Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Inbrekers hebben weer de tijd tijdens de feestdagen

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

De kans op een inbraak is 50 procent hoger tijdens de feestdagen. Waarom zijn de feestdagen zo’n interessante periode voor inbrekers?

inbreker.png

Al jaren daalt het aantal woningbraken, maar volgens het Verbond van Verzekeraars stagneerde de daling in 2019 tijdens de feestdagen. De angst bestaat dat 2020 het punt van de omslag is en het aantal inbraken weer toeneemt. De drukste periode voor de inbrekers moet nog komen, namelijk de laatste dagen van december. Dit jaar is het wel anders dan andere jaren. Wij blijven namelijk meer thuis dan andere jaren, maar het is nog maar de vraag dat de inbrekers stopt. Het zijn namelijk ook economisch zware tijden.

Hoeveel inbrekers zijn normaal actief eind december?

In de afgelopen vier jaren ontvingen verzekeraars gemiddeld 2048 schadeclaims door inbraken tijdens de feestdagen. Dat is een verdubbeling in vergelijking met een normale dag. Inbrekers weten dat tijdens feestdagen huizen vaker leeg zijn. Deze kerst waren we meer thuis, maar de huizen die wel leeg waren herkenden inbrekers eenvoudig. De jaarwisseling is onder inbrekers nog populairder dan de kerstdagen

December is hoogseizoen voor inbrekers

Om een aantal redenen is de maand december het hoogseizoen voor inbrekers. Het is lekker vroeg donker en het wordt laat weer licht. Ideale omstandigheden voor inbrekers. December is ook een feestelijke maand, dus vaker lege huizen. Door de gedeeltelijke lockdown zijn de omstandigheden nu minder ideaal, maar of de inbrekers daar ook zo over denken, blijkt volgend jaar pas. 

inbrekers-poliswijzer.png

Let vooral op tijdens de jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling zijn er 90% meer inbraken in vergelijking met een normale dag. Een piekmoment was de jaarwisseling 2019/2020. In de afgelopen vier jaar kregen verzekeraars direct na de jaarwisseling gemiddeld 694 claims voor inbraakschades. Tijdens de laatste jaarwisseling ging het om 751 inbraken. Ter vergelijking: in de veiligste maand juni wordt er dagelijks ongeveer 162 keer ingebroken.

De juiste verlichting maakt het verschil

Met licht kun je ervoor zorgen dat inbrekers jouw huis overslaan. Inbrekers willen niet per ongeluk een deur of raam openbreken als de bewoners thuis zijn. De truc is dus om het te laten lijken alsof je thuis bent. Dat ga je niet redden met een lamp boven de voordeur. Ga je weg? Doe dan alle lichten aan alsof je gewoon thuis bent. Met de ledlampen van tegenwoordig is het goedkoop. Als je voor energie ook nog jaarlijks overstapt via Gaslicht.com, kun je je stroomkosten nog extra verlagen. Verder kun je de kans op woninginbraak verkleinen door goedgekeurde sloten te gebruiken.

Zorg wel voor een goede opstalverzekering en inboedelverzekering. Als inbrekers jouw huis uitkiezen, moeten je spullen wel goed zijn verzekerd.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 1 november 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie