Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Meeste Nederlanders blijven trouw aan oorspronkelijke verzekeraar in de regio

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

Het grootste gedeelte van de Nederlanders blijft trouw aan de huidige zorgverzekeraar. Sinds de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet in 2006 is twee derde van de bevolking nog nooit overgestapt van zorgverzekeraar. Dat blijft opmerkelijk zeker gezien het jaarlijkse gemor over de al maar duurder wordende zorgpremie en de hoogte van het eigen risico.

De zorgverzekeringmarkt in beeld

Zorgverzekeraars VektisDeze cijfers zijn te vinden in de Zorgthermometer van Vektis, het informatiecentrum voor de zorg. De Zorgthermometer geeft informatie over het overstap- en keuzegedrag van mensen met betrekking tot zorgverzekeringen. Dit jaar brengt Vektis voor het eerst in beeld welke zorgverzekeraar marktleider is en wat het overstappercentage is per gemeente.

Grootste vier nog steeds aan de macht

In 10 jaar tijd is er dus niet echt veel veranderd. De vier grote zorgverzekeraarconcerns hebben nog steeds een kleine 90% van de markt in handen. Weliswaar daalde het percentage van Zilveren Kruis/Achmea en VGZ dit jaar, maar dat werd nagenoeg gecompenseerd door de stijging van CZ en Menzis. De kleinere verzekeraars zoals DSW, ASR (Ditzo) en Zorg en Zekerheid liepen wel iets in op de grote vier. Al leverde Eno (Salland) aardig wat verzekerden in.

Uitgelicht: Landschap zorgverzekeraars

Vastgeroeste verzekerden

In totaal wisselden ruim 1 miljoen mensen van zorgverzekeraar wat neerkomt op 6,3% van de Nederlanders. Het grootste gedeelte van de bevolking blijkt dus vastgeroest aan dezelfde verzekeraar. En dat is jammer want hoe meer mensen overstappen hoe meer onderlinge concurrentie er zal ontstaan tussen de verzekeraars, waar de consument uiteindelijk van profiteert.

Uitgelicht: ACM: Bespaar geld met shoppen voor je verzekering

De meest honkvaste verzekerden wonen in Friesland en Zeeland. Terwijl de meeste overstappers juist in het midden van het land wonen. In de gemeente Zoetermeer (Zuid-Holland) is het overstappercentage met 13,2% het hoogst en in de gemeente Hulst (Zeeland) met 2,9% het laagst.

Overstappercentage per gemeente

overstap percentage Vektis

Bron Zorgthermometer Vektis 2016

Minder zorgpolissen in 2016

Verzekerden kunnen in 2016 kiezen voor 61 zorgpolissen, dat zijn er 10 minder dan vorig jaar. De naturapolis is bij driekwart van de mensen het meest populair. Van de verzekerden heeft 84 procent ook een aanvullende verzekering. Opvallend is dat vooral jongeren en mannen ervoor kiezen om geen aanvullende verzekering af te sluiten. Daarnaast wordt bevestigd wat al langer zichtbaar is: het percentage verzekerden met een vrijwillig eigen risico neemt toe en het percentage collectief verzekerden neemt af.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 25 augustus 2020

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie