Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat kost een ziekenhuis? Je kunt het online raadplegen

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Ziekenhuizen van de MC Groep uit de provincie Flevoland hebben hun behandeltarieven online gezet. Dit geeft jou als patiënt de mogelijkheid inzicht te krijgen in de kosten. In augustus kwam CZ als eerste zorgverzekeraar met een vergelijkbaar initiatief. 

Je zult misschien denken: “Wat heb ik er aan?”. Een goedkoper ziekenhuis kan jou geld schelen, want het eerste deel van de behandelkosten betaal je mogelijk zelf door het eigen risico.

Verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico

Als je naar je huisarts gaat, betaal je geen eigen risico, omdat deze kosten van het eigen risico zijn vrijgesteld. Verwijst de huisarts jou door naar een specialist in het ziekenhuis, dan wordt het een ander verhaal. De eerste 385 euro betaal je zelf. Je kunt vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico om maandelijks een lagere premie te betalen. In dat geval kan jouw portemonnee tot 885 euro lichter worden. Het maakt dus ook voor jezelf uit wat ziekenhuizen aan kosten in rekening brengen.

Inzicht in complexe tariefstellingen

In de online tarievenlijst (pdf) kun je op zoek gaan naar de behandeling die je moet ondergaan. Verwacht geen overzichtelijke lijst, want het is een draak van een overzicht. Dat kun je ook verwachten. Er moeten duizenden behandelingen uitgewerkt worden. Het gaat om de tarieven voor gecontracteerde zorg. Er zullen meer ziekenhuizen volgen met het openbaar maken van de tarieven.

Wie gaat de behandeltarieven uitpluizen?

Op het internet zorgverzekeringen vergelijken is zeker aan te bevelen. Binnen een paar klikken kom je tot de zorgverzekering met voor jou de beste dekking tegen een lage premie. Gaan Nederlanders ook massaal ziekenhuizen vergelijken voordat ze een afspraak maken voor een behandeling? Nee, dat is niet erg waarschijnlijk. De meeste patiënten gaan de tarieven niet raadplegen. Toch heeft het wel voordelen. Door de transparantie houden ziekenhuizen de tarieven scherp. En facturen van het ziekenhuis zijn eenvoudiger te controleren. Toch heeft het niet alleen maar voordelen.

Wat is het nadeel van openbare tarieven?

Openbare tarieven kan onderlinge concurrentie ook de nek omdraaien. Ziekenhuizen kunnen de tarieven vergelijken met de “concurrentie”. Bijvoorbeeld ziekenhuis X vraagt 1000 euro voor een behandeling. Andere ziekenhuizen in de omgeving zitten op 750 euro. Het wordt zeer verleidelijk voor ziekenhuis X om het tarief te verhogen naar 900 euro. Ze zijn immers toch al de goedkoopste. Een ander gevaar is dat er teveel de nadruk komt op de prijs. De kwaliteit wordt hierin niet meegenomen. Maar dat is natuurlijk een probleem dat al lang leeft in de gezondheidszorg. Ook zonder de openbare tarieven.

Een minpuntje is ook dat het de zorg weer complexer maakt. De gemiddelde Nederlander komt hierdoor steeds verder van de medische zorg af te staan.

Doe er je voordeel mee

Nu één ziekenhuis de tarieven heeft vrijgegeven kun je nog niet vergelijken, maar als meer ziekenhuizen volgen kan het jou eigen risico besparen. Het zal je wel veel tijd en frustraties kosten om het te vergelijken, maar mooi dat de mogelijkheid er komt. 

Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraar CZ kwam in augustus met een vergelijkbaar initiatief. Om te beginnen maakte CZ bekend welke tarieven het hanteert voor behandelingen tot 885 euro, het maximale eigen risico.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 21 december 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie