Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Overstappen terwijl je medicijnen slikt? Duizenden gingen je voor

"Ik slik medicijnen en kan daardoor niet overstappen". Dit horen wij vaak! We kunnen ons voorstellen dat je je hier zorgen over maakt, maar wij kunnen deze zorg wegnemen. Ook jij kunt overstappen en veel geld besparen. Wij leggen je graag uit waarom dit gemakkelijker is dan je denkt.

medicijnkosten-vergoed-door-basisverzekering.jpg

Basisverzekering

Soms wordt er angst gezaaid als het gaat om medicijnen en overstappen naar een andere verzekeraar. Niets is minder waar. De meeste medicijnen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Wát de basisverzekering vergoedt, bepaalt niet de zorgverzekeraar maar de overheid. Dit betekent dat je nieuwe zorgverzekeraar medicijnen die je nu vergoed krijgt ook vergoed. 

Preferentiebeleid

Wel kan het zo zijn dat je bij de nieuwe zorgverzekeraar medicijnen van een ander merk krijgt. Dit kan voorkomen als de nieuwe zorgverzekeraar een preferentiebeleid hanteert. Dit betekent dat ze voor medicijnen met dezelfde werkzame stof een bepaald, vaak het goedkoopste, merk hebben aangewezen. Het preferentiebeleid is er om de kosten voor zorgverzekeraars te drukken maar ook om te zorgen dat het eigen risico dat jij betaalt zo laag mogelijk is. Bijvoorbeeld VGZ gaat hierin nog een stapje verder. VGZ vindt dat als jij een preferent middel gebruikt, je hier geen eigen risico voor hoeft te betalen. Is het voor jou geen probleem om een ander merk medicijn te gaan gebruiken dan is VGZ voor jou een goede optie. Maar het blijft een kwestie van vergelijken. De beste zorgverzekering is meer dan alleen de beste vergoeding voor medicijnen.

Er zijn ook een aantal zorgverzekeraars die geen preferentiebeleid hanteren dit zijn bijvoorbeeld: ONVZ, PNO Ziektekosten en VVAA. Dit zijn ook meteen de duurdere zorgverzekeringen in de markt.

Laagste Prijs Garantie

  • De Amersfoortse
  • Ditzo
  • Salland
  • DSW
  • Stad Holland

Deze zorgverzekeraars hebben voor een andere variant gekozen: de Laagste Prijs Garantie. Dit betekent dat ze aan de apotheek het goedkoopste merk vergoeden van een bepaald middel. De apotheek kan het duurdere middel blijven verstrekken maar krijgt hiervoor niet de volledige vergoeding. Hierdoor kan de apotheek ervoor kiezen om jou een goedkoper merk mee te geven.

overstappen-als-medicijngebruiker-bittere-pil.jpg

Medische noodzaak

Het gebruik van een goedkoper middel is in de meeste gevallen geen probleem, omdat het dezelfde werkzame stof bevat als het medicijn dat je nu gebruikt. Maar wat als je er toch niet tegen kunt, omdat je bijvoorbeeld allergisch bent voor één van de andere bestanddelen van het medicijn? Geen nood! Overleg met jouw huisarts. De huisarts kan aangeven dat het medisch noodzakelijk is dat je de duurdere variant gebruikt. Zo kun jij bij je nieuwe zorgverzekeraar het merk dat je nu hebt, blijven gebruiken.

Vergelijken

Als medicijngebruiker heb je te dealen met hoge kosten, maar het is zonde als deze kosten onnodig hoog zijn. Mogelijk heb je al de zorgverzekering die het beste bij jou past, maar de kans is groter dat je via ons een zorgverzekering vindt die toch goedkoper is en voor jou gunstigere voorwaarden biedt. Dus, ga je zorgverzekering vergelijken!

Geactualiseerd: 17-11-2020


Gepubliceerd: woensdag 11 oktober 2017
Geactualiseerd: dinsdag 17 november 2020

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie