Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Overstappen zorgverzekering met betalingsachterstand: is dit mogelijk?

In de laatste 6 weken van het jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar ben je achter met betalen van de premie voor de zorgverzekering? Dan kun je je zorgverzekering niet opzeggen. Daardoor is overstappen naar een andere verzekeraar niet mogelijk. Hoe gaan verzekeraars om met een betalingsachterstand bij het opzeggen van je zorgverzekering?

overstappen zorgverzekering met betalingsachterstand

Ieder jaar heb je weer de kans om de zorgverzekering af te stemmen op de zorgkosten die je in het nieuwe jaar verwacht. Je had dit jaar bijvoorbeeld een zorgverzekering met een ruime tandartsverzekering omdat je dit jaar kronen en bruggen kreeg. In het nieuwe jaar kun je de zorgverzekering weer afstemmen op de verwachtingen voor het nieuwe jaar, maar dit is niet altijd mogelijk.

Overstappen zorgverzekering met betalingsachterstand

Ben je achter met betalen van de premie voor de zorgverzekering? Dan kun je je zorgverzekering niet opzeggen. Overstappen naar een andere zorgverzekeraar is niet mogelijk met een betalingsachterstand van de premie. Ook niet als je met je huidige verzekeraar een betalingsregeling treft die nog in het nieuwe jaar doorloopt. Pas na het volledig inlopen van de betalingsachterstand wil de verzekeraar de polis beëindigen en dat moet gebeurd zijn vóór 1 januari.

Hoe zit het met betalingsachterstand van het eigen risico?

Met een betalingsachterstand van het eigen risico kun je wél overstappen naar een andere zorgverzekering Je kunt de zorgverzekering dus wel opzeggen als je nog (een deel van) je eigen risico moet betalen. Je moet uiteraard wel een betalingsregeling treffen met de verzekeraar. Je hebt bijvoorbeeld zorgkosten gemaakt in oktober en in overleg met de verzekeraar betaal je het eigen risico gespreid over een periode van vijf maanden. Bij veel verzekeraars is het overigens mogelijk om het eigen risico gespreid te betalen. Vraag hiernaar bij je zorgverzekeraar.

Betalingsachterstand en het eigen risico

Wat zijn de gevolgen als ik ondanks  betalingsachterstand toch overstap?

Het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering zal lukken. Maar uiteindelijk kan deze verzekering toch niet doorgaan, omdat de verzekeraar bij wie je betalingsachterstand hebt de zorgverzekering niet gaat beëindigen. Het heeft dus geen zin om toch een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het aflossen van de schuld is de enige manier.

De betalingsachterstand is niet terecht

Een zorgverzekeraar kan ook fouten maken. Als je geen achterstand hebt, maar de verzekeraar zegt van wel, dan heb je nog steeds een probleem. In dit geval bel je met de verzekeraar om de fout te laten herstellen. Aan de hand van bankafschrijvingen kun je mogelijk aantonen dat de fout bij de verzekeraar ligt. Als de betalingsachterstand gebaseerd is op een fout van de verzekeraar, kun je alsnog kiezen voor een andere zorgverzekering.

Geactualiseerd: maandag 1 november 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie