Verzekeringen vergelijken

Ben Woldring
Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 - 2111 456   Logo WhatsApp

Ziekenhuizen willen eenvoudiger eigen risico: wat houdt dat in?

door Jeanet Woldring

eigen-risico-verhogen-klein.jpgHet eigen risico voor de zorg moet eenvoudiger worden gemaakt. Patiënten moeten voor een groot aantal eenvoudige ziekenhuisbehandelingen een vast bedrag van 150 euro meebetalen. Dat voorstel doet Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). 

Geen afschaffing eigen risico

Afschaffing van het eigen risico vindt de NVZ onwenselijk. Maar het moet wel eenvoudiger. Patiënten zitten volgens haar vaak lange tijd in het ongewisse over de prijs van een behandeling en zorgnota's komen vaak met een grote vertraging.

Vast bedrag van 150 euro

Als het aan de NVZ ligt, betalen patiënten voor eenvoudige ziekenhuisbehandelingen een vast bedrag van maximaal 150 euro. Te denken valt aan een bezoek aan de polikliniek of de spoedeisende hulp voor bloedonderzoek, een eenvoudig röntgenonderzoek of een eenvoudig lichamelijk onderzoek. Voor een tweede bezoek binnen drie maanden voor dezelfde kwaal binnen wordt in dat geval geen beroep gedaan op het eigen risico. Het plan zou ongeveer 15 miljoen euro kosten. Patiënten betalen voor sommige relatief eenvoudige (vervolg)behandelingen nu meer dan 150 euro.

Niet voor chronisch zieken

De Patiëntenfederatie Nederland vindt dat het plan van de NVZ alleen maar geldt voor mensen die bijna nooit iets hebben. Alleen zij zullen vaak goedkoper uit zijn. 

Discussie eigen risico

Er is al langer een discussie over het eigen risico in de zorg, dat dit jaar is vastgesteld op minimaal 385 euro. De hoogte van het eigen risico in 2018 wordt op Prinsjesdag bekendgemaakt.  Van de politieke partijen zijn VVD en D66 tegen en CDA en CU voor een verlaging van het eigen risico. De zorgverzekeraars vinden ook dat het eigen risico verlaagd zou kunnen worden, maar waarschuwen dan wel voor stijgende premies.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie