Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

4 basisverzekeringen minder in 2020

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

De zorgverzekeraars bieden minder basisverzekeringen aan in 2020. Toch valt er meer te kiezen. Dat blijkt uit de Monitor Zorgverzekeringen van Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat klinkt tegenstrijdig, hoe is het te verklaren? 

soorten-basisverzekeringen.png

Verzekeraars bieden onder verschillende namen zorgverzekeringen aan. Wist je dat Menzis en Anderzorg onder dezelfde vlag werken? Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor VGZ en Univé en Zilveren Kruis en de Friesland. In onze landschap van zorgverzekeraars kun je zien welke verzekeraars bij elkaar horen. Het gebeurt veelvuldig dat verzekeraars onder verschillende namen exact dezelfde basisverzekering bieden, maar wel met verschillende premies. Uit onderzoek van de NZa blijkt dat de verzekeraars hierin iets eerlijker zijn geworden, maar wel kwalijk dat het nog steeds gebeurt.

Dit jaar zien we namelijk dat het aantal nagenoeg gelijke polissen is afgenomen. In 2020 zijn er 40 daadwerkelijk verschillende polissen. Dit waren er vorig jaar 36. Volgens de NZa is het belangrijkste dat het voor verzekerden makkelijker wordt om een passende keuze te maken voor een andere zorgverzekering. Wel blijft goede keuzebegeleiding van groot belang.

Keuze uit 55 basisverzekeringen

In 2020 zijn er 11 grote zorgverzekeraars actief, waar in totaal 21 labels onder hangen. Dat zijn 3 merken minder dan vorig jaar. De verzekeraar Averó (Achmea) is met zorg gestopt en VGZ en CZ hebben een label geschrapt. Je kon voor dit jaar kiezen uit 55 basisverzekeringen. Dat zijn er 4 minder dan in 2019.

Welke soort polissen kozen verzekerden?

We kunnen de 55 basisverzekeringen onderverdelen in drie groepen:

  • 34 natura zorgverzekeringen
  • 17 restitutie zorgverzekeringen 
  • 4 combinatieverzekeringen

De meeste Nederlanders (76,2%) hebben een naturapolis. Binnen deze verzekeringsvorm wordt gewerkt met contracten met zorgverleners. Verzekeraars maken afspraken met bijvoorbeeld ziekenhuizen en fysiotherapeuten over de hoogte van de behandelingskosten. Ruim 18% heeft een restitutiepolis. Daarmee heb je een volledige keuzevrijheid in zorgverleners. Deze zorgverzekeringen zijn gemiddeld ook duurder. En 6% heeft een combinatiepolis. Hiermee ben je deels gebonden aan afspraken die jouw verzekeraar heeft gemaakt. Dit beeld is al sinds 2017 ongeveer hetzelfde volgens de NZa.

geweigerdcontractzorgverzekeraarziekenhuis.png

Wat blijkt verder uit het onderzoek?

De meeste verzekerden hebben een aanvullende zorgverzekering, maar we worden duidelijk kritischer. Steeds vaker wordt uitsluitend de basisverzekering afgesloten, en dat kan voldoende zijn.

Collectieve zorgverzekering duurder

Het aantal collectief verzekerden is weer verder gedaald, toch zijn nog steeds 63,5% van de Nederlanders verzekerd via een collectief. Hiervan zijn de meesten verzekerd via een werkgever. Deze verzekerden zijn in de veronderstelling dat ze goedkoper uit zijn door collectieve korting, maar het tegendeel is vrijwel altijd het geval. Met de korting betalen collectief verzekerden over dit jaar € 8,65 extra. Dat past niet bij het idee van een korting krijgen toch? De collectiviteitskorting op de basisverzekering verdwijnt overigens per 2023. Onze verwachting is dat het aantal collectief verzekerden hierdoor de komende jaren in een rap tempo zal instorten. 

Grote besparing door overstap

In 2020 hebben de overstappers naar een andere zorgverzekering in totaal € 24,7 miljoen bespaard. Deel in 2021 ook mee in de besparing en vergelijk je zorgverzekering vanaf half november in onze eerlijke en onafhankelijke zorgverzekering vergelijker. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste polis bedraagt dit jaar maar liefst € 499, dus sluit je aan bij de bespaarders.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie