Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Menzis vereenvoudigt de tarieven van behandelingen

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

zorg- pleister.jpgMenzis heeft een goede stap gezet naar meer transparantie in ziekenhuistarieven. Met 17 ziekenhuizen heeft de zorgverzekeraar vaste prijzen afgesproken voor 250 veelvoorkomende behandelingen, zoals een bezoek aan de polikliniek voor suikerziekte, huidproblemen of rugklachten.  Dat meldt het FD.

Naar ziekenhuistarieven kon je tot vorig jaar alleen maar raden. In de tweede helft van 2016 heeft CZ als eerste de tarieven openbaar gemaakt, waarna ook Menzis volgde. Je kunt nu per ziekenhuis zien wat ze in rekening brengen voor een bepaalde behandeling. De verschillen zijn groot. Menzis wil van deze grote verschillen af. Ze hebben met 17 ziekenhuizen vaste tarieven afgesproken voor de 250 meest voorkomende behandelingen. Het zijn allemaal behandelingen tot het maximale eigen risico van € 885. Menzis is nog met meer ziekenhuizen in gesprek om ook tot de nieuwe tarieven over te gaan.

Wat maakt het tarief uit? De verzekeraar betaalt toch?

Zo zou je kunnen denken, maar iedereen is er natuurlijk bij gebaat om de medische kosten zo laag mogelijk te houden. Uiteindelijk moeten we de zorg met z’n allen betalen. Maar er is ook nog een direct belang. Iedereen heeft een eigen risico in de zorgverzekering van € 385. Bij een medische behandeling in het ziekenhuis betaal je maximaal de eerste € 385 zelf. Hierdoor maakt het uit of een medische behandeling € 100 of € 350 kost. Verzekeraars hebben de tarieven bekendgemaakt voor behandelingen tot € 885. Achter dit bedrag zit een gedachte. Het is namelijk het maximale eigen risico (€ 385 standaard eigen risico + € 500 vrijwillig eigen risico).

zorgverzekering - stethoscope.jpg

Hoe zorgt Menzis voor meer transparantie?

Eigenlijk is het vreemd. Voor het verwijderen van neus- of keelamandelen betaal je bij het ene ziekenhuis ongeveer € 450 en bij een ander meer dan € 885. Kortom, transparantie is ver te zoeken. Menzis wil hier een eind aan maken en heeft voor bepaalde behandelingen een vast bedrag afgesproken met 17 verschillende ziekenhuizen. Dit is een eerste stap naar volledige transparantie. Het kan toch niet zo zijn dat de tarieven sterk verschillen per verzekeraar en ziekenhuis?

Tarief is iets anders dan kostprijs

Hoe kunnen de tarieven zo sterk verschillen per ziekenhuis? Dat wordt veroorzaakt door de manier van vaststellen van de tarieven. De tarieven worden namelijk niet afgestemd op de werkelijke kostprijs van de behandeling. Verzekeraars onderhandelen met de ziekenhuizen over het volledige budget. De tarieven per behandeling worden hiervan afgeleid. Het is dus een indicatie van de hoogte van de kosten. De tarieven kunnen hoger liggen dan de kostprijs voor het ziekenhuis, maar ook lager. Door een dergelijke berekeningstruc wil je als verzekerde niet teveel betalen voor een behandeling. Zeker niet als je zelf voor de kosten staat.

Vergelijken loont

Met een eigen risico van € 885 kan het shoppen bij meerdere ziekenhuizen uit. Ook met een eigen risico van € 385 loont het de moeite. Een knieonderzoek kost bij het goedkoopste ziekenhuis net iets boven de € 100. Bij de duurste verzekeraar zit je op bijna € 250. Het kan niet uit om er honderden kilometers voor te rijden, maar twee of drie regionale ziekenhuizen vergelijken, loont zeker. 

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie