Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Eigen risico verhogen? Doe de check

door Lesley Anker 1 reactie Leestijd: 2 minuten

Elk jaar kiezen steeds meer mensen voor een vrijwillig eigen risico. Volgens Vektis was het dit jaar meer dan 13% van alle Nederlanders dat hiervoor koos in ruil voor korting op de zorgpremie. Niet voor iedereen is het verstandig om het eigen risico te verhogen. Wanneer kun je het beter niet doen en voor wie is het wel aan te bevelen?

Helft verzekerden maakt verplicht eigen risico vol

Precies de helft van de verzekerden maakte in 2017 het verplichte eigen risico vol. De andere helft had dus kunnen besparen op de zorgpremie door hun eigen risico te verhogen. Dit kan in stappen van € 100 boven het verplichte € 385 tot maximaal € 885.

Jongeren minder risico op financieel verlies

Toch kan een vrijwillig eigen risico niet zomaar voor iedereen uit. Leeftijd speelt hierbij een belangrijke rol. Het zijn vooral ouderen (75 jaar en ouder) die het verplichte eigen risico volledig betalen. Hoe jonger je bent, hoe kleiner de kans dat je hoge zorgkosten maakt en dus je eigen risico helemaal gebruikt.

Tot € 240 korting bij grootste vier zorgverzekeraars

Uit onze vergelijker blijkt dat je in 2021 bij de grootste vier zorgverzekeraars tussen de € 180 en € 240 korting krijgt op je basisverzekering als je een maximaal vrijwillig eigen risico neemt. Positief als je geen of weinig zorgkosten verwacht.

Voorbeeld: als je nooit pech hebt, heb je aan het eind van het jaar tot € 240 verdiend. Moet je plotseling toch naar de apotheek voor medicijnen? Dan gaan deze kosten van je verplichte eigen risico af, wat je sowieso al kwijt was geweest.

Lagere zorgpremie, maar groter risico

De korting klinkt aantrekkelijk, maar voor 9% van de mensen met het maximale vrijwillig eigen risico liep het vorig jaar toch anders dan gehoopt.

Voorbeeld: je maakt een ritje met een ambulance en wordt geholpen in het ziekenhuis. De rekening is € 1000 waarvan je € 885 zelf moet betalen. De korting die je hebt bespaard op je zorgpremie is niet zo hoog als deze € 885, waardoor je eerdere besparing aan het einde van het jaar teniet is gedaan.

Checklist: eigen risico verhogen? 

Bekijk hier of het voor jou verstandig is om volgend jaar het eigen risico te verhogen.

infographic-eigen-risico.png

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 18 november 2020

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Reacties (1)

Geplaatst door: H. Jager ()

Als je 180 euro bespaard op je premie, maar je het volledige eigen risico moet betalen, dan betaal je volgens mij geen 500 extra, maar 320 euro. (500 - 180 uitgespaard)

Opmerking van de redactie op 11-11-2019
Bedankt voor je reactie. Dat klopt! Helaas betaal je in dat geval meer dan je hebt bespaard met de korting.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie