Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Geen verzekering, wel zorg nodig. Wat gebeurt er?

Het afsluiten van een zorgverzekering is verplicht. Geen verzekering, wel zorg nodig? Dan loop je een groot risico. Bij spoedeisende hulp word je geholpen, maar je krijgt de rekening voor deze zorg wel thuis gestuurd. De rekening kan in de duizenden euro’s lopen. Een verplichte zorgverzekering is een goede zaak. Alleen door het gezamenlijk bijeen brengen van geld, kunnen wij de zorg betaalbaar houden. Als we dat niet zouden doen, zou medische zorg voor mensen met een slechte gezondheid onbetaalbaar worden.

Geen verzekering, wel zorg nodig

Wat als je onverzekerd bent?

Nederlanders die onverzekerd zijn of meer dan een half jaar de premie niet betalen, worden door het Centraal Administratie Kantoor (CAK) hierop aangesproken. Ben je niet verzekerd dan krijg je een brief van het CAK waarin je wordt aangespoord om binnen drie maanden een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit niet? Dan volgt er een eerste en daarna een tweede boete. Deze boetes bedragen € 437,25 (2022) per keer. Daarna ben je er nog niet klaar mee. Het CAK gaat jou aanmelden bij een verzekeraar. De datum waarop het CAK jou aanmeldt voor een zorgverzekering, wordt de startdatum van je verzekering. De periode vóór de aanmelddatum blijf je onverzekerd en eventueel gemaakte zorgkosten in die periode zijn voor je eigen rekening. Verwacht ook niet de scherpste premie. Er wordt jou namelijk een zogenaamde bestuursrechtelijke premie in rekening gebracht. Deze bedraagt € 152,20 (2022) per maand voor alleen de basisverzekering. Deze bestuursrechtelijke premie is veel hoger dan de gemiddelde premie die zorgverzekeraars vragen.

De bestuursrechtelijke premie wordt eventueel met jouw salaris verrekend

Het CAK laat deze premie inhouden op jouw inkomen. Dit wordt ook wel bronheffing genoemd. Bij onvoldoende of geen inkomen, wordt er maandelijks een acceptgiro gestuurd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Ontvang je zorgtoeslag? Dan maakt de Belastingdienst deze voortaan rechtstreeks over naar het CJIB. De zorgtoeslag wordt in dat geval rechtstreeks gebruikt voor het betalen van een deel van de premie. De rest wordt in rekening gebracht via een acceptgiro.

Geen verzekering, wel zorg nodig?

De zorgverlener kan de nota niet naar een verzekeraar sturen, dus sturen ze deze naar de patiënt zelf. Een onwenselijke situatie om een nota van misschien wel een paar duizend euro te ontvangen. In dat geval is het zaak om gelijk een betalingsregeling te treffen. Kun je de kosten niet dragen? Neem contact op met de gemeente. Zij kunnen jou helpen of jou de weg wijzen wat je het beste kunt doen.

Het onverzekerd zijn heeft dus grote gevolgen. meld je dus vooral wel aan bij een verzekeraar. Ga niet voor een willekeurige polis, maar vergelijk verschillende zorgverzekeringen.

Geactualiseerd: maandag 7 februari 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie