnog geen invloed op. Heb je dat niet? Dan is het verstandig om een reisverzekering met de module medische kosten af te sluiten.

hoge-rekening-ziekenhuis-buitenland.png

Brexit en de reisverzekering

Op de dekking van de medische kosten in de reisverzekering heeft Brexit geen invloed. Het meeverzekeren van de medische kosten in de reisverzekering is zeker aan te raden. De dekking is namelijk ruimer dan de vergoeding vanuit de zorgverzekering. Bijvoorbeeld als je om medische redenen terugkeert naar Nederland. De zorgverzekering draagt de medische kosten, maar niet de kosten van het terugkeren (repatriëren). Daarom is de reisverzekering belangrijk, maar dat was vóór de Brexit ook al het geval. 

Heb je nog vragen hoe de Brexit jouw zorgverzekering treft of heb je andere vragen waarmee we jou kunnen helpen? Bel, mail of Whatsapp ons en wij komen met de antwoorden.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 28 oktober 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie