Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Eigen risico in de zorg op de schop

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

Update - Ook in 2017 zijn er plannen geweest om het eigen risico volledig te herzien. Toch zijn er ook voor 2018 geen veranderingen doorgevoerd. Het eigen risico blijft ook € 385.

Het eigen risico in de zorgverzekering dat per 1 januari 385 euro zal bedragen, moet op de schop. Daarvoor pleitten de Tweede Kamerfracties van het CDA en de SP tijdens het Kamerdebat over de begroting 2016 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

 'Rem op medisch noodzakelijke zorg'

Zowel het CDA en de SP willen het eigen risico aanpakken. Wel hebben beide partijen hier verschillende ideeën over. De SP wil het eigen risico volgend jaar halveren, te betalen vanuit de reserves van de zorgverzekeraars. Het CDA wil een eigen risico invoeren van 75 euro per patiënt per behandeling, tot maximaal 375 euro per jaar, de hoogte van het eigen risico in 2015.

 'Steeds meer mensen gaan vanwege de kosten niet naar het ziekenhuis als ze worden doorverwezen door de huisarts', zei CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. 'Het eigen risico is uitgegroeid van een rem op onnodig zorggebruik tot een rem op medisch noodzakelijke zorg.'

Boete op zorg

SP-parlementariër Henk van Gerven vindt het eigen risico meer een strafmaatregel, 'een boete op zorg'. De SP wil het eigen risico volgend jaar gehalveerd zien, te betalen uit de reserves van de zorgverzekeraars. Dit voorstel wijkt overigens af van het plan 'De zorg is van ons'. In dat plan pleit de SP nog voor een volledige afschaffing van het  eigen risico.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 17 augustus 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur (zorg)verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie