Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Overstappen na 1 januari! Kan dat?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

zorgverzekering aanvragen.jpgJe hebt nog tot 1 januari de tijd om over te stappen naar een betere en goedkopere zorgverzekering. Er is een manier om de keuze nog maximaal één maand uit te stellen. Je kunt namelijk nog een zorgverzekering kiezen tot 1 februari, maar let wel op de voorwaarden.

Hoe bedenken ze het! In de drukste maand van het jaar moet je tijd inplannen voor het vergelijken van jouw zorgverzekering. De meeste overstappers vergelijken nog snel even na de kerstdagen, maar in alle hectiek kun je het eenvoudig vergeten. Voorkom stress, en stel het beslismoment uit tot januari. Hoe doe je dat?

Zeg de huidige verzekering op vóór 1 januari

Stap je voor 1 januari over, dan zegt je nieuwe verzekeraar je oude verzekering op. Als je je huidige verzekering zelf opzegt vóór 1 januari, heb je tot 1 februari de tijd om je aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar. Het voelt misschien niet goed, maar je kunt je zorgverzekering dus opzeggen zonder een nieuwe af te sluiten. Je hebt dan één maand extra de tijd. Stuur de huidige verzekeraar een e-mail waarin je de verzekeraar verzoekt om de zorgverzekering op te zeggen. Het verzoek moet vóór de jaarwisseling bij de verzekeraar binnen zijn. Doe dit bij voorkeur vanuit het e-mailadres dat bij de verzekeraar bekend is. Geef wel duidelijk aan om wie het gaat als er meerdere verzekerden op de polis staan. Vermeld het liefst ook nog het polisnummer in de mail.

Wat als je in januari medische kosten maakt?

Stel, je zegt jouw zorgverzekering op en begin januari kom je in het ziekenhuis terecht. Ook als je nog geen nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten komt het goed. Op voorwaarde dat je de nieuwe zorgverzekering kiest vóór 1 februari, gaat de nieuwe verzekering met terugwerkende kracht per 1 januari in. Ook als je al hoge medische kosten hebt gemaakt in het nieuwe jaar.

Wat als de nieuwe verzekeraar mij afwijst?

Het laatste wat je wilt is tussen wal en schip vallen voor de zorg. Daar hoef je ook niet bang voor te zijn. Voor de basisverzekering geldt namelijk een acceptatieplicht. Voor de aanvullende zorgverzekering kunnen de verzekeraars wel acceptatievragen stellen of een wachttijd hanteren. Wij hebben dit probleem ondervangen. Je kunt namelijk alleen zorgverzekeraars vergelijken die jou rechtstreeks accepteren. Dit kun je doen op Poliswijzer.nl.

Succes bij het vergelijken!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 9 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie