Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgkosten meer dan 5 miljard euro gestegen

door Lesley Anker Leestijd: 3 minuten

Nederland gaf 106,2 miljard euro uit aan zorg in 2019. Dit is een stijging van meer dan 5 miljard euro (5,2%) vergeleken met de zorgkosten in 2018. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De zorgkosten stijgen al jaren, maar in 2019 was het extreem. Wat is de reden en welke gevolgen hebben de grote zorguitgaven voor de zorgpremie van volgend jaar?

poliswijzer-premie-zorgkosten.jpg

De zorg in Nederland wordt gefinancierd door de overheid, zorgverzekeraars en onszelf. Er worden bijvoorbeeld zorgkosten gemaakt voor huisartsenpraktijken, verzorgingstehuizen, geneesmiddelen, geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg en kinderopvang. Ook de kosten die worden gemaakt voor beleid en beheer zijn meegerekend, zoals personeelskosten. 

Meer zorgpersoneel betekent meer zorgkosten

Ondanks dat er nog steeds een tekort aan zorgmedewerkers bestaat, is het personeelstekort in 2019 wel gedeeltelijk teruggedrongen. Doordat het aantal medewerkers in de zorg is gegroeid, zijn de personeelskosten hoger geworden. Dit is de belangrijkste reden van de stijging van de totale zorguitgaven in het afgelopen jaar.

Vooral uitgaven voor kinderopvang zijn gestegen

De kosten aan zorgaanbieders stegen gemiddeld 5,2% vergeleken met 2018. Uitgaven voor de kinderopvang groeiden procentueel gezien het meest, namelijk met 11%. Dit komt doordat het aantal kinderen en opvanguren zijn gestegen. 

cbs-zorgkosten.png

€ 6120 zorgkosten per Nederlander

De economie is in 2019 gegroeid, waardoor het bruto nationaal product (bnp) ook hoger werd. Maar doordat de zorgkosten harder stegen dan de economie, was de zorg naar verhouding toch een grote kostenpost. Het bedrag aan totale zorgkosten per persoon in 2019 was gemiddeld € 6120. Dat is € 263 meer per persoon dan in 2018.

Hogere premie of eigen bijdrage in 2021?

Een deel van de zorgkosten betaal je zelf door premies, eigen risico en eigen bijdragen. Door het coronavirus is de verwachting dat de zorgkosten dit jaar nog hoger zullen uitpakken. De kans is daarom groot dat je in 2021 meer gaat betalen voor je zorgverzekering. Het standaard eigen risico blijft volgend jaar op € 385 staan. Wat er met de hoogte van de zorgpremie en eigen bijdrage gebeurt, is nog niet duidelijk. Zorgeconomen verwachten dat de zorgpremie volgend jaar tientallen euro’s stijgt tot 250 euro per jaar per Nederlander. De oplopende zorgkosten door de uitbraak van het coronavirus moeten echter niet worden gedekt door een hogere zorgpremie, vindt GroenLinks. De partij wil dat deze kosten worden betaald uit winstbelastinginkomsten en komt met een spoedwet. We houden je op de hoogte.

Poliswijzer houdt alle ontwikkelingen van de zorgverzekering van 2021 bij.  

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 18 juni 2020

Lesley Anker
Lesley Anker Online Productspecialist Verzekeringen

Lesley is sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan Lesley je het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Lesley vindt het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie