Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Weigeren voor de zorgverzekering – Mag dat?

Verzekeraars mogen voor de aanvullende zorgverzekering medische selectie of een wachttijd toepassen. Voor de basisverzekering mag dat niet. Iedereen moet namelijk de kans hebben om over te stappen. Medische selectie is vaak het geval bij tandartsverzekeringen met dekkingen van € 750 per jaar of nog hoger. Voor aanvullende verzekeringen zijn er maar een aantal verzekeraars die medische vragen stellen of een wachttijd hanteren.

Geweigerd-voor-de-zorgverzekering-groot.jpg


Door het stellen van medische vragen beperken zorgverzekeraars hun risico op het vergoeden van hoge kosten. Het gaat vaak om zorgverzekeringen met een ruime dekking voor een bepaalde vergoeding zoals orthodontie of kronen en bruggen. Als er hoge kosten worden verwacht, kan de verzekeraar jou weigeren voor de aanvullende verzekering. Verzekeraars kunnen ook een wachttijd hanteren voor bepaalde medische behandelingen. Dit is geen medische selectie, maar heeft voor de verzekeraar wel hetzelfde effect.

Medische selectie in de tandartsverzekering

Veel zorgverzekeraars hanteren een medische selectie of een wachttijd voor de uitgebreidste tandartsverzekeringen. Bij een maximale vergoeding voor tandartskosten van € 750 of hoger, passen de meeste verzekeraars een medische selectie of een wachttijd toe. Bij een maximale vergoeding van € 500 zijn er meer verzekeraars die je direct accepteren voor de tandartsverzekering.

Wat houdt een wachttijd in?

Bij het afsluiten van een zorgverzekering kunnen verzekeraars voor bepaalde behandelingen een wachttijd hanteren. Er geldt bijvoorbeeld een wachttijd van één jaar bij het overstappen naar Menzis met de tandartsverzekering TandVerzorgd 750. De wachttijd geldt voor implantaten en kronen en bruggen. Je betaalt dus één jaar de premie voor een dekking waar je niet op alle fronten gelijk van kunt profiteren.

Verzekeraars mogen jou niet weigeren voor de basisverzekering

De meest noodzakelijke medische zorg wordt betaald uit de basisverzekering. Voor aanvullende zorg kun je je aanvullend verzekeren. Dit is bijvoorbeeld zo voor vergoedingen van fysiotherapie, orthodontie en alternatieve geneeswijzen. Wil je bijvoorbeeld een onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie dan is de kans groot dat je te maken krijgt met een medische acceptatie. Heb je jaarlijks 24 behandelingen nodig? Dan zijn er meer verzekeraars die geen medische selectie toepassen. Dit is ook het geval bij de tandartsverzekering. Bij een dekking tot € 1000 is er een medische selectie. Bij een dekking tot € 500 zijn er meerdere verzekeraars die jou direct accepteren. Het is een kwestie van vergelijken.

Alleen zorgverzekeringen met directe acceptatie vergelijken

Wil je geen wachttijd of medische acceptatie? Dat kan! Op Poliswijzer.nl kun je alleen zorgverzekeringen in de vergelijking meenemen waarbij je direct wordt geaccepteerd. Dat doe je door het vinkje voor 'Direct geaccepteerd' aan te zetten bij de filter "3. Aanvullende dekking". Meer informatie over welke zorgverzekeraars je direct accepteren en welke juist wel een medische acceptatie of wachttijd hebben vind je hier.

acceptatie.PNG

Geactualiseerd: 18-11-2020


Gepubliceerd: woensdag 14 juni 2017
Geactualiseerd: woensdag 18 november 2020

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie