Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Stijgt de zorgpremie in 2022?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

In 2020 zijn de zorguitgaven sterk gestegen. Hoge zorgkosten zien we terug in de zorgpremie. Het lijkt logisch dat de zorgkosten in 2021 hoger zijn dan in 2020. In de afgelopen 22 jaar zijn deze kosten namelijk ieder jaar gestegen. Zullen de hoge zorgkosten tot gevolg hebben dat de zorgpremie in 2022 sterk stijgt? Waarschijnlijk wel.

zorgpremie

In 2020 hebben we 116 miljard euro uitgegeven aan de zorg. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Dat mag je gerust een sterke stijging noemen ten opzichte van het jaar 2019. Toen bleven de kosten steken op 107 miljard. Om je een indruk te geven van de zorgkosten uit het verleden, zijn we in de statistieken van het CBS gedoken. In 2010 bedroegen de zorgkosten nog 86 miljard en in 1998 waren de kosten ‘maar’ 39 miljard. 

Invloed corona op de zorgpremie

De sterke stijging van de kosten in 2020 werd voor een deel veroorzaakt door corona. Het virus heeft ons in het eerste halfjaar van 2021 opnieuw flink in de greep gehad. In de tweede helft van dit jaar is het nog maar de vraag hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Toch kunnen we er al vanuit gaat dat de zorgpremie in 2022 omhoog gaat.  Op de derde dinsdag in september, tijdens Prinsjesdag, zal hier meer over bekend worden gemaakt. De precieze gevolgen voor de zorgpremie weten we pas half november. Dan maken de verzekeraars de hoogte van de zorgpremie van 2022 bekend.

Onlangs werd al wel bekend dat het eigen risico in 2022 hoogstwaarschijnlijk gelijk blijft: 385 euro per Nederlander. Een ruime meerderheid stemde in met een voorstel van de SP om het bedrag te bevriezen.Of de motie uitgevoerd wordt, is nog afwachten. Tijdens Prinsjesdag wordt de hoogte van het eigen risico  officieel bekend.

Hogere zorgpremie in 2022 ligt voor de hand

Helaas is het niet te voorspellen, maar je kunt er wel conclusies op loslaten. In 2020 bedroegen de uitgaven aan zorg 116 miljard. Deze kosten worden voor een deel gefinancierd door de premie voor de basisverzekering. Ook via de belastingen en de inkomensafhankelijke bijdrage betaal je mee aan de zorgkosten. Grofweg kun je zeggen dat we in 2020 ongeveer € 6.638 per jaar per persoon moesten bijdragen. Per volwassen verzekerde zijn de kosten hoger, want jongeren tot 18 jaar betalen nog geen zorgpremie. Hieruit kun je niet opmaken wat de premie wordt in 2022.  

reisverzekering-en-medische-kosten-buitenland.jpg

Welke kosten zijn te herleiden naar het coronavirus?

Volgens cijfers van het CBS zijn de zorgkosten in 2020 gestegen met € 475 per jaar per persoon ten opzichte van het jaar 2019. Deze kosten zijn voor een groot deel toe te schrijven aan het coronavirus. In deze extra kosten zitten ook de uitgekeerde compensaties voor zorgaanbieders omdat behandelingen door het virus niet door konden gaan. Ook de ingekochte mondkapjes zitten erin verstopt. Bedankt nog Sywert!

Je kunt er dus al rekening mee houden dat de zorgpremie stijgt. Het kan gaan om een paar tientjes per jaar, maar ook om veel hogere bedragen. Wil jij als eerste weten wanneer alle zorgverzekeraars hun premie bekend hebben gemaakt? Schrijf je dan nu alvast in voor onze Poliswekker. Gelukkig kun je zelf invloed uitoefenen op de zorgpremie. Je kunt na half november namelijk weer overstappen naar een zorgverzekeraar met een beter aanbod en ook nog een lagere premie. 
 

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie