Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Overstappen met betalingsachterstand: is dit mogelijk?

In de laatste 6 weken van het jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar ben je achter met betalen van de premie voor de zorgverzekering? Dan kun je je zorgverzekering niet opzeggen. Daardoor is overstappen naar een andere verzekeraar niet mogelijk. Hoe gaan zorgverzekeraars om met een betalingsachterstand bij het opzeggen van je zorgverzekering?

betalingsachterstand

Ieder jaar heb je weer de kans om de zorgverzekering af te stemmen op de zorgkosten die je in het nieuwe jaar verwacht. Je had dit jaar bijvoorbeeld een zorgverzekering met een ruime tandartsverzekering omdat je dit jaar kronen en bruggen kreeg. In het nieuwe jaar kun je de zorgverzekering weer afstemmen op de verwachtingen voor het nieuwe jaar, maar dit is niet altijd mogelijk.

Betalingsachterstand premie - Wat zijn de gevolgen?

Zodra je een betalingsachterstand hebt op de zorgpremie kun je contact opnemen met de verzekeraar voor het treffen van een betalingsregeling. Waarschijnlijk neemt de zorgverzekeraar zelf ook al contact met je op bij een betalingsachterstand. Met 6 maanden achterstand meldt de zorgverzekeraar jou als wanbetaler aan bij het CAK. 

Het CAK zal voor de toekomstige premie de incasso overnemen. Zij brengen een hogere premie in rekening, namelijk de hogere bestuursrechtelijke premie (boetepremie). De hogere premie kan het CAK incasseren via een werkgever of de uitkeringsinstelling. Ook de achterstallige premies moet je betalen bij de verzekeraar. De verzekeraar mag de aanvullende verzekering beëindigen bij een betalingsachterstand.

Overstappen met betalingsachterstand

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar is niet mogelijk met een betalingsachterstand op de premie. Ook niet als je met je huidige zorgverzekeraar een betalingsregeling treft die nog in het nieuwe jaar doorloopt. Pas na het volledig inlopen van de betalingsachterstand wil de verzekeraar de polis beëindigen en dat moet gebeurd zijn vóór 1 januari.

Betaal je de premie via het CAK? Ook als je een betalingsregeling afspreekt, wil dat nog niet zeggen dat de incasso niet meer via het CAK loopt. Het CAK gaat er pas tussenuit als de zorgverzekeraar jou afmeldt. Zodra je bent afgemeld bij het CAK betaal je weer de normale premie in plaats van de verhoogde premie van het CAK. Je kunt dan ook weer een aanvullende zorgverzekering afsluiten. 

Hoe zit het met betalingsachterstand van het eigen risico?

Met alleen een betalingsachterstand van het verplicht eigen risico kun je wél overstappen naar een andere zorgverzekering. Je kunt de zorgverzekering dus wel opzeggen als je nog (een deel van) je eigen risico moet betalen. 

Je moet uiteraard wel een betalingsregeling treffen met de verzekeraar. Je hebt bijvoorbeeld zorgkosten gemaakt in oktober en in overleg met de verzekeraar betaal je het eigen risico gespreid over een periode van vijf maanden.

Betalingsachterstand en het eigen risico

Wat zijn de gevolgen als ik ondanks een betalingsachterstand toch overstap?

Het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering zal in eerste instantie misschien lukken. Maar uiteindelijk kan deze verzekering toch niet doorgaan. De nieuwe zorgverzekeraar controleert bij het aanvragen van een zorgverzekering eerst of je nog verzekerd bent. Je huidige verzekeraar gaat je zorgverzekering niet beëindigen vanwege je betalingsachterstand. Daarom zal de overstap niet doorgaan. Het heeft dus geen zin om toch te proberen om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het aflossen van de schuld is daarvoor de enige en juiste manier.

De betalingsachterstand is niet terecht

Een zorgverzekeraar kan ook fouten maken. Als je denkt dat je geen betaalachterstand hebt, maar de zorgverzekeraar zegt van wel, dan heb je nog steeds een probleem. In dit geval bel je met de zorgverzekeraar om de fout te laten herstellen. Aan de hand van bankafschrijvingen kun je mogelijk aantonen dat de fout bij de verzekeraar ligt. Als de betalingsachterstand gebaseerd is op een fout van de verzekeraar, kun je alsnog kiezen voor een andere zorgverzekering.

Geactualiseerd: maandag 1 november 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie