Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Het verlaagde eigen risico van DSW mag niet

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

dsw-zorgverzekeraar.gif

Chris Oomen van DSW heeft als protest tegen het hoge eigen risico in zorgverzekeringen een gebaar gemaakt. Verzekerden van DSW hoeven maar € 375 eigen risico te betalen in plaats van € 385. De korting op het verplichte eigen risico is een statement richting de politiek, maar er kleven juridische bezwaren aan meldt het Financieel Dagblad.

Het eigen risico staat ter discussie. Door een deel van de kosten van medische behandelingen bij de verzekerde neer te leggen, ontmoedig je het maken van zorgkosten. Dat is logisch, kosten zit niemand op te wachten. Aan de andere kant kan het eigen risico ook zorgen voor het mijden van zorg. Hierdoor worden ook serieuze klachten te laat opgepakt. Dit kan juist weer zorgen voor hogere zorgkosten. Met het eigen risico worden ook vooral de mensen getroffen die veel zorg nodig hebben.

Waarom mag DSW het eigen risico niet zomaar verlagen?

Vorig jaar september schreven wij al over de niet toegestane verlaging van het eigen risico door DSW. Onder voorwaarden is het toegestaan om het eigen risico niet te rekenen voor bepaalde gevallen. De verzekeraar VGZ rekent bijvoorbeeld geen eigen risico bij het gebruiken van door de verzekeraar aangewezen medicijnen. Maar verzekeraars mogen niet zomaar een korting op het eigen risico weggeven. Dit zorgt namelijk voor oneerlijke concurrentie tussen verzekeraars. Het signaal is afgegeven door de verzekeraar. Nu is het de vraag of de ‘illegale’ verlaging consequenties heeft.

besparen-op-je-zorgpremie-en-eigen-risico-groot (002).jpg

Niet volgens de regels, maar niet illegaal

Chris Oomen van DSW geeft toe dat hij een ‘beetje’ misbruik heeft gemaakt van de wet, maar stelt ook dat er niet illegaal is gehandeld. Naar eigen zeggen hebben ze toestemming gekregen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van Volksgezondheid. Met andere woorden, ze hebben zich goed ingedekt. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg heeft al aangegeven dat de politiek niet gaat ingrijpen.

De omstreden actie van DSW is niet voor niets geweest. De discussie over de hoogte van het eigen risico heeft de volle aandacht gekregen. Het is ook goed om de betaalbaarheid voor de mensen met een grote zorgbehoefte op de politieke agenda te houden. Poliswijzer.nl maakt zich hard voor een goed betaalbare zorgverzekering op individueel niveau. Over de gehele lijn moet de betaalbaarheid ook goed verankerd liggen in de samenleving.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 20 december 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie