Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Mag een zorgverzekering je weigeren?

Zorgverzekeraars mogen voor de aanvullende zorgverzekering medische selectie of een wachttijd toepassen. Voor de verplichte basisverzekering mag dat niet. Iedereen moet namelijk de kans hebben om over te stappen. Medische selectie is vaak het geval bij tandartsverzekeringen met dekkingen van € 750 per jaar of nog hoger. Ook voor vergoedingen voor een beugel zien we het vaak. Gelukkig zijn er voor aanvullende verzekeringen maar een aantal verzekeraars die medische vragen stellen of een wachttijd hanteren.

mag een zorgverzekering je weigeren

Mag een zorgverzekering je weigeren?

Door het stellen van medische vragen beperken zorgverzekeraars hun risico op het vergoeden van hoge kosten. Het gaat vaak om zorgverzekeringen met een ruime dekking voor een bepaalde vergoeding zoals orthodontie of kronen en bruggen. Als er hoge kosten worden verwacht, kan de zorgverzekeraar jou weigeren voor de aanvullende verzekering. Verzekeraars kunnen ook een wachttijd hanteren voor bepaalde medische behandelingen, terwijl een andere zorgverzekeraar niet moeilijk doet. Met een wachttijd betaal je wel al voor de ruime dekking, maar je krijgt er pas in 2024 een vergoeding uit.

Medische selectie in de tandartsverzekering

Veel zorgverzekeraars hanteren een medische selectie of een wachttijd voor de uitgebreidste tandartsverzekeringen. Bij een maximale vergoeding voor tandartskosten van € 750 of hoger, passen de meeste verzekeraars een medische selectie of een wachttijd toe. Bij een maximale vergoeding van € 500 zijn er meer verzekeraars die je direct accepteren voor de tandartsverzekering.

Wat houdt een wachttijd in?

Bij het afsluiten van een zorgverzekering kunnen verzekeraars voor bepaalde behandelingen een wachttijd hanteren. Er geldt bijvoorbeeld een wachttijd van één jaar bij het overstappen naar Menzis met de tandartsverzekering TandVerzorgd 750. De wachttijd geldt voor implantaten en kronen en bruggen. Je betaalt dus één jaar de premie voor een dekking waar je niet op alle fronten gelijk van kunt profiteren. Pas na een jaar verzekerd te zijn geweest ontvang je de vergoeding voor de dekking van de implantaten, kronen en bruggen.

Verzekeraars mogen jou niet weigeren voor de basisverzekering

De meest noodzakelijke medische zorg wordt betaald uit de basisverzekering. Voor aanvullende zorg kun je je aanvullend verzekeren. Dit is bijvoorbeeld zo voor vergoedingen van fysiotherapie, orthodontie en alternatieve geneeswijzen. Wil je bijvoorbeeld een onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met een medische acceptatie. Heb je jaarlijks 24 behandelingen nodig? Dan zijn er meer verzekeraars die geen medische selectie toepassen. Dit is ook het geval bij de tandartsverzekering. Bij een dekking tot € 1000 is er een medische selectie. Bij een dekking tot € 500 zijn er meerdere verzekeraars die jou direct accepteren. Het is een kwestie van vergelijken en kiezen wat het beste bij jou past.

Alleen zorgverzekeringen met directe acceptatie vergelijken

Wil je geen wachttijd of medische acceptatie? Dat kan! Op Poliswijzer.nl kun je alleen zorgverzekeringen in de vergelijking meenemen waarbij je direct wordt geaccepteerd. Dat doe je door het vinkje voor 'Direct geaccepteerd' aan te zetten bij de filter "3. Aanvullende dekking". Vind hier de informatie over welke zorgverzekeraars je direct accepteren en welke juist wel een medische acceptatie of wachttijd hebben.

acceptatie.PNG

Geactualiseerd: dinsdag 2 november 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie