Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Overstappen met betalingsachterstand: is dit mogelijk?

In de laatste 6 weken van het jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar loop je achter met het betalen van de zorgpremie? Dan kun je je zorgverzekering niet opzeggen. Daardoor is overstappen naar een andere verzekeraar niet mogelijk. Ook als je een betalingsregeling afspreekt voor de achterstallige premie, kun je niet overstappen.

Ga snel naar:

overstappen-betalingsachterstand.png

Ieder jaar heb je weer de kans om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Je had dit jaar bijvoorbeeld een zorgverzekering met een ruime tandartsvergoeding omdat je kronen en bruggen kreeg. In het nieuwe jaar kun je de zorgverzekering weer afstemmen op de verwachtingen voor het nieuwe jaar. Toch is dit niet voor iedereen mogelijk. Als je een betalingsachterstand hebt, kun je niet overstappen. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan alleen als je de oude zorgverzekering opzegt. Dat lukt niet met een betalingsachterstand bij de oude verzekeraar.

Betalingsachterstand premie - Wat zijn de gevolgen?

Zodra je een betalingsachterstand hebt op de zorgpremie, kun je contact opnemen met de verzekeraar voor het treffen van een betalingsregeling. Waarschijnlijk neemt de zorgverzekeraar zelf ook al contact met je op bij een betalingsachterstand. Met 6 maanden achterstand meldt de zorgverzekeraar jou namelijk als wanbetaler aan bij het CAK. Je blijft verzekerd met een betalingsachterstand. In Nederland is een basisverzekering namelijk verplicht.

Het CAK zal voor de toekomstige premie de incasso overnemen van de verzekeraar. Zij brengen een hogere premie in rekening dan de zorgverzekeraar, namelijk de hogere bestuursrechtelijke premie (boetepremie). Deze premie bedraagt in 2023: € 165,70. De premie kan het CAK incasseren via een werkgever of de uitkeringsinstelling. De verzekeraar gaat de aanvullende verzekering beëindigen bij een betalingsachterstand.

Betalen aan de verzekeraar en aan het CAK

Betaal je de premie via het CAK of via het Centraal Justitieel Incassobureau door een betalingsachterstand? Houd er rekening mee dat je de schuld bij de verzekeraar ook nog moet aflossen. Je betaalt dus de verhoogde premie bij het CAK en de normale premie waar je een achterstand op hebt opgebouwd, moet je ook nog afbetalen. De zorgverzekeraar meldt je af bij het CAK als de achterstallige betalingen voldaan zijn.

Overstappen met betalingsachterstand

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar is niet mogelijk met een betalingsachterstand op de premie. Ook niet als je met je huidige zorgverzekeraar een betalingsregeling treft die nog in het nieuwe jaar doorloopt. Pas na het volledig inlopen van de betalingsachterstand wil de oude verzekeraar de polis beëindigen en dat moet gebeuren vóór 1 januari, anders is opzeggen niet meer mogelijk.

Hoe zit het met betalingsachterstand van het eigen risico?

Met alleen een betalingsachterstand van het verplicht eigen risico kun je wél overstappen naar een andere zorgverzekering. Je kunt de zorgverzekering dus wel opzeggen bij je eigen verzekeraar als je nog (een deel van) je eigen risico moet betalen. Het openstaande bedrag incasseert je oude zorgverzekeraar nog wel bij jou. De oude zorgverzekeraar zal namelijk nog totale schuld bij jou incasseren. Je kunt daarvoor een betalingsregeling treffen.Je hebt bijvoorbeeld zorgkosten gemaakt in oktober en in overleg met de verzekeraar betaal je het eigen risico gespreid over een periode van vijf maanden.

Wat zijn de gevolgen als ik ondanks een betalingsachterstand toch overstap?

Het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering zal in eerste instantie misschien lukken. Maar uiteindelijk kan de nieuwe verzekering toch niet doorgaan. De nieuwe zorgverzekeraar controleert bij het aanvragen van een zorgverzekering eerst of je nog verzekerd bent. Je huidige verzekeraar zal je zorgverzekering niet beëindigen vanwege de betalingsachterstand. Daarom zal de overstap niet doorgaan. Het heeft dus geen zin om toch te proberen om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten als de oude polis blijft bestaan. Het aflossen van de volledige schuld is daarvoor de enige en juiste manier.

De betalingsachterstand is niet terecht

Een zorgverzekeraar kan ook fouten maken. Als je denkt dat je geen betaalachterstand hebt, maar de zorgverzekeraar zegt van wel, dan heb je nog steeds een probleem. In dit geval bel je met de zorgverzekeraar om de fout te laten herstellen. Met bankafschrijvingen kun je mogelijk aantonen dat de fout bij de verzekeraar ligt. Als de betalingsachterstand gebaseerd is op een fout van de verzekeraar, kun je alsnog kiezen voor een andere zorgverzekering.

Geactualiseerd: donderdag 12 oktober 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie