Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Betalen ouderen met hoge zorgkosten meer premie voor zorgverzekering?

Voor de basisverzekering mag een verzekeraar geen onderscheid maken tussen verzekerden. Ouderen krijgen dezelfde vergoeding als jongeren en betalen ook dezelfde premie. Toch betalen ouderen soms meer voor de zorgverzekering. Onderscheid maken is namelijk wel toegestaan voor de aanvullende zorgverzekering. Geldt dan altijd: hoe ouder je bent, hoe hoger de premie? 

ouderen-zorgverzekering.png

Samen houden we de zorgverzekering betaalbaar

Ouderen maken gemiddeld meer gebruik van zorg. Maar ook gezonde Nederlanders betalen volwaardig mee. Dat moet ook wel, anders wordt medische zorg onbetaalbaar voor de minder gezonde mensen. Dat doen we graag, want ook gezonde mensen kunnen in de toekomst veel zorg nodig hebben. Toch leggen verzekeraars de hogere kosten in sommige gevallen neer bij oudere verzekerden.

Hoe zit het met leeftijdsafhankelijke premie bij de 4 grote zorgverzekeraars?

Bij de 4 grote verzekeraars is 85% van de Nederlanders verzekerd, dus grote kans dat jij daar ook verzekerd bent. Zo gaan de 4 grootste vier verzekeraars in 2024 met de leeftijd om:

  • Menzis doet niet aan leeftijdsafhankelijke premies voor de aanvullende zorgverzekering voor volwassenen. Voor kinderen rekenen ze wel een premie voor de ruimste tandverzekering. Daar zijn ze uniek in.
  • VGZ heeft geen leeftijdsafhankelijke aanvullende verzekeringen. 
  • Bij Zilveren Kruis is de term ‘oudere verzekerde’ een ruim begrip. Vanaf 30 jaar betaal je namelijk al meer voor aanvullende zorgverzekeringen, waaronder de tandartsverzekering.
  • CZ maakt ook onderscheid, maar dat valt ook al af te leiden uit de naam van de verzekering. Vanaf 30 jaar betaal je voor de aanvullende verzekering ‘Jongeren’ ongeveer € 6 per maand extra.

Maak je vooral niet druk over de hogere premie van sommige verzekeraars

Dit soort trucjes van de verzekeraars hoeven jou niet te raken. Vul bij het zorgverzekeringen vergelijken op Poliswijzer.nl jouw leeftijd in en er wordt rekening gehouden met de premieopslagen van de verzekeraars. Aan de linkerkant van onze vergelijker kun je jouw leeftijd invullen. Zo vind je de zorgverzekering die ondanks jouw leeftijd de goedkoopste én best passende is.

Geactualiseerd: woensdag 27 september 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie