Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Moet je het trekken van een verstandskies verzekeren?

door Els Werkman Leestijd: 3 minuten

De meeste volwassenen hebben er vier. Verstandskiezen. Niet iedereen heeft er last van, maar ze kunnen soms opspelen. Vaak worden ze preventief getrokken. Bij acute problemen heb je geen keuze. Maar als er sprake is van preventief trekken is het nuttig om even te kijken naar de financiële consequenties.Tand

Niet in de Basis?!

Tandzorg voor volwassenen zit niet in de basisverzekering. Er zijn wel aanvullende zorgverzekeringen mogelijk. Ook voor het trekken van een verstandskies. Dit soort behandelingen worden uitgevoerd door de tandarts. Dat is niet onlogisch, want de tandarts heeft geconstateerd dat de verstandskies er uit moet. En alleen de tandarts kan een verwijzing geven naar het ziekenhuis als dat nodig is. Waar moet je op letten en wat heb je nodig? 

Tandarts
-    Gemiddeld zo’n € 50/ € 75 per kies
-    Verwijdering door de tandarts
-    Valt niet onder de basiszorgverzekering, je betaalt alles zelf (geen eigen risico)
-    Een aanvullende tandartsverzekering kan de kosten (gedeeltelijk) dekken, je betaalt dan ook geen eigen risico

Ziekenhuis
-    Gemiddeld zo’n € 100 per kies
-    Operatieve verwijdering door een kaakchirurg
-    Valt onder de basiszorgverzekering, je betaalt wel het eigen risico

Tips

  • Durf te vragen. Jouw tandarts of de assistent kan een kostenindicatie geven. Omdat bij veel mensen het idee heerst dat tandartsbehandelingen onbetaalbaar zijn, kan dit een hele opluchting betekenen.
  • Het trekken van een verstandskies is een pijnlijke ingreep. Maar hoeft dat financieel niet te zijn, gratis wordt het echter niet.
  • Kom je alleen voor een halfjaarlijkse check bij de tandarts? Of moeten er één of twee kiezen uit? Dan is het vaak voordeliger dit zonder een aanvullende verzekering te doen. Een tandartscontrole kost inclusief foto nog geen € 75. Een kies trekken kost dat ook.

Slim plannen

Als je weet dat de verstandskiezen er uit moeten, kun je met de planning rekening houden met de kosten. Wanneer is dat nuttig?

  • Raak je het eigen risico nooit volledig kwijt of heb je het verhoogd? Vraag een offerte/kostenindicatie aan de tandarts. Blijft dat onder de € 385 dan is het laten trekken door de tandarts het voordeligste.  
  • Ben jehet eigen risico van € 385 elk jaar kwijt? In dat geval is een verwijzing naar de kaakchirurg in het ziekenhuis interessant. Je hoeft dan geen aanvullende verzekering te nemen, want de ingreep valt onder basisverzekering. Dit kan alleen als jouw tandarts een verwijzing naar het ziekenhuis noodzakelijk vindt.
  • Weet je wat de ingreep ongeveer gaat kosten? Je zou een aanvullende tandverzekering kunnen nemen. Dan kun je de verzekering daar op afstemmen. 
    Bijvoorbeeld een tandartsverzekering met 75% tot € 250 vergoeding per jaar. Dit betekent dat je per ingreep zelf maximaal € 62,50 betaalt, de zorgverzekeraar € 187,50. Stel dat je € 12 per maand betaalt voor die verzekering (€ 144 op jaarbasis). Dan betaal je dus voor de eerste kies € 62,50 en eigenlijk ook die € 144 voor de aanvullende verzekering. Waarom kan dit toch voordelig zijn? Ook de halfjaarlijkse controle, een extra bezoek na de ingreep, een extra verdoving of nabehandeling wordt vergoed door die aanvullende verzekering. 

In onze Zorgvergelijker kun je bij Aanvullende dekking kiezen voor verschillende mogelijkheden. Kun je geen keuze maken? Klik daar dan op  'help mij kiezen'

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 11 september 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Je kunt me ook op Poliswijzer tegenkomen. Ik ben Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie