Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Welke zorgverzekering kun je in januari nog wijzigen?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Je zit na de jaarwisseling weer één jaar vast aan de huidige zorgverzekering. Je kunt in januari nog switchen als je vóór 1 januari de verzekering hebt beëindigd. Veel zorgverzekeraars bieden ook nog de mogelijkheid om aanpassingen door te voeren in de huidige zorgverzekering tot 1 februari. Hoe werkt het en welke verzekeraars werken hier niet aan mee?

wijzigen-aanvullende-verzekeringen-tot-1-februari-0.jpg

Tot 1 februari kun je een zorgverzekering aanvragen die ingaat per 1 januari. Je kiest bijvoorbeeld op 15 januari een nieuwe zorgverzekering met als ingangsdatum 1 januari. Een voorwaarde is wel dat je de bestaande zorgverzekering vóór 1 januari hebt beëindigd. Na de jaarwisseling gaat het opzeggen van je zorgverzekering niet meer lukken.

Kun je jouw zorgverzekering gedurende het jaar nog aanpassen?

Vaak is dat mogelijk tot 1 februari, maar niet bij alle verzekeraars. Je kunt de eerste maand van 2021 bij je huidige zorgverzekeraar een andere aanvullende verzekering kiezen. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld toch meer fysiotherapie verwacht. Let wel goed op de voorwaarden. Bij onderstaande verzekeraars kun je de aanvullende zorgverzekering deze maand niet meer aanpassen:

 • Bewuzt
 • CZ
 • CZdirect
 • De Amersfoortse
 • Just
 • Zorgdirect
 • Zorg en Zekerheid
 • OHRA (ze bieden wel de meegroeiservice)
 • Nationale Nederlanden (ook de meegroeiservice)

Zorgverzekering wijzigen tijdens het jaar?

Speciale aandacht voor een aantal verzekeraars. Bij deze verzekeraars kun je zelfs na 1 februari nog veranderingen doorvoeren:

FBTO

De zorgverzekering van FBTO is modulair opgebouwd. Dat betekent dat je geen uitgebreide pakketten kiest, maar juist specifieke dekkingen. Voor het meeverzekeren van fysiotherapie verzeker je de module Spieren & Gewrichten mee. Er zijn twee dekkingen die je gedurende het jaar kunt aanzetten, namelijk:

 • Zorg in het buitenland
 • Tand ongevallendekking

Nadat je deze modules hebt aangezet, blijven ze actief tot 31 december.

zorgpremie-twitter-2021-versie2.png

De meegroeiservice van OHRA en Nationale Nederlanden

Deze twee verzekeraars bieden een unieke mogelijkheid om tussentijds de zorgverzekering aan te passen. Deze mogelijkheid krijg je bij ingrijpende veranderingen in jouw leven. Het gaat bijvoorbeeld om de geboorte van een kind, met pensioen gaan en een verhuizing. Deze service noemen ze de meegroeiservice. Voor meer informatie over de meegroeiservice verwijzen wij jou naar onze kennisbank.

Gedurende het jaar overstappen

In sommige gevallen hoef je niet te wachten tot 1 januari voor het kiezen van een andere zorgverzekering. Dat kan bijvoorbeeld als je 18 jaar wordt of als je uit militaire dienst treedt. Zelfs als je als medeverzekerde op een gezamenlijke polis staat kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Voor advies kun je uiteraard bij ons terecht.

Dubbel betaald over de maand januari?

Verzekeraars incasseren de premie vooraf. In december heb je dus de premie voor januari betaald. Ben je in december overgestapt naar een andere zorgverzekering? Je vorige verzekeraar incasseert de premie en de nieuwe verzekeraar doet hetzelfde. Uiteraard komt dit weer goed. De verzekeraar waarvan de zorgverzekering is opgezegd per 1 januari zal de onterecht geïncasseerde premie snel weer terugboeken.

Wij willen de overstappers via Poliswijzer.nl graag bedanken. Als er nog vragen zijn, horen wij dat graag. Ons team staat dagelijks voor je klaar!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 1 september 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie