Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

De grootste misverstanden over zorgverzekeringen

door Jorn Alders Leestijd: 4 minuten

Over zorgverzekeringen bestaan nog steeds veel misverstanden. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat iedere basisverzekering ieder jaar hetzelfde blijft. En word je weggestuurd als je bij de spoedeisende hulp van een niet-gecontracteerd ziekenhuizen staat? Allemaal relevante vragen waar niet iedereen zomaar het antwoord op heeft. Poliswijzer.nl bespreekt de belangrijkste fabels en schept duidelijkheid.

Elke basisverzekering is hetzelfde: Deels feit deels fabel

De dekking van elke basisverzekering is hetzelfde. Dit wordt ieder jaar door de overheid bepaald. Zo kun je voor medische zorg altijd naar de huisarts, het ziekenhuis en naar de apotheek voor medicijnen. Bij elke zorgverzekeraar is dit hetzelfde.

Maar wat verschilt er dan wel? Uiteraard de premie die je betaalt maar ook het aantal gecontracteerde zorgverleners verschilt per basisverzekering. En wat krijg je vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat of misschien wel móét? Bij de één ‘slechts’ de helft van je zorgkosten en bij de andere worden al je zorgkosten vergoed. In de onderstaande infographic worden de belangrijkste verschillen tussen basisverzekeringen getoond.

poliswijzernl-elke-basisverzekering-is-hetzelfde-7.png

Ik word weggestuurd bij de eerste hulp als de verzekeraar daar geen contract mee heeft – Fabel

Veel zorgverzekeraars zijn nog volop in onderhandeling met ziekenhuizen. Heeft jouw zorgverzekeraar nog geen contract met je voorkeursziekenhuis voor 2024? Voor spoedeisende hulp kun je daar altijd terecht. Ook als ze (nog) niet gecontracteerd zijn. De kosten van spoedeisende hulp worden bij elk ziekenhuis in Nederland vergoed.

Ook voor de Budgetpolis, met een beperkt aantal gecontracteerde ziekenhuizen, geldt dit. Word je na de spoedeisende hulp opgenomen in het niet-gecontracteerde ziekenhuis, dan worden ook die kosten volledig vergoed. Ook voor specifieke geplande zorg kun je toch naar een ziekenhuis die niet gecontracteerd is. Bijvoorbeeld als je door een medische specialist wordt doorverwezen naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis, ook dan worden alle kosten volledig vergoed.

Voor de huisarts betaal je geen eigen risico – Feit

Iedere verzekerde vanaf 18 jaar betaalt voor zorg vanuit de basisverzekering het eerste deel van de kosten zelf. Dit is het wettelijke eigen risico. In 2024 is dat 385 euro. Voor een bezoek aan de huisarts of een huisartsenpost geldt dit eigen risico niet.

Er zijn nog een aantal zorgsoorten waarvoor je geen eigen risico betaalt. Bijvoorbeeld bij verloskundige- en kraamzorg. Ook voor de niet-invasieve prenatale test (NIPT) en de 20-wekenecho betaal je geen eigen risico. Dit geldt ook voor wijkverpleging en bepaalde zorg bij een aantal chronische ziekten zoals diabetes type 2, COPD en CVR.

Als ik niet overstap verandert er niets aan mijn polis - Fabel

Ieder jaar verandert de zorgverzekering. De overheid voert vaak wijzigingen door in een aantal vergoedingen vanuit de basisverzekering. Daarnaast wijzigen de premies natuurlijk. Vooral voor 2024 lopen de premiestijgingen sterk uiteen van € 2,10 tot € 24,35 per maand. De vergoedingen vanuit aanvullende en tandartsverzekeringen wijzigen ook. Zo is bijvoorbeeld de dekking voor orthodontie de laatste jaren steeds lager geworden en geldt er steeds vaker een wachttijd van 12 maanden. Dit betekent dat je het eerste jaar geen recht hebt op een orthodontievergoeding. Het is dus verstandig om ieder jaar de nieuwe polis goed te vergelijken met het aanbod van andere zorgverzekeraars.

Overstappen is gedoe – Fabel

Overstappen via een vergelijkingssite zoals Poliswijzer.nl is eenvoudig. Je kunt precies aangeven wat je zorgwensen zijn en zelfs vergelijken met je huidige verzekering. Heb je vóór 1 januari een keuze gemaakt en stap je over, dan wordt je oude zorgverzekering automatisch opgezegd. Let op: overstappen kan tot 1 februari. Als je pas in januari een nieuwe zorgverzekering kiest, moet je wel vóór 1 januari zelf de oude verzekering opzeggen.

Ik heb veel zorg nodig en wordt niet overal geaccepteerd – Fabel

Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Zorgverzekeraars mogen je dus nooit weigeren als je veel zorg nodig hebt. Voor een aanvullende verzekering mogen ze dat wel. Zorgverzekeraars stellen vaak alleen bij de tandartsverzekering met de vergoedingen van 750 euro en hoger aanvullende vragen over de gezondheid. Bij aanvullende verzekeringen zoals voor fysiotherapie worden bijna nooit aanvullende medische vragen gesteld. Alleen bij 24 of meer fysio behandelingen kan dat voorkomen.

De grootste misverstanden over zorgverzekeringen

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 8 december 2023

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie