Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

ACM: 'zorgverzekeraars, geef inzicht in zorgtarieven'

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

ACM-inzicht in zorgtarieven.jpgZorgverzekeraars en niet de ziekenhuizen moeten consumenten inzicht geven in de tarieven van ziekenhuisbehandelingen tot aan de grens van het eigen risico. Dat vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).  

Omdat de verzekeraar contracten heeft met de verschillende ziekenhuizen en via het eigen risico de ziekenhuistarieven direct in rekening brengt aan de verzekerde, kan een zorgverzekeraar het beste adviseren, stelt de toezichthouder. Dat kan bijvoorbeeld via de website, een speciaal portal voor patiënten of via de telefoon.

Waarom is het goed als de tarieven van de behandelingen transparant worden?

Patiënten betalen zelf de tarieven van de ziekenhuisbehandeling tot aan de eigen-risicogrens. Het is voor patiënten bij de keuze voor een bepaald ziekenhuis dus belangrijk om te weten hoeveel ze daar moeten betalen voor hun behandeling. Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM: ‘De keuze voor het ene of het andere ziekenhuis voel je in je portemonnee.’ Chris Fonteijn benadrukt dat het bij de keuze van een ziekenhuis niet alleen om de prijs gaat: ‘Informatie over de kwaliteit van behandelingen is minstens zo belangrijk als de prijs.’

Waarom is het beter als de zorgverzekeraars en niet de ziekenhuizen de tarieven openbaar maken?

ACM ziet een risico op verstoring van de jaarlijkse onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars als de ziekenhuizen zélf de tarieven openbaar maken. ACM: 'Het is de bedoeling dat ziekenhuizen in de verschillende regio’s met elkaar concurreren om patiënten te bedienen, niet alleen op kwaliteit en service, maar ook op prijs. Stel nu dat een ziekenhuis op een strategisch moment zijn tarieven openbaar maakt, als andere ziekenhuizen nog in onderhandeling zijn. Dan wordt het voor alle ziekenhuizen eenvoudiger om hun tarieven hoog te houden.'

Discussie over transparant maken tarieven

Mede naar aanleiding van acties van de Consumentenbond is er inmiddels veel discussie over het openbaar maken van de ziekenhuistarieven. Zorgverzekeraar CZ heeft vorige maand de gecontracteerde tarieven die lager zijn dan de eigen-risicogrens gepubliceerd. In oktober organiseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een bijeenkomst met experts over dit onderwerp. Ook ACM zal hier inbreng leveren.

Lees ook: Zorgverzekering – Waar ben je eigen risico over verschuldigd?

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 21 december 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie