Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekering - Afschaffen eigen risico wel erg duur

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Rol biljetten.jpgHet afschaffen van het eigen risico zijn Nederlanders wel voor te porren. Maar het moet natuurlijk niet teveel kosten. Er rollen nare cijfers uit berekeningen van Centraal Planbureau (CPB). Eerst werd gedacht dat het afschaffen van het eigen risico 3,7 miljard euro zou kosten, maar de rekening valt veel hoger uit. Het gaat namelijk 4,5 miljard euro kosten. Een verschil van 800 miljoen euro. Hoe vangen we dit op?

Tijdens de laatste drie maanden van het jaar krijg je veel nieuws over de zorgverzekering te verstouwen. Het eigen risico in de zorgverzekering is nu in opspraak omdat meerdere politieke partijen er iets over roepen in hun verkiezingsprogramma’s. Geen eigen risico meer in de zorg gaat er misschien van komen, maar nog niet in 2017. Voor komend jaar is het eigen risico 385 euro en dat blijft het ook.

Waarom het eigen risico schrappen?

Het rekenen van eigen risico gaat ten koste van onze solidariteitsgedachte. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Wie meer verdient, draagt een groter deel van de zorgkosten. Verzekerden met een laag inkomen krijgen zorgtoeslag en via het loonstrookje betalen ze ook minder dan verzekerden met een hoog inkomen. Het eigen risico is vooral een last voor de zwakste schouders. Mensen die veel zorg nodig hebben vaak een laag inkomen. Deze groep heeft dus vooral last van het eigen risico.

Is het afschaffen van het eigen risico te kostbaar?

SP, 50PLUS en GroenLinks zijn grote voorstanders van het afschaffen van het eigen risico. Andere politieke partijen denken na over het afschaffen of sterk verlagen van het eigen risico. De grote vraag blijft : “Wat gaat het ons kosten?”. Uit berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid bleek een kostenpost van 284 euro per persoon per jaar. Hierin was er vanuit gegaan dat het afschaffen 3,7 miljard euro zou kosten. Het kost meer, dus komen de kosten per persoon ook hoger uit.

3,7 miljard euro geeft stijgende lasten van 284 euro per persoon per jaar. Omgerekend zou een stijging van 4,5 miljard euro per persoon jaarlijks ruim 345 euro meer kosten!

Lastige discussie

Met z’n allen moeten wij de kar trekken. Wie draagt welke lasten? Iedereen zal er andere ideeën over hebben. Er moet duidelijk nog veel gesproken worden over de mogelijkheden en de bedreigingen. Afschaffen in je verkiezingsplannen zetten is nog maar stap één. Wel goed dat er over gesproken wordt, want zorg moet voor iedereen betaalbaar blijven.

Voert je verzekeraar voor 2017 een grote verhoging van de premie voor de zorgverzekering door? Een goede reden om even rond te kijken bij andere zorgverzekeraars. De bespaarde premie kun je gebruiken voor het betalen van het eigen risico.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 16 november 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie