Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

De beste zorgverzekering bij zwangerschappen in 2024

Je zwangerschap,  bevalling en verzorging van de baby na geboorte is verzekerd in de basisverzekering. Toch biedt de basisverzekering niet in alle gevallen een volwaardige dekking. Met de juiste aanvullende verzekeringen kun je jouw zorgverzekering zo goed mogelijk afstemmen op een zwangerschap en de bevalling. Verwacht je volgend jaar een baby? Wij helpen je met de voorbereiding.

Ga snel naar:

beste zorgverzekering zwangerschap

De basisverzekering vergoedt de hoogste kosten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van de bevalling, medische ingrepen bij moeder (ruggenprik) en kind of revalideren na een intensieve bevalling. Een aantal vergoedingen waar je een aanvullende verzekering voor afsluit moet je zeker over nadenken. De belangrijkste bespreken we.

Vergoeding bevalling

Thuis bevallen is verzekerd in de basisverzekering. Ook de ziekenhuisbevalling heb je geen aanvullende verzekering voor nodig, behalve als het medisch niet noodzakelijk is om in het ziekenhuis te bevallen. Is de medische noodzaak er niet en wil je wel in het ziekenhuis bevallen (poliklinische bevalling)? De hoogte van de eigen bijdragen hangt af van de hoogte van de ziekenhuiskosten. In 2024 betaalt de verzekeraar € 246. Het verschil tussen het tarief van het ziekenhuis en de € 46 betaalt de verzekerde zelf. Dit is de eigen bijdrage poliklinische bevalling. Het gaat in totaal om een eigen bijdrage van ongeveer € 400.

Vergoeding voor echo’s

Vanuit de basisverzekering heb je recht op twee echo’s, namelijk de 13-weken echo en de 20-weken echo. De eerste echo wordt ook wel de algemene echo genoemd. Uit deze echo komt een schatting voor de bevallingsdatum en de ligging van de baby wordt vastgesteld. De tweede echo wordt ook wel het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Voor deze twee echo’s betaal je geen eigen risico. Je kunt recht hebben op meerdere echo’s vanuit de basisverzekering op medische indicatie (medisch noodzakelijk). De 20-weken echo komt sinds 1 januari 2024 niet meet vanuit de zorgverzekering, maar de overheid draagt de kosten. 

Vergoeding van de prenatale screening

Met prenatale screenings kunnen afwijkingen van het kind worden vastgesteld. Het gaat bijvoorbeeld om het downsyndroom of het patausyndroom. Als er een medische noodzaak is, worden de kosten gedragen vanuit de basisverzekering. Ook vrouwen die een verhoogd risico hebben op afwijkingen bij het kind, krijgen de tests vergoed uit de basisverzekering. Het gaat bijvoorbeeld om vrouwen die op hogere leeftijd nog zwanger raken. Tot 1 april 2023 bestond er een eigen bijdrage van € 175 voor de NIPT zonder medische indicatie. Deze eigen bijdrage is vervallen.

Vergoeding voor kraamzorg

Je hebt recht op een vergoeding voor kraamzorg (verloskundige hulp) vanuit de basisverzekering. Je hebt minimaal recht op 24 uur en maximaal op 80 uur kraamzorg (thuis). Per geval wordt ingeschat hoeveel kraamzorg je nodig hebt. Je betaalt per uur wel een eigen bijdrage van € 5,10 (2024) per uur. Moet je langer in het ziekenhuis blijven en heb je daar kraamzorg nodig? De wettelijke eigen bijdrage bedraagt dan € 40 per dag. Voor een kraam- of geboortehotel gelden er andere eigen bijdragen als de medische indicatie ontbreekt. 

Wist je dat kraamzorg niet verplicht is? Je kunt de eigen bijdrage ook laag houden door het kiezen voor kraamzorg voor maar een aantal uren.

Hieronder een overzicht van drie zorgverzekeringen met een 100% vergoeding van de eigen bijdrage kraamzorg. In de aanvullende verzekering zit overigens niet alleen een dekking voor kraamzorg. Je krijgt er aanvullende vergoedingen bij. 

Verzekeraar Zorgverzekering Dekking premie
CZ Zorgbewustpolis + Basis 100% van de eigen bijdrage € 151,90
ONVZ Bewuste Keuze basisverzekering + Bewuste Keuze extra 100% van de eigen bijdrage € 151,90
a.s.r. ik kies zelf Goede Keuze + Ongevallendekking Fysio & Tand + ZorgGoed 100$ van de eigen bijdrage € 153,50

Kraampakket

Bij de bevalling heb je een kraampakket nodig. Deze is niet verzekerd in de basisverzekering. Je aanvullende zorgverzekering vergoedt mogelijk wel een gratis kraampakket. In het kraampakket zitten medische artikelen en verzorgingsproducten voor tijdens de bevalling en de dagen daarna.

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen kun je het wel of niet vergoeden van het kraampakket meenemen bij het vergelijken. De kosten van een kraampakket liggen tussen € 25 en € 30. Het kan dus niet uit om alleen voor een kraampakket aanvullende zorgverzekeringen te vergelijken. De beste zorgverzekering geeft een ruime vergoeding van de kosten rondom de zwangerschap en de bevalling.

Vergoeding voor zwangerschapscursus

Uit de basisverzekering krijg je geen vergoeding van de kosten van een zwangerschapscursus. De aanvullende dekkingen die een ruime vergoeding geven gericht op zwangerschappen, geven vaak ook aanvullende vergoedingen voor zwangerschapscursussen. Speciaal voor de kosten voor een zwangerschapscursus kun je geen aanvullende zorgverzekering nemen.

Betaal je eigen risico over kosten voor zwangerschap?

Over kosten die betrekking hebben op de zwangerschap, bevalling en de kraamzorg betaal je geen eigen risico. Over bijkomende kosten mogelijk wel. Denk bijvoorbeeld aan vervoer naar het ziekenhuis in een ambulance of medische nazorg na de bevalling. Over medische kosten voor de baby betaal je nooit het eigen risico. Voor kinderen betaal je namelijk geen eigen risico.

Zorgverzekering - zwanger en bevallen

Verwacht je een baby in 2024 of probeer je om zwanger te raken? Zwangerschap en bevalling moet je vooraf goed regelen in de zorgverzekering. Gedurende het jaar kun je de polis namelijk niet meer aanpassen. Behalve bij Nationale Nederlanden en OHRA.

Veel kosten worden door de basisverzekering vergoed, maar zeker niet alle kosten. De eigen bijdrage kraamzorg goed verzekeren kan je bijvoorbeeld veel geld besparen. De verloskundige zorg kan ook nog een grote kostenpost zijn als je het niet goed verzekert.

Vergeet niet om je baby aan te melden bij jouw zorgverzekeraar na de bevalling. Dit moet je doen binnen vier maanden na de geboorte. Je kind bijschrijven mag trouwens ook op de polis van de vader. Kinderen tot 18 jaar verzeker je gratis mee.

Niet alle kosten die je maakt krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Kijk alleen maar naar de bevalling in het ziekenhuis zonder een medische indicatie. De aanvullende verzekeringen vergoeden mogelijk ook onvoldoende. De kracht van het vergelijken is het zoeken naar een volledige vergoeding van de kosten, tegen de laagste premie. Kies alleen voor het aanvullend verzekeren als het ook echt nodig is. 

Vergeet niet om je baby aan te melden bij jouw zorgverzekeraar na de bevalling. Dit moet je doen binnen vier maanden na de geboorte. Je kind bijschrijven mag trouwens ook op de polis van de vader. Kinderen tot 18 jaar verzeker je gratis mee.

Vergelijk en bespaar op je zorgverzekering

Gezinsleden meeverzekeren
Gezinsleden meeverzekeren

Geactualiseerd: maandag 27 november 2023

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie