Zorgverzekeringen vergelijken

Ben Woldring

Vragen? Neem contact met ons op.

Waarom zou je overstappen van zorgverzekering?

overstappen-zorgverzekering.jpg

Een andere zorgverzekering kiezen lijkt een grote stap, maar het valt reuze mee. Het vergelijken en het overstappen kost je misschien een half uur. Niets doen kost je waarschijnlijk wel een paar honderd euro per jaar. Ook voorkom je dat je niet goed verzekerd bent.

Besparen op de premie moet niet ten laste gaan van de kwaliteit van de zorgverzekering. En dat hoeft ook niet. De premieverschillen tussen verzekeraars zijn zo groot, dat je vrijwel altijd fors kunt besparen. Wat zijn de beste redenen om over te stappen naar een andere zorgverzekering?

Reden #1 – Houd een paar honderd euro per jaar over

De belangrijkste reden om over te stappen is natuurlijk geld. Onterecht denken veel verzekerden dat ze op kwaliteit inleveren als ze kiezen voor een goedkope zorgverzekering. De hoogte van de premie zegt niets over de kwaliteit van de verzekering. Daar komt ook nog bij dat de dekking in de basisverzekering bij alle verzekeraars gelijk is. De grote verschillen in dekking zitten in de aanvullende verzekeringen. Deze verschillen kun je eenvoudig vergelijken door het instellen van filters op Poliswijzer.nl.

Reden #2 – Pas de zorgverzekering aan op jouw wensen

Maak je kosten voor fysiotherapie of verwacht je hoge tandartskosten? Stem dan jouw zorgverzekering hierop af. Heb je eerdere jaren hoge medische kosten gemaakt en verwacht je deze kosten volgend jaar niet meer? Dan is dit een goede reden om je zorgverzekering tegen het licht te houden. Misschien kun je zelfs wel zonder een aanvullende verzekering.

Boodschappen zorgverzekering.jpg

Een zorgverzekering samenstellen is als boodschappen doen. Leg alleen in je mandje wat je nodig hebt. 

Voorbeeld
Je hebt nu voor jezelf en je minderjarige dochter een basisverzekering zonder een aanvullende zorgverzekering. Hiervoor betaal je € 120 per maand. Volgend jaar heeft jouw dochter een beugel nodig. Door het overstappen naar een goedkopere verzekeraar krijg je een zorgverzekering met een dekking tot € 1250 voor orthodontie voor een premie van € 125. Had je de huidige zorgverzekering omgezet naar een uitgebreidere dekking, was de premie gestegen naar € 155 per maand.

Reden #3 – Laat de verzekeraars niet achterover leunen

Verzekeraars geven veel geld uit aan reclame. Ze richten hun pijlen op nieuwe verzekerden en nemen de bestaande verzekerden voor lief. Door het overstappen worden de te dure verzekeraars 'gedwongen' om weer klantgericht te denken. Door bijvoorbeeld juist in bestaande verzekerden te investeren door middel van een lagere premie of betere zorg. De grote Nederlandse verzekeraars brengen naar verhouding hoge premies in rekening. Dat kunnen ze ook ongestraft doen, want veel verzekerden blijven trouw aan de dure verzekeraars.

Reden #4 – Alleen per 1 januari kun je overstappen

Een zorgverzekering kun je gedurende het jaar niet opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar. Normaal gesproken heb je één kans, namelijk tot 1 januari van het nieuwe verzekeringsjaar. Je moet in de laatste weken van het jaar dus al nadenken welke zorg je in het nieuwe jaar nodig denkt te hebben. Verwacht je hoge tandartskosten volgend jaar? Pas je zorgverzekering hier nu al op aan.

zorg - korting.jpg

Reden #5 – Niet een te dure collectieve zorgverzekering

In 2017 was ongeveer tweederde van de Nederlanderts verzekerd via een collectief contract. Het aandeel is wel gedaald en de korting die collectief verzekerden ontvangen is ook verder afgenomen. Een collectieve zorgverzekering is wat de prijs betreft dus minder aantrekkelijk geworden.

Wat vaak niet wordt beseft is dat de korting wordt gegeven door de over het algemeen duurdere verzekeraars. De korting die je krijgt via een collectief contract is een compensatie voor de te hoge premie van deze verzekeraars. Trap daar niet in! Let niet op de hoogte van de korting, maar juist op de verschuldigde premie. Bovendien is een collectieve verzekering niet op maat gemaakt. Vaak ben je voor meer verzekerd dan je nodig hebt. En betaal je dus voor zorg die je niet gebruikt.

Geactualiseerd: 23-11-2017

Navigatie