Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Ziekenhuizen willen eenvoudiger eigen risico: wat houdt dat in?

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Het eigen risico voor de zorg moet eenvoudiger worden gemaakt. Patiënten moeten voor een groot aantal eenvoudige ziekenhuisbehandelingen een vast bedrag van 150 euro meebetalen. Dat voorstel doet Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). 

Geen afschaffing eigen risico

Afschaffing van het eigen risico vindt de NVZ onwenselijk. Maar het moet wel eenvoudiger. Patiënten zitten volgens haar vaak lange tijd in het ongewisse over de prijs van een behandeling en zorgnota's komen vaak met een grote vertraging.

Vast bedrag van 150 euro

Als het aan de NVZ ligt, betalen patiënten voor eenvoudige ziekenhuisbehandelingen een vast bedrag van maximaal 150 euro. Te denken valt aan een bezoek aan de polikliniek of de spoedeisende hulp voor bloedonderzoek, een eenvoudig röntgenonderzoek of een eenvoudig lichamelijk onderzoek. Voor een tweede bezoek binnen drie maanden voor dezelfde kwaal binnen wordt in dat geval geen beroep gedaan op het eigen risico. Het plan zou ongeveer 15 miljoen euro kosten. Patiënten betalen voor sommige relatief eenvoudige (vervolg)behandelingen nu meer dan 150 euro.

Niet voor chronisch zieken

De Patiëntenfederatie Nederland vindt dat het plan van de NVZ alleen maar geldt voor mensen die bijna nooit iets hebben. Alleen zij zullen vaak goedkoper uit zijn. 

Discussie eigen risico

Er is al langer een discussie over het eigen risico in de zorg, dat dit jaar is vastgesteld op minimaal 385 euro. De hoogte van het eigen risico in 2018 wordt op Prinsjesdag bekendgemaakt.  Van de politieke partijen zijn VVD en D66 tegen en CDA en CU voor een verlaging van het eigen risico. De zorgverzekeraars vinden ook dat het eigen risico verlaagd zou kunnen worden, maar waarschuwen dan wel voor stijgende premies.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 1 september 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie