Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Veel minder overstappers kiezen voor het hoogste eigen risico

door Jorn Alders Leestijd: 4 minuten

Vorig jaar stapte een recordaantal verzekerden over van zorgverzekering. Vooral vanwege de hoogte van de premies. Voor 2024 stijgen de zorgpremies opnieuw fors en uit de eerste prognoses van Poliswijzer.nl blijkt dat het aantal overstappers dit jaar 10% hoger is dan vorig jaar. Overstappers kiezen vaker voor alleen een basisverzekering en laten net als vorig jaar de aanvullende verzekering links liggen. Besparen door een hoger eigen risico te kiezen of de (jaar)premie in één keer te betalen vallen dit jaar iets minder in de smaak, zo blijkt uit analyses van vergelijkingssite Poliswijzer.nl.

Vooral hoogte premie zet aan tot actie

Tussen 2011 en 2021 schommelde het aantal overstappers tussen de 6 en 7%. In 2023 stapte 8.2% van de verzekerden over van zorgverzekering. Dat zijn bijna anderhalf miljoen verzekerden. Uit onderzoek[1] blijkt dat ontevredenheid over de sterk gestegen premies de grootste drijfveer is om te vergelijken en uiteindelijk de overstap te maken. Jorn Alders, zorgverzekeringexpert van Poliswijzer.nl: “Op onze zorgvergelijker zien we dat veel verzekerden hun huidige zorgverzekering vergelijken en overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Na een jaar van hoge inflatie en de volgende forse stijging van de zorgpremie van gemiddeld bijna 9 euro per maand zullen de komende dagen weer een recordaantal verzekerden overstappen van zorgverzekering, we lopen nu al 10% voor op vorig jaar”.

Op de aanvullende verzekering wordt ook in 2024 beknibbeld

Geen enkele verzekerde komt onder de hogere premie van de verplichte basisverzekering uit. Besparen op de aanvullende verzekering kan wel. Zo kan de hoogte van de vergoeding worden verlaagd, kan de overstap worden gemaakt naar een goedkopere zorgverzekeraar óf kan de aanvullende verzekering zelfs in zijn geheel worden geschrapt.

Steeds meer mensen kijken kritisch naar hun aanvullende verzekering. Het aantal verzekerden met een aanvullende verzekering is sinds 2006 afgenomen van 93% naar 82,5% in 2023. Ook dit overstapseizoen kiezen steeds minder verzekerden via Poliswijzer.nl voor een aanvullende verzekering. Jorn Alders: “Net als vorig jaar kiest meer dan de helft van de overstappers voor alleen de basisverzekering. Vergeleken met 2021 is dat een daling van bijna 20% en een duidelijke trend dat verzekerden besparen door alleen voor een basisverzekering te gaan.”

Besparen met hoger eigen risico levert minder op

De afweging om voor een hoger eigen risico te kiezen, is afhankelijk van de verwachte zorgkosten in 2024. Is de verwachting dat er geen of weinig zorgkosten zijn, dan kan het lonen om het wettelijke eigen risico vrijwillig te verhogen met 500 euro. In 2024 krijg je hiervoor alleen minder korting.. Dit jaar is de korting voor het hoogste eigen risico gemiddeld 216 euro per jaar. In 2024 is dat 20 euro minder en bedraagt de gemiddelde korting 196 euro.

De kortingen zijn vooral veel lager als er ieder jaar voor één van de drie goedkoopste basisverzekeringen wordt gekozen. Jorn Alders van Poliswijzer.nl: “In 2024 krijg je bij de goedkoopste basisverzekeringen bijna 148 euro premiekorting voor 500 euro extra eigen risico. Deze korting is nu een stuk lager dan verzekerden dit jaar kregen. Voor 500 euro extra eigen risico kregen verzekerden dit jaar nog bijna de helft terug in de vorm van premiekorting, namelijk 237 euro.”

Uit de eerste overstapcijfers van Poliswijzer.nl blijkt dat veel mensen ook tot dit inzicht zijn gekomen. Vorig jaar koos 37% van de overstappers voor het hoogste eigen risico van 885 euro. Dit overstapseizoen maakt slechts 18% van de overstappers deze keuze. Dat is meer dan een halvering en een duidelijke trendverandering.

Korting voor jaarpremie minder interessant door hogere spaarrente

Dit overstapseizoen is direct het effect van de hogere spaarrente te zien. Het afgelopen jaar zijn de spaarrentes gestegen tot ruim boven de 3 procent. Verzekeraars zijn niet meegegaan in deze ontwikkeling. De korting die wordt gegeven door de jaarpremie in één keer te betalen, is namelijk niet gestegen. De gemiddelde korting voor jaarbetaling is 1,3%. De hoogste korting bij jaarbetaling geven IZA (2,1%) en de merken die gekoppeld zijn aan CZ, zoals Just, Nationale Nederlanden en OHRA, zij geven 2% korting. Ook ONVZ en VvAA geven deze korting bij jaarbetaling.

Afgelopen jaar koos nog 20% van de overstappers voor jaarbetaling. Dit jaar maakt nog maar 12% van de overstappers op Poliswijzer.nl deze keuze. Dat is een daling van 67%.

Veel minder overstappers kiezen voor het hoogste eigen risico

Deel dit artikel op:


Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie