Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Meer Nederlanders kiezen een aanvullende zorgverzekering. Ongeveer 10% heeft de zorgpolis gewijzigd

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Eind 2020 zijn 6,5% van de Nederlanders overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat is geen verrassing, want dit percentage is jaarlijks vrijwel constant. Verrassender is het feit dat één verzekeraar met meer dan 40% is gegroeid. Wat ook opvalt is dat verzekerden opmerkelijke keuzes hebben gemaakt. Dat blijkt uit de Zorgthermometer van Vektis waarin jaarlijks de feiten van het afgelopen overstapseizoen vermeld worden.

cijfers-zorgseizoen-2019-en-2020-0.png

1,7 miljoen overstappers van zorgverzekering

In januari schreven wij al over keuzes die overstappers via Poliswijzer.nl maakten voor de zorgverzekering 2021. Steeds meer overstappers maken gebruik van onze service om inzicht te krijgen in de verschillen tussen verzekeraars, maar nog niet alle Nederlanders stappen via ons over. Daarom zijn we nu in de landelijke cijfers gedoken. Volgens Vektis heeft 9,7% van de verzekerden in ieder geval een wijziging doorgevoerd in de zorgverzekering of is overgestapt. Wij zijn blij dat er aandacht is voor de zorgverzekering. Veel Nederlanders betalen namelijk te veel aan de verzekeraar. 

A.s.r. grootste groei

De grootste winnaar was de verzekeraar a.s.r. Onder a.s.r. vallen onder andere de verzekeraars Ditzo en de Amersfoortse. De Amersfoortse verdwijnt als naam en wordt omgedoopt tot a.s.r. De grote groei in zorgverzekeringen ligt waarschijnlijk bij internetverzekeraar Ditzo. Voor de zorgverzekering 2021 was Ditzo bij Poliswijzer ook erg in trek. Dat kwam door de combinatie van een goedkope basisverzekering, aantrekkelijke aanvullende verzekeringen en een uitstekende service. De Pechvogelhulp van de verzekeraar is uniek en spreekt Nederlanders aan. A.s.r. heeft haar marktaandeel met maar liefst 41,2% uitgebouwd. De grootste groeiers en dalers zijn:

       

Stijgers   

     

       

Stijgers     

     

       

Dalers

     

       

Dalers    

     

A.s.r.  + 41,2% Anderzorg - 15,9%
VGZ + 13,7% Nationale Nederlanden Zorg - 10,3%
ONVZ       + 5,6% FBTO - 10,0%

3 van de 4 grootste zorgverzekeraars verliezen marktaandeel

In het dierenrijk is er de zogenaamde Big Five (leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en de buffel) in zorgverzekeringsland hebben we de Big Four, namelijk Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Bij deze vier verzekeraars zijn 85% van de Nederlanders verzekerd. Achmea is de grootste met 4,8 miljoen verzekerden, daarna VGZ met 4,2 miljoen. CZ telt 3,7 miljoen en Menzis heeft 2,1 miljoen klanten. Van deze verzekeraars is alleen het marktaandeel van VGZ gegroeid. Dat heeft grotendeels te maken met het stoppen van iptiQ. In 2018  trad de verzekeraar uit Luxemburg toe als speler op de Nederlandse markt en nam toen 3 labels van VGZ over: National Academic, Besured en Promovendum. De verzekerden van iptiQ zijn per 1 januari 2021 overgedragen aan VGZ  en Achmea.
Van oudsher zijn verzekeraars vooral populair in bepaalde delen van Nederland. Achmea zie je veel in Friesland en Drenthe, Menzis in Groningen en de Achterhoek en CZ veel in het Zuiden. VGZ is meer verspreid over Nederland.

zorgpolis

Aanvullende zorgpolis vaker afgeslotenaanvullende-zorgverzekering-populairder.PNG

Al jaren achter elkaar kiezen minder overstappers voor een aanvullende zorgverzekering naast de basisverzekering. In 2021 is deze trend doorbroken. 84,9% van de overstappers sloot ook een aanvullende zorgverzekering af. Eén jaar eerder ging het nog om 83,2% van de overstappers. Mogelijk speelt hierbij het coronavirus een rol. Er is een grotere onzekerheid over de gezondheid ontstaan, dus wordt er vaker gekozen voor een uitgebreidere zorgverzekering.

Minder mensen kiezen voor vrijwillig eigen risico

percentage-vrijwillig-verzekerden-2021-vektis.PNGDit jaar koos 13,1% van de overstappers voor een vrijwillig eigen risico. Het standaard eigen risico bedraagt € 385. In ruil voor een korting op de premie kun je kiezen voor een € 100 tot € 500 hoger eigen risico. Als je weinig tot geen zorgkosten maakt, kun je met een vrijwillig eigen risico de premie drukken. In 2012 koos 7% van de overstappers voor een vrijwillig eigen risico. In de jaren daarna steeg het percentage jaarlijks, tot 2021. Voor het eerst daalt het aantal. Het coronavirus kan ook hier weer een rol spelen.

Weer minder Nederlanders collectief verzekerd

In 2014 was 70,5% van de Nederlanders verzekerd via een collectief. Daarna zakte het percentage jaarlijks. Dit jaar zijn 61,6% verzekerd via de gemeente, werkgever, sportvereniging of via een andere organisatie. Een logische daling om twee redenen. Het kortingspercentage daalt en ten tweede zien steeds meer mensen in dat het collectief verzekeren eerder een financieel nadeel dan een voordeel oplevert. Vooral de duurdere verzekeraars verstrekken een collectiviteitskorting, waardoor deze meer voelt als een sigaar uit eigen doos. Je hebt niets aan een korting die je krijgt als na de verrekening van de korting de verzekering nog steeds te duur is.

Vanaf half november kun je weer de zorgverzekering voor 2022 vergelijken. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. Meld je aan voor onze Poliswekker en ontvang als allereerste de nieuwe zorgpremies van 2022.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 6 mei 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie