Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Besparen op de zorgverzekering en het eigen risico

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Op Prinsjesdag hebben we slecht nieuws gekregen over de zorgverzekering. Naar verwachting gaat de zorgpremie sterk omhoog. Gelukkig kun je de premie zelf verlagen. Hoe bespaar je op de zorgverzekering en het eigen risico?

besparen-op-je-zorgpremie-en-eigen-risico-groot (002).jpg

Op Prinsjesdag is er een verhoging van de zorgpremie aangekondigd door het kabinet. De eerste zorgverzekeraar heeft de premie alweer bekendgemaakt, namelijk DSW. Ze kwamen met een verrassende premie voor 2018. Zij verhogen de premie namelijk niet, maar zien kans om de premie te verlagen met € 0,50 per maand. Uiterlijk 12 november maken de overige verzekeraars de premie voor de zorgverzekering per 2018 bekend. Dan weten we of en hoeveel  de gemiddelde premie echt gestegen is. Besparen op de zorgverzekering en het eigen risico is in ieder geval verstandig.

Tip 1: Behandelingen door jouw huisarts kosten jou geen eigen risico

Het gebruik maken van medische zorg wordt ontmoedigd met het eigen risico. De eerste € 385 aan medische kosten betaal je zelf, maar dat geldt niet voor alle medische behandelingen. Over behandelingen door de huisarts ben je bijvoorbeeld geen eigen risico verschuldigd. Dat is handig om te weten, want voor sommige behandelingen kun je naar de huisarts én naar het ziekenhuis. Een goed voorbeeld hiervan is het verwijderen van een moedervlek. Stel, de kosten hiervan zijn € 300. Laat je dit doen door de huisarts, dan zijn jouw kosten nul. In het ziekenhuis kost het jou € 300 als je nog zoveel van het eigen risico over hebt tenminste.

Tip 2: Is spoedeisende hulp echt spoedeisend?

Als je acute medische hulp nodig hebt, word je naar het ziekenhuis gebracht met een ambulance. Deze kosten en de kosten van de behandeling in het ziekenhuis gaan ten laste van jouw eigen risico. Voor de hulp van de huisartsenpost ben je geen eigen risico verschuldigd. Bij twijfel kies je natuurlijk voor het alarmnummer 112. Je kunt geen grote gezondheidsrisico’s lopen om eigen risico te besparen. Als het geen spoed is, bel je dus nooit het alarmnummer.

Tip 3: Ben je niet te uitgebreid verzekerd?

Je wilt de best mogelijke zorgverzekering, maar je kunt ook te ruim verzekerd zijn. Iemand die al jaren geen medische kosten heeft gemaakt, heeft waarschijnlijk ook volgend jaar geen aanvullende zorgverzekering nodig. Kijk kritisch naar je zorgverzekering en schrap dekkingen die je waarschijnlijk niet nodig hebt.

Tip 4: Ga shoppen met jouw medische behandeling

Wist jij dat tarieven voor behandelingen in het ziekenhuis sterk verschillen? Voor 1 of 2 poliklinische behandelingen voor een blindedarmonderzoek betaal je in het ene ziekenhuis € 110 en bij de duurste bijvoorbeeld € 350. In het geval je jouw eigen risico ervoor moet opofferen, maakt het nogal een verschil naar welk ziekenhuis je gaat. Je loopt wel kans dat je naar een ander deel van Nederland moet rijden voor een ziekenhuis, maar soms kan dat uit. Bijvoorbeeld VGZ, CZ en Menzis hebben de tarieven openbaar gemaakt. Je kunt ook je verzekeraar bellen voor inzicht in de tarieven per ziekenhuis. De tarieven van ziekenhuizen verschillen namelijk ook weer per verzekeraar.

Tip 5: Neem geen genoegen met een premieverhoging

Gemiddeld gaat de premie voor de zorgverzekering vermoedelijk omhoog, maar dat hoeft niet voor jou het geval te zijn. Vooral Nederlanders die de afgelopen jaren of nog nooit overgestapt zijn, kunnen flink besparen. In de laatste twee maanden van het jaar informeert jouw huidige verzekeraar jou over de hoogte van de premie voor 2018. Je kunt de nieuwe premie gewoon slikken en blijven zitten bij de huidige verzekeraar. Je kunt ook vergelijken om na te gaan bij welke verzekeraar je dezelfde zorg krijgt tegen een lagere premie. Je bespaart vaak gemakkelijk een paar honderd euro per jaar met een overstap van zorgverzekering.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie