Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

In 2017 zorgkosten buiten Europa uit basispakket?

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Nederlanders die vanaf 2017 buiten Europa met vakantie gaan zijn niet meer verzekerd voor medische zorg via de basisverzekering. Zij moeten dan een aanvullende of een reisverzekering afsluiten. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid waar de ministerraad vrijdag mee instemde.

Volgens het kabinet hoeven zorgkosten die buiten Europa gemaakt worden niet collectief te worden betaald. De beperking van de zogeheten werelddekking geldt niet voor mensen die voor hun werkgever of voor hun beroep in het buitenland verblijven.

Ook is er een uitzondering wanneer iemand zorg nodig heeft die wel in het pakket zit, maar die alleen buiten Europa verkrijgbaar is. Met de beperking van de zogeheten werelddekking zou volgens Schippers een besparing van 60 miljoen euro per jaar gemoeid zijn.

Kom je nooit buiten Europa? Gooi dan de werelddekking eruit. Dat scheelt zo enkele tientjes per jaar. Ook als je wel buiten Europa reist, heb je niet altijd werelddekking nodig. De vuistregel is dat onder de Europadekking, naast alle Europese landen, een aantal bekende eilandengroepen valt, zoals de Canarische Eilanden en de Azoren. Ook landen als Marokko, Tunesië, Egypte en Israël vallen eronder, al verschilt het per verzekeraar. 

Lees meer over buitenlanddekking van je zorgverzekering

Update september 2016 - De dekking van medische kosten buiten Europa blijft in het basispakket. Ze zouden worden afgeschaft per 1 januari 2017, maar zover is het niet gekomen. In september 2016 zag het kabinet er toch van af, op advies van Minister Schippers.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 11 september 2017

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie