Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Overstappen van zorgverzekering met betalingsachterstand?

In de laatste 6 weken van het jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar ben je achter met betalen van de premie voor de zorgverzekering? Dan kun je je zorgverzekering niet opzeggen. Daardoor is overstappen naar een andere verzekeraar niet mogelijk. Hoe gaan verzekeraars om met een betalingsachterstand bij het opzeggen van je zorgverzekering?

zorg-overstappen.png

Ieder jaar heb je weer de kans om de zorgverzekering af te stemmen op de kosten die je in het nieuwe jaar verwacht. Je had dit jaar bijvoorbeeld een zorgverzekering met een ruime tandartsverzekering omdat je dit jaar kronen en bruggen kreeg. In het nieuwe jaar kun je de zorgverzekering weer aanpassen op de verwachtingen voor het nieuwe jaar, maar dit is niet altijd mogelijk.

Kun je overstappen met betalingsachterstand?

Ben je achter met betalen van de premie voor de zorgverzekering? Dan kun je je zorgverzekering niet opzeggen. Overstappen naar een andere zorgverzekeraar is niet mogelijk met een betalingsachterstand van de premie. Ook niet als je met je huidige verzekeraar een betalingsregeling treft die nog in het nieuwe jaar doorloopt. Pas na het volledig inlopen van de betalingsachterstand wil de verzekeraar de polis beëindigen en dat moet gebeurd zijn vóór 1 januari.

Hoe zit het met betalingsachterstand van het eigen risico?

Met een betalingsachterstand van het eigen risico kun je wél overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Je kunt de zorgverzekering dus wel opzeggen als je nog (een deel van) je eigen risico moet betalen. Je moet uiteraard wel een betalingsregeling treffen met de verzekeraar. Je hebt bijvoorbeeld zorgkosten gemaakt in oktober en in overleg met de verzekeraar betaal je het eigen risico gespreid over een periode van vijf maanden. Bij veel verzekeraars is het overigens mogelijk om het eigen risico gespreid te betalen. Vraag hiernaar bij je zorgverzekeraar.

zorg-ziekenhuis.png

Wat zijn de gevolgen als ik ondanks  betalingsachterstand toch overstap?

Het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering zal lukken. Maar uiteindelijk kan deze verzekering toch niet doorgaan, omdat de verzekeraar bij wie je betalingsachterstand hebt de zorgverzekering niet gaat beëindigen. Het heeft dus geen zin om toch een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het aflossen van de schuld is de enige manier.

De betalingsachterstand is niet terecht

Een zorgverzekeraar kan ook fouten maken. Als je geen achterstand hebt, maar de verzekeraar zegt van wel, dan heb je nog steeds een probleem. In dit geval bel je met de verzekeraar om de fout te laten herstellen. Aan de hand van bankafschrijvingen kun je mogelijk aantonen dat de fout bij de verzekeraar ligt. Als de betalingsachterstand gebaseerd is op een fout van de verzekeraar, kun je mogelijk alsnog kiezen voor een andere zorgverzekering.


Gepubliceerd: maandag 22 februari 2021

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie