Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

5 redenen om ieder jaar een andere zorgverzekering te kiezen

Een andere zorgverzekering kiezen lijkt een grote stap, maar het valt reuze mee. Het vergelijken en het overstappen kost je maar een paar minuten tijd. Niets doen kost je waarschijnlijk een paar honderd euro per jaar. 

Besparen op de premie hoeft niet ten laste te gaan van de kwaliteit van de verzekering. De premieverschillen tussen verzekeraars zijn zo groot, dat je vrijwel altijd fors goedkoper kunt. Wat zijn de 5 beste redenen om over te stappen naar een andere zorgpolis?

redenen-overstappen.png

Reden 1 – Houd een paar honderd euro per jaar over

De belangrijkste reden om over te stappen is natuurlijk geld. Onterecht denken veel verzekerden dat ze op kwaliteit inleveren als ze kiezen voor een goedkope zorgverzekering. De hoogte van de premie zegt niets over de kwaliteit van de zorgverzekering. Daar komt ook nog bij dat de dekking in de basisverzekering bij alle verzekeraars gelijk is. De grote verschillen in dekking zitten in de aanvullende verzekeringen. Deze verschillen kun je eenvoudig vergelijken door het instellen van de filters op Poliswijzer.nl. Je kunt ook kiezen voor een goedkopere verzekering met ook nog een ruimere dekking.

Reden 2 – Pas de zorgverzekering aan op jouw wensen

Maak je kosten voor fysiotherapie of verwacht je hoge tandartskosten? Stem dan jouw verzekering hierop af. Heb je eerdere jaren hoge medische kosten gemaakt en verwacht je deze kosten volgend jaar niet meer? Dan is dit een goede reden om je zorgpolis tegen het licht te houden. Misschien kun je zelfs wel zonder een aanvullende verzekering. Ook als je tevreden bent met je huidige zorgverzekering moet je opletten. Mogelijk biedt je aanvullende verzekering een beperktere dekking in 2024.

Voorbeeld
Je hebt nu voor jezelf en je minderjarige dochter een basisverzekering zonder een aanvullende verzekering. Hiervoor betaal je € 130 per maand. Volgend jaar heeft jouw dochter een beugel nodig. Door het overstappen naar een goedkopere verzekeraar krijg je een zorgverzekering met een dekking tot € 1000 voor orthodontie voor een premie van € 155 per jaar. Had je de huidige zorgverzekering omgezet naar een uitgebreidere dekking, was de premie gestegen naar € 175 per maand. Zodra je dochter geen beugel meer heeft, kun je in het nieuwe verzekeringsjaar de zorgpolis weer baseren op de nieuwe situatie. 

Reden 3 – Laat de verzekeraars niet achterover leunen

Verzekeraars geven veel geld uit aan reclame. Ze richten hun pijlen op nieuwe verzekerden en nemen de bestaande verzekerden voor lief. Door het overstappen worden de te dure verzekeraars 'gedwongen' om weer klantgericht te denken. Door bijvoorbeeld juist in bestaande verzekerden te investeren door middel van een lagere premie of betere zorg. De grote Nederlandse verzekeraars brengen naar verhouding hoge premies in rekening. Dat kunnen ze ook ongestraft doen, want veel verzekerden blijven trouw aan de dure verzekeraars.

Reden 4 – Alleen per 1 januari kun je overstappen

Een zorgpolis kun je gedurende het jaar niet opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar. Normaal gesproken heb je één kans, namelijk tot 1 januari van het nieuwe verzekeringsjaar. Je moet in de laatste weken van het jaar dus al nadenken welke zorg je in het nieuwe jaar nodig denkt te hebben. Verwacht je hoge tandartskosten volgend jaar? Pas je zorgverzekering hier nu al op aan. Of nog beter, maak een vergelijking en zie welke verzekeraar je het beste terecht kunt.

Reden 5 – Niet een te dure collectieve zorgverzekering

In 2023 was ongeveer 70% van de Nederlanders verzekerd via een collectief contract. Het aandeel zal verder dalen in 2024, want de collectieve korting op de basisverzekering is verdwenen. Ga dus zeker vergelijken. Je premie wordt veel hoger in vergelijking met de premie in 2023. Zeker als je collectief verzekerd bent.

Wat vaak niet wordt beseft is dat de korting in een collectief wordt gegeven op de duurdere zorgverzekeringen. De korting die je krijgt via een collectief contract is een compensatie voor de te hoge premie van deze verzekeraars. Trap daar niet in! Let niet op de hoogte van de korting, maar juist op de verschuldigde premie. Bovendien is een collectieve verzekering niet op maat gemaakt. Vaak ben je voor meer verzekerd dan je nodig hebt. En betaal je dus voor zorg die je niet gebruikt.

Geactualiseerd: donderdag 14 september 2023

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie