Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Overstappers schrappen massaal de aanvullende verzekeringen en besparen ook met hoog eigen risico

door Jorn Alders Leestijd: 4 minuten

Overstappers schrappen dit jaar massaal hun aanvullende- en of tandverzekering en verhogen hun eigen risico. Het aantal overstappers dat dit jaar voor een aanvullende- of tandverzekering kiest is met 30% gedaald. Ook kiest 42% van de overstappers ervoor om het eigen risico te verhogen met 500 euro. Hiermee kan dit jaar tot 300 euro op de zorgpremie worden bespaard. Door ook de verzekeringspremie voor het gehele jaar in één keer te betalen kan tot maximaal 322 euro worden bespaard. Dat blijkt uit onderzoek van Poliswijzer.nl

Overstappers besparen op zorgpremie

Veel overstappers besparen dit jaar op de aanvullende verzekering. Aanvullende- en tandverzekeringen worden tot 30% minder gesloten dan vorig jaar. Als de aanvullende zorgverzekering weinig of niet wordt gebruikt, kan het schrappen voordelig zijn. Laat je de aanvullende verzekering dit jaar achterwege om enkel de maandpremie te verlagen? Dat is minder verstandig. Het gaat tenslotte om de totale zorgkosten die over het gehele jaar worden gemaakt en het sluiten van een aanvullende verzekering kan onderaan de streep voordeliger zijn. Ook moet het besparen op de zorgpremie niet leiden tot het uitstellen of afstelling van noodzakelijke zorg.

Hoge korting verlaagt werkelijke eigen risico dat je loopt

Dit jaar is er ook een grote stijging (30%) in het aantal overstappers dat voor het hoogste eigen risico kiest. Vier op de tien overstappers kiest ervoor om het eigen risico met 500 euro te verhogen. Steeds meer overstappers raken ervan bewust dat het extra financiële risico dat je loopt meevalt. Verhoog je namelijk het verplichte eigen risico van 385 euro met 500 euro, dan krijg je daar gemiddeld 216 euro korting voor terug. Het extra risico dat je loopt is dus geen 500 euro, maar 284 euro (€500 - €216). Het verhogen van je eigen risico wordt pas nadelig als je over het hele jaar meer dan 669 euro (€385 + €284) aan zorgkosten hebt.

Ben Woldring, oprichter van vergelijker Poliswijzer.nl: “Verwacht je in 2023 geen tot weinig zorgkosten en heb je een financiële buffer, laat je dan niet afschrikken door een hoger eigen risico. Ook als je in 2023 geringe zorgkosten verwacht, kan een hoger eigen risico door de hoge premiekortingen lonend zijn. Het is wel belangrijk het bedrag van de besparing apart te zetten voor het geval je toch zorgkosten gaat maken.”

Dit jaar zijn de kortingen voor het verhogen van het eigen risico wel gedaald. De gemiddelde korting op het hoogste eigen risico was vorig jaar nog bijna 235 euro en dat is dit jaar gedaald tot 216 euro.

Korting met jaarbetaling

De korting die wordt gegeven door de zorgpremie voor het hele jaar in één keer te betalen is gelijk gebleven. Deze hoogste korting, van 2,1% krijg je ook dit jaar weer bij zorgverzekeraar IZA. Jorn Alders, zorgexpert bij Poliswijzer.nl: ”Dat is makkelijk verdiend, want daar kan geen spaarrente tegenop”. Heb je een goed gevulde spaarrekening? Betaal de zorgpremie dan in één keer en betaal ook minder belasting over je vermogen. Jorn Alders: “1 januari 2023 stelt de belastingdienst je vermogen vast, dus betaal vóór die tijd je jaarpremie. Dan heb je zowel belastingvoordeel als korting op je zorgpremie”.

Kies je dit jaar voor een hoog eigen risico én betaal je de volledige premie in één keer dan kan je in totaal tot 322 euro besparen op je zorgpremie.

Goedkoopste polissen wijzigen elk jaar

Dit jaar is de top vijf goedkoopste polissen op basis van het hoogste eigen risico en jaarbetaling volledig gewijzigd. Vorig jaar bestond dit lijstje nog uit ZieZo (Zilveren Kruis), Zorg en Zekerheid, Anderzorg, FBTO en De Friesland. Deze zorgverzekeraars bieden in 2023 niet meer de goedkoopste polissen aan. Dit wordt veroorzaakt door verlagingen van de kortingen op het hoogste eigen risico, de sterk gestegen zorgpremies en het wegvallen van goedkopere naturapolissen (ZieZo en Anderzorg). Hierdoor is de ook goedkoopste polis met maximale korting 220 euro duurder dan 2022. Alleen basisverzekeringen met volledige vrije ziekenhuiskeuze zijn meegenomen in het volgende overzicht.

Overstappers schrappen massaal de aanvullende verzekeringen

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 12 september 2023

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie