Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!

Zorgverzekering in 2025

Vergelijk alle zorgpremies

Vind jouw zorgverzekering

Je leeftijd kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.
Wij vragen je postcode omdat we willen laten zien bij welke zorgverleners zoals ziekenhuizen in jouw buurt je terecht kunt.
Gezinsleden meeverzekeren
Gezinsleden meeverzekeren

Wat verandert er in 2025?

 • Maximaal € 150 eigen risico per behandeling (€ 385 per jaar)
 • De premie van de zorgverzekering 
 • De hoogte van de zorgtoeslag 
 • De vergoedingen in het basispakket

Alle wijzigingen in de zorgverzekering van 2025 vind je op deze pagina.

Heb je een vraag over zorgverzekeringen?

Neem dan gerust contact op met onze gediplomeerde experts.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Poliswijzer gediplomeerde verzekeringsexperts

Top 5 Basis zorgverzekeringen

Met € 385 verplicht eigen risico

Belangrijke data voor je zorgverzekering in 2025

belangrijke-data-zorgverzekering-infographic.png

 • 19 september: De hoogte van het eigen risico, zorgtoeslag en gemiddelde zorgpremie zijn bekend gemaakt
 • 13 november: Alle nieuwe zorgpremies van 2025 zijn bekend
 • 31 december: Laatste dag om van zorgverzekering te wisselen
 • 31 januari: Laatste dag om je zorgverzekering uit te zoeken als je de oude zorgverzekering hebt opgezegd

Plannen voor zorgverzekering 2025 en daarna

Deze plannen zijn tot nu toe al bekend voor de zorgverzekering van 2025:

 • Vanaf 2025 wordt het eigen risico op een andere manier in rekening gebracht. Voor medisch-specialistische zorg (bijvoorbeeld een ziekenhuisbehandeling)  ga je maximaal € 150 per behandeling betalen. Je kunt dus niet meer door één behandeling in het ziekenhuis € 385 aan eigen risico verschuldigd zijn. 
 • Er komt meer nadruk op preventieve zorg. Beoogde veranderingen gericht op preventie zijn:
 1. Toevoegen van fysiotherapie en oefentherapie voor een valpreventie beweeginterventie - oudere mensen krijgen hulp en instructie hoe ze medische problemen door het vallen kunnen voorkomen.
 2. Voorkomen en behandelen van  obesitas en overgewicht in het algemeen bij kinderen.
 • Er is een lobby gaande om de tandartsdekking weer in de basisverzekering te krijgen.

Welke soorten zorgverzekeringen zijn er?

De goedkoopste zorgverzekering is een naturapolis. Dit betekent dat de zorgverzekeraar bepaalt bij welke zorgverlener je de zorg volledig vergoed krijgt. Voor niet gecontracteerde zorg betaal je een deel van de zorgkosten dan zelf. Er zijn ook zorgverzekeringen waarbij het niet uitmaakt of er een contract is of niet. Je krijgt altijd een volledige vergoeding. We onderscheiden de volgende zorgverzekeringen:

koffer-blauw.png
Naturapolis
Lagere premie, geen vrije zorgkeuze
koffer-oranje.png
Combinatiepolis
Gemiddelde premie, meer vrije zorgkeuze
koffer-rood.png
Restitutiepolis
Hogere premie, volledige vrije zorgkeuze

Stappenplan voor 2025

Gebruik ons stappenplan om een zorgverzekering te kiezen in 2025:

1-0.png Welke zorg heb je nodig in 2025?
2.png Waarvoor heb je een aanvullende verzekering nodig?
3.png Wil je jouw eigen risico verhogen voor een lagere premie?
4.png Maak een vergelijking
5.png Kies de beste zorgverzekering 2025 tegen de laagste premie

Welke zorg heb je nodig in 2025?

Je kunt de toekomst niet voorspellen, dus misschien weet je nog niet welke ziektekosten je in 2025 kunt verwachten. Toch is het verstandig om eens kritisch te kijken waarvoor je verzekerd bent, als je naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering hebt. Mogelijk heb je een ruime vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Dit is een nuttige dekking als je hier ook echt gebruik van maakt. De dekking is echter zinloos als je alternatieven geneeswijzen niet nodig hebt. Er zijn een aantal vergoedingen denkbaar die volkomen onzinnig zijn. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Een ruime orthodontievergoeding voor kinderen als je geen kinderen hebt
 • Een aanvullende tandartsverzekering als je een kunstgebit hebt
 • 20 fysiotherapiebehandelingen verzekeren als je in je leven amper bij de fysiotherapeut komt
 • Ruime dekking voor een bevalling en kraamhulp terwijl je een man bent 

Welke zorg heb je nodigJe kunt ook behandelingen verwachten in 2025 die je juist goed aanvullend moet verzekeren. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Je kind krijgt een beugel in 2025
 • Jouw kinderwens komt volgend jaar uit
 • De tandarts heeft je een offerte met kostbare behandelingen voor in 2025 gestuurd
 • In 2025 moet je een nieuw kunstgebit of een hoortoestel

Vul daarom bij de filters in de zorgvergelijker in welke zorg je verwacht nodig te hebben en de vergelijker laat alleen de zorgverzekeringen zien die overeenkomen met jouw specifieke zorgwensen.


De basisverzekering vergoeding

De meest noodzakelijke zorg zit in de basisverzekering. Deze kosten worden uit de basisverzekering vergoed:

bloedonderzoek in de basisverzekeringgehandicaptenzorg in de basisverzekeringhuisarts in de basisverzekeringmedicijnen in de basisverzekeringmedische-specialist in de basisverzekeringouderenzorg in de basisverzekeringpsychische-hulp in de basisverzekeringspoedeisende-hulp in de basisverzekeringtandarts-tot-18 in de basisverzekeringverloskunde in de basisverzekeringziekenhuiszorg in de basisverzekeringziekenvervoer in de basisverzekering

Waarvoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten in 2025?

Heb je jaarlijks veel zorg nodig? Dat wil nog niet zeggen dat je ook echt een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Aanvullende zorgverzekeringen zijn nuttig als je zorg nodig hebt dat niet of gedeeltelijk verzekerd is vanuit de basisverzekering. Een aanvullende dekking is bijvoorbeeld fysiotherapie. Andere aanvullende dekkingen zijn tandartskosten voor volwassenen,  manuele therapie, alternatieve geneeswijzen en het verzekeren van een beugel.

Veel gekozen aanvullende vergoedingen:
 

artboard-84.pnganticonceptie.pngbril-of-lenzen.pngbuitenlanddekking-0.pngfysiotherapie300x.pngmedicijnen-eigen-bijdrage.pngooglaseren-0.pngorthodontie.pngsportarts-0.pngtandarts-vanaf-18.pngziekenhuis-bevalling.png

Sommige zorgkosten komen voor een gedeelte uit de basisverzekering. Een deel van deze kosten betaal je dus zelf. Dit wordt de eigen bijdrage genoemd. Met een aanvullende zorgverzekering kun je deze kosten die normaal voor eigen rekening komen toch voor 100% meeverzekeren. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor een kunstgebit, hoortoestellen of kraamhulp.


Welke aanvullende dekkingen heb je echt nodig?

Bijna iedereen met een aanvullende zorgverzekering betaalt ook voor behandelingen waar nooit gebruik van wordt gemaakt. Dat is ook niet te voorkomen, want je kunt niet zelf een aanvullende verzekering samenstellen. Je kunt wel kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering waarin de door jou gewenste dekkingen verzekerd zijn. Door het kritisch vergelijken van aanvullende verzekeringen voorkom je een te ruime verzekering met voor jou zinloze dekkingen.


Hoe vind je de juiste zorgverzekering voor 2025?

Vooral bij het verzekeren let je naast de premie ook goed op de kwaliteit. Je wilt zo weinig mogelijk betalen, maar het is niet de bedoeling dat je noodzakelijke dekkingen inlevert om zo tot een lagere premie te komen. De meeste Nederlanders kunnen tientjes per maand besparen zonder vergoedingen in te leveren. Door over te stappen naar de beste zorgverzekeraar met een lage premie kun je besparen en in 2025 nog steeds de best mogelijke dekking hebben tegen zorgkosten.

Kies bijvoorbeeld voor een goedkoper merk van je huidige verzekeraar. Verzekeraars als Menzis, Zilveren Kruis, VGZ en CZ beschikken namelijk over goedkopere labels waarop je tientallen euro’s per maand kunt besparen.


Welke beoordeling heeft jouw verzekeraar?

Sommige zorgverzekeraars doen meer dan alleen maar een bedrag vergoeden. Ze bieden bijvoorbeeld korting op de sportschool, bieden bewegingsapp’s aan en delen tips voor een goede gezondheid. Om inzicht te krijgen in wat verzekeraars voor extra’s bieden, hebben wij de GoedeZorg score geïntroduceerd. De hoogte van het cijfer is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de maatschappelijke betrokkenheid van de verzekeraar. Sommige zorgverzekeraars doen dat nou eenmaal beter dan andere.


Heeft de verzekeraar contracten met jouw zorgverleners?

Qua inhoud verschillen basisverzekeringen niet onderling. Er zitten wel verschillen in de keuzevrijheid van zorgverleners. Bij de goedkoopste basisverzekering kun je bijvoorbeeld niet bij alle ziekenhuizen terecht voor een planbare behandeling, maar juist bij gecontracteerde zorginstellingen. Of verzekeraars beschikken niet over een contract met jouw apotheek. Bij het vergelijken kun je controleren of een verzekeraar een contract heeft met jouw zorgverlener. Je kunt altijd bij je huisarts en tandarts terecht omdat deze zorgverleners niet met contracten werken.

Informatie gecontroleerd door expert

Navigatie