Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wanneer zorgverzekering wijzigen voor 2024?

Ieder jaar kun je vanaf half november (zodra de nieuwe premie bekend is) tot en met 31 december overstappen van zorgverzekering. Zeg je voor 1 januari je oude zorgverzekering op? Dan kun je zelfs nog tot en met 31 januari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Een zorgverzekering afsluiten is verplicht.

Heb je de oude zorgverzekering niet op tijd opgezegd, maar wil je toch de aanvullende verzekering wijzigen (van de huidige zorgverzekering)? Bij een aantal zorgverzekeraars kan dit nog tot en met 31 januari. De wijziging gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari in. Bij een aantal verzekeraars kun je zelfs na 31 januari, dus gedurende het hele jaar, de aanvullende verzekering tussentijds wijzigen. Wij hebben voor je op een rijtje gezet bij welke zorgverzekeraars dit kan.

Inhoudsopgave:

zorgverzekering-wijzigen.png

Aanvullende zorgverzekering wijzigen tot 31 januari

Het is niet bij elke zorgverzekeraar mogelijk de aanvullende zorgverzekering en tandartsverzekering van je huidige zorgverzekering nog tot en met 31 januari te wijzigen. Bij deze zorgverzekeraars is je zorgverzekering wijzigen tot en met 31 januari wel mogelijk:

Bewuzt IZA Prolife
De Friesland IZZ United Consumers
Ditzo Jaaah! Univé
DSW Menzis  VGZ
HEMA ONVZ Zilveren Kruis
InTwente PNO Zorg

Tussentijds zorgverzekering aanpassen - 2024

Er zijn een aantal zorgverzekeraars waarbij je gedurende het hele jaar je aanvullende polis kunt wijzigen. Bij sommige zorgverzekeraars betaal je administratiekosten. Bij anderen heb je gedurende een bepaalde periode geen dekking (wachttijd). Het kan zijn dat dit toch voor jou uit kan als je ineens nog hele hoge zorgkosten verwacht. Je betaalt alleen bij FBTO geen extra kosten. Daar kun je modules per eerste van de volgende maand aanzetten.

Zorgverzekeraar Tussentijds aanschaffen/wijzigen Bijzonderheden
FBTO Een aantal modules kun je gedurende
het jaar aanzetten. 
Geldt alleen voor modules Tand
Ongevallen en Zorg in buitenland
Menzis

Tandartsverzekering van meeverzekerde

kind gedurende het jaar aanpassen

Als het meeverzekerde kind 9 of 10 jaar wordt

Nationale

Nederlanden

Meegroeiservice: mogelijkheid om
tussentijds je aanvullende verzekering
te wijzigen bij een wijziging in je
situatie. 
Wijzigingen in je situatie zoals
zwanger worden, gaan scheiden of
het verliezen van je baan.
OHRA Meegroeiservice: mogelijkheid om
tussentijds je aanvullende verzekering
te wijzigen bij een wijziging in je
situatie. 
Wijzigingen in je situatie zoals
zwanger worden, gaan scheiden of
het verliezen van je baan.
Zorg en Zekerheid

Aanvullende verzekering aanpassen naar het 

Gezinspakket (AV-GeZZin of AV-GeZZin)

Alleen bij zwangerschap of bevalling in

hetzelfde kalenderjaar

Tussentijds overstappen van zorgverzekeraar

Normaal gesproken kun je één keer per jaar overstappen van zorgverzekering. Je hebt tot en met 31 december de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. In uitzonderingsgevallen kun je jouw zorgverzekering tussentijds wijzigen. Je kunt in dat geval overstappen van zorgverzekering midden in het jaar. Bijvoorbeeld als je 18 jaar wordt. Of als je verandert van baan en wilt overstappen van de ene naar de andere collectieve zorgverzekering van je nieuwe werkgever.

Eigen risico verrekenen bij tussentijdse overstap

Wijzig je tussentijds je zorgverzekering? Dan verrekent de oude en de nieuwe zorgverzekeraar het eigen risico. Met een paar rekenvoorbeelden leggen we uit hoe zij dit doen.

Losse aanvullende verzekering afsluiten

Bij een aantal zorgverzekeraars kun je ervoor kiezen om een losse aanvullende verzekering aan te schaffen. Dit kan gunstig voor jou zijn als deze polis het beste bij jouw wensen past, maar de basisverzekering bij een andere zorgverzekeraar voor jou voordeliger is. Wel is het zo dat je soms een toeslag betaalt voor de aanvullende verzekering. De verzekeraars kunnen wel aanvullende eisen stellen. Hieronder tref je een overzicht van verzekeraars aan waarbij een losse aanvullende verzekering bespreekbaar is.

Zorgverzekeraar Aanvullende verzekering aanschaffen Toeslag
Interpolis Ja
De Friesland Ja
De christelijke zorgverzekeraar (voorheen Prolife) Ja
Zilveren Kruis Ja
ONVZ Ja Toeslag van 50%
Menzis Ja
Univé Ja
 VGZ Ja

Eigen risico wijzigen tot 1 februari

Normaal gesproken kun je net als je zorgverzekering ook één keer per jaar vanaf half november tot en met 31 december de hoogte van je eigen risico aanpassen. Een eigen risico van € 385 is verplicht. Deze kun je verhogen met stapjes van € 100 tot maximaal € 885. Zeg je de huidige zorgverzekering voor 1 januari op en kies je tot 31 januari voor een nieuwe verzekeraar? Dan kun je gelijk het vrijwillig eigen risico wijzigen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Ook interessant bij dit onderwerp:

Geactualiseerd: maandag 9 oktober 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie