Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Definitief overstappercentage zorgverzekering 2020 bekend

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

zorgverzekeraars-nederland-logo.PNGVoor 2020 is 6,5 procent van de verzekerden van zorgverzekeraar gewisseld. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van Vektis. Dat is meer dan het overstappercentage dat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in januari bekend maakte maar minder dan vorig jaar, toen was het 7 procent. In 2018 wisselde 6,2% van de verzekerden van zorgverzekeraar. Niet alle verzekerden zijn meegeteld als overstapper: alleen zij die gewisseld zijn van zorgverzekeraar.

Sluitingsdatum 31 januari

De sluitingsdatum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering was 31 januari. Daarmee is alle overstapinformatie verwerkt bij de zorgverzekeraars. Op basis daarvan heeft Vektis het definitieve percentage vastgesteld. In onderstaande figuur een overzicht van de overstappercentages vanaf het overstapseizoen 2010/2011.

overstappers-zorgverzekering-2011-2020.PNG

Alleen overstappers tussen zorgverzekeraars

Het overstappercentage gaat alleen over het aantal verzekerden dat is gewisseld tussen zorgverzekeraars (risicodrager). Verzekerden die gewisseld zijn tussen 2 polissen van 1 zorgverzekeraar zijn hier niet meegerekend als overstapper. Voorbeelden: Van Menzis naar prijsvechtersmerk Anderzorg of van De Amersfoortse naar Ditzo. Daarnaast neemt Vektis de mensen die van verzekeraar veranderen als gevolg van een overgang van een collectieve zorgverzekering ook niet mee als overstapper.

Vertekend beeld?

Dat laatste zou een vertekend beeld kunnen geven, omdat verzekeraars in 2020 nog maar de helft korting mogen geven. Het was de verwachting dat veel mensen daarom -al dan niet noodgedwongen- afstapten van een collectieve zorgverzekering. Ook omdat veel gemeenten gestopt zijn met collectiviteiten. In navolging van de gemeente Emmen liet Apeldoorn inwoners vorig jaar weten dat het niet meer mogelijk is een collectieve zorgverzekering bij Menzis af te sluiten. Daarom hebben diverse gemeenten samen met Poliswijzer een digitale keuzemodule ontwikkeld. Ook organiseerden zij een aantal inloopspreekuren, waarbij zorgadviseurs van Poliswijzer.nl ondersteuning gaven bij het kiezen van een zorgverzekering op maat. 

Analyse zorgseizoen

In april publiceert Vektis een uitgebreide analyse van het overstapseizoen in de Zorgthermometer Verzekerden in beeld 2020. Poliswijzer.nl houd je op de hoogte!

Deel dit artikel op:


Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie