Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Slik je medicijnen? Vind een zorgverzekeraar zonder preferentiebeleid

"Ik slik medicijnen en kan daardoor niet overstappen". Dit horen wij vaak! We kunnen ons voorstellen dat jij je hier zorgen over maakt, maar wij kunnen deze zorg wegnemen. Ook jij kunt overstappen en veel geld besparen. Wij leggen je graag uit waarom dit gemakkelijker is dan je denkt.

zorgverzekeraar zonder preferentiebeleid

Basisverzekering

Soms wordt er angst gezaaid als het gaat om medicijnen en overstappen naar een andere verzekeraar. De meeste medicijnen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Wát de basisverzekering vergoedt, bepaalt niet de zorgverzekeraar maar de overheid. Dit betekent dat je nieuwe zorgverzekeraar medicijnen die je bij je huidige verzekeraar vergoed krijgt ook vergoedt. Door het soort medicijnenbeleid, kunnen er wel verschillen zitten tussen verzekeraars.

Het beleid van de verzekeraars kun je als volgt onderverdelen:

 • Preferentiebeleid - De verzekeraar heeft een voorkeur voor een bepaald medicijn. Andere medicijnen vergoeden de verzekeraars niet. Als de arts aangeeft dat er uit medische noodzaak een andere medicijn gegeven moet worden, zijn er mogelijkheden.
 • De apotheker kiest het merk in overleg met de patiënt (geen preferentiebeleid) - De apotheker gaat in overleg met de patiënt over het geschikte medicijn
 • De apotheker bepaalt wat je krijgt - Binnen gemaakte afspraken met de verzekeraars verstrekt de apotheker een medicijn. Hierbij kunnen de volgende systemen gelden:
  • Laagsteprijsgarantie - De verzekeraar vergoedt alleen het goedkoopste merk of iets duurdere medicijnen. Maar niet het duurste merk
  • Clustermodel - Een verzekeraar kan afspraken maken met apothekers, waarbij wordt gewerkt met onderling vervangbare medicijnen.
  • Pakjesmodel - Er wordt een gemiddelde prijs per verpakking afgesproken. De apotheek bepaalt welke medicijnen worden meegegeven.
  • Historische prijzen - De prijzen worden vastgesteld aan de hand van prijzen uit het verleden.

Preferentiebeleid

Wel kan het zo zijn dat je bij de nieuwe zorgverzekeraar medicijnen van een ander merk krijgt. Dit kan voorkomen als de nieuwe zorgverzekeraar een preferentiebeleid hanteert. Dit betekent dat ze voor medicijnen met dezelfde werkzame stof een bepaald, vaak het goedkoopste, merk hebben aangewezen. Het preferentiebeleid is er om de kosten voor zorgverzekeraars te drukken, maar ook om te zorgen dat het eigen risico dat jij betaalt zo laag mogelijk is. Bijvoorbeeld VGZ gaat hierin nog een stapje verder. VGZ vindt dat als jij een preferent middel gebruikt, je hier geen eigen risico voor hoeft te betalen. Is het voor jou geen probleem om een ander merk medicijn te gaan gebruiken dan is VGZ voor jou een goede optie. Maar het blijft een kwestie van vergelijken. De beste zorgverzekering is meer dan alleen de beste vergoeding voor medicijnen.

Overzicht van het medicijnenbeleid van de zorgverzekeraars 2022

Concern Label Voorkeursbeleid medicijnen Soort medicijnenbeleid Binnen of buiten eigen risico
Achmea Zilveren Kruis Deels, afhankelijk van apotheek Preferentiecontract of IDEA-contract
(een paar medicijnen
in assortimentsvoorkeur, de rest wordt
bepaalt door zorgverlener)
Binnen eigen risico
Achmea FBTO
Achmea Interpolis
Achmea De Friesland
Achmea ProLife
Achmea ZieZo
Achmea AON
Achmea Studenten goed verzekerd
VGZ IZA Ja Preferentie Buiten eigen risico
VGZ IZZ
VGZ Bewuzt
VGZ Univé
VGZ Zekur
VGZ VGZ
VGZ UMC
VGZ Promovendum*
VGZ National Academic*
VGZ Besured*
VGZ United Consumers
CZ Ohra Ja Preferentie Buiten eigen risico
CZ CZ Direct
CZ Nationale Nederlanden
CZ CZ
CZ Just
Menzis PZP Menzis Anderzorg Ja Preferentie Binnen eigen risico
Menzis Menzis
Menzis Hema
Menzis PMA
DSW DSW Nee Geen, zorgverleners kiest het merk medicijn Binnen eigen risico
DSW InTwente
DSW Stad Holland
Zorg en Zekerheid Zorg en Zekerheid Ja Preferentie Buiten eigen risico
Zorg en Zekerheid AZVZ
ONVZ ONVZ Nee Geen, zorgverlener   kiest het merk medicijn Binnen eigen risico
ONVZ PNO Zorg
ONVZ VvAA
ONVZ ONVZ
ONVZ Jaaah
a.s.r. a.s.r. Ja Preferentie Buiten eigen risico
a.s.r. Ditzo
ENO Salland Ja Preferentie Buiten eigen risico
ENO Zorgdirect
Eucare (Caresq) Aevitae Nee Geen, zorgverlener kiest het merk medicijn Binnen eigen risico
Eucare (Caresq) FLKS

* Promovendum, Besured en National Academic zijn per 1-1-2022 gestopt als label. De verzekerden zijn overgegaan naar VGZ.

Medische noodzaak

Het gebruik van een goedkoper middel is in de meeste gevallen geen probleem, omdat het dezelfde werkzame stof bevat als het medicijn dat je nu gebruikt. Maar wat als je er toch niet tegen kunt, omdat je bijvoorbeeld allergisch bent voor één van de andere bestanddelen van het medicijn? Geen nood! Overleg met jouw huisarts. De huisarts kan aangeven dat het medisch noodzakelijk is dat je de duurdere variant gebruikt. Zo kun jij bij je nieuwe zorgverzekeraar het merk dat je nu hebt, blijven gebruiken.

Vergelijken

Als medicijngebruiker heb je te dealen met hoge kosten, maar het is zonde als deze kosten onnodig hoog zijn. Mogelijk heb je al de zorgverzekering die het beste bij jou past, maar de kans is groter dat je via ons een zorgverzekering vindt die toch goedkoper is en voor jou gunstigere voorwaarden biedt. 

Ook interessant bij dit onderwerp:

Geactualiseerd: donderdag 6 januari 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie