Betalen ouderen met hoge zorgkosten meer premie voor zorgverzekering?
Voor de basis zorgverzekering mag een verzekeraar geen onderscheid maken tussen verzekerden. Ouderen krijgen dezelfde vergoeding als jongeren en betalen ook dezelfde premie. Toch betalen ouderen soms meer voor de zorgverzekering. Onderscheid maken is namelijk wel toegestaan voor de aanvullende zorgverzekering. Geldt dan altijd: hoe ouder je bent, hoe hoger de premie?
Samen houden we de zorgverzekering betaalbaar
Ouderen maken gemiddeld meer gebruik van zorg. Maar ook gezonde Nederlanders betalen volwaardig mee. Dat moet ook wel, anders wordt medische zorg onbetaalbaar voor de minder gezonde mensen. Dat doen we graag, want ook gezonde mensen kunnen in de toekomst veel zorg nodig hebben. Toch leggen verzekeraars de hogere kosten in sommige gevallen neer bij oudere verzekerden.
Hoe zit het met leeftijdsafhankelijke premie bij de 4 grote zorgverzekeraars?
Bij de 4 grote verzekeraars is 85% van de Nederlanders verzekerd, dus grote kans dat jij daar ook verzekerd bent. Zo gaan de 4 grootste vier verzekeraars in 2023 hiermee om:
- Menzis doet als enige van de grote verzekeraars niet aan leeftijdsafhankelijke premies voor de aanvullende zorgverzekering voor volwassenen. Een dikke pluim dus voor Menzis!
- Bij Zilveren Kruis is de term ‘oudere verzekerde’ een ruim begrip. Vanaf 30 jaar betaal je namelijk al meer voor aanvullende zorgverzekeringen, waaronder de tandartsverzekering.
- VGZ heeft 3 leeftijdsafhankelijke aanvullende verzekeringen. Ouderen betalen meer premie voor Aanvullend Goed, Beter en Best en voor 3 tandartsverzekeringen: Tand Goed, Beter en Best.
- CZ maakt ook onderscheid, maar dat valt ook al af te leiden uit de naam van de verzekering. Vanaf 30 jaar betaal je voor de aanvullende verzekering ‘Jongeren’ € 7 per maand extra.
Het kan ook omgekeerd
Er is ook een verzekeraar waar je juist recht hebt op een korting op de zorgverzekering vanwege een hogere leeftijd. Bij FBTO krijgen 50-plussers korting op de module ‘Gezinsplanning’. Dat is ook te verklaren. Vrouwen van 50+ gaan over het algemeen niet meer voor gezinsuitbreiding. Toch kan deze aanvulling op de zorgverzekering in sommige gevallen nog wel uit. Anticonceptie en sterilisatie zitten namelijk ook in deze aanvullende zorgverzekering.
Maak je vooral niet druk over de hogere premie van sommige verzekeraars
Dit soort trucjes van de verzekeraars hoeven jou niet te raken. Vul bij het zorgverzekeringen vergelijken op Poliswijzer.nl jouw leeftijd in en er wordt rekening gehouden met de premieopslagen van de verzekeraars. Aan de linkerkant van onze vergelijker kun je jouw leeftijd invullen. Zo vind je de zorgverzekering die ondanks jouw leeftijd de goedkoopste én best passende is.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.