Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Afsluiten en opzeggen

 • Overstappen van zorgverzekering is heel eenvoudig. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie en wensen krijg je de zorgverzekeringen te zien die bij jouw passen. Heb je de zorgverzekering gevonden die het beste bij jou past? Dan kun je deze verzekering via Poliswijzer.nl eenvoudig online afsluiten op de website van de verzekeraar.

  Je nieuwe verzekeraar zegt je oude verzekering automatisch voor je op. Dit is een opzegservice die elke zorgverzekeraar aanbiedt.

 • Zeg je zelf je zorgverzekering op voor 1 januari? Dan heb je nog tot 1 februari de tijd om je aan te melden bij een zorgverzekeraar. De zorgverzekering gaat dan in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Hierdoor heb je een maand langer de tijd om over te stappen.

 • Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basiszorgverzekering is zo’n € 25 per maand. Een verschil dat op jaarbasis dus kan oplopen tot € 300 per volwassen gezinslid. Misschien biedt een andere aanvullende verzekering je hogere vergoedingen, waardoor je minder medische kosten zelf hoeft te betalen. Kortom: overstappen van zorgverzekering kan je flink geld opleveren.

  • De laagste premie voor de basiszorgverzekering krijg je door het verplichte eigen risico vrijwillig te verhogen. Hierdoor betaal je wel een groter deel van de kosten zelf als je zorg nodig hebt.
  • Goedkope zorgverzekeringen hebben vaak beperkende voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld niet bij alle ziekenhuizen, apotheken en zorgverleners terecht. Kies je toch voor een zorgverlener waar jouw verzekeraar geen contract mee heeft? Dan krijg je een lagere vergoeding.
  • De service bij goedkope zorgverzekeringen is soms beperkt. Je kunt bijvoorbeeld alleen via internet contact hebben met jouw verzekeraar.
  • De verzekeraar bepaalt bij het afsluiten van een aanvullende verzekering of je aanvraag goedgekeurd wordt. In de praktijk wordt deze vrijwel altijd direct geaccepteerd. Alleen voor uitgebreide aanvullende verzekeringen en voor tandartsverzekeringen kunnen verzekeraars je om een gezondheidsverklaring vragen. Voor een klein aantal zorgverzekeringen geldt medische selectie.
  • Voor een aantal aanvullende verzekeringen kan een wachttijd gelden. Dit betekent dat je gedurende de wachttijd wel premie betaalt, maar nog geen vergoeding kunt krijgen. De exacte wachttijd verschilt per verzekering en verzekeraar. In onze vergelijker wordt per zorgverzekering vermeld of er sprake is van een wachttijd en of je direct geaccepteerd wordt.
  • Door de premie per jaar te betalen, kun je korting op de premie besparen. De meeste zorgverzekeraars geven namelijk betaalfrequentiekorting.
  • Schat voor het afsluiten van een aanvullende verzekering in welke medische kosten je denkt te gaan maken. Denk je dat die hoger zijn dan de jaarpremie die je gaat betalen? Dan is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten.
  • Sommige verzekeraars voeren een preferentiebeleid. Dit wil zeggen dat verzekeraars van een aantal geneesmiddelen alleen de goedkoopste variant volledig vergoeden. Dit geneesmiddel heet dan het preferente geneesmiddel. Kies je voor dit preferente geneesmiddel dan gaan de kosten bij sommige verzekeraars zelfs niet van je verplicht of vrijwillig eigen risico af.

 • Heb jij veel kennis van de diverse zorgverzekeringen en geen behoefte aan advies? Dan kun je kiezen voor ‘execution only’. Dit betekent dat je, zonder hulp van een adviseur, zelf een verzekering afsluit via Poliswijzer.nl.

 • Je kunt nooit dubbel verzekerd zijn voor je zorgverzekering. Wel kan er in een maand zowel door de huidige zorgverzekeraar als door de nieuwe zorgverzekeraar dubbele premie geïncasseerd worden. Dit komt vaak voor als je in de laatste week van december bent overgestapt. Uiteindelijk krijg je van je oude zorgverzekeraar de teveel betaalde premie weer teruggestort en een bewijs toegestuurd dat de opzegging is afgerond.

  Voorbeeld: Piet is verzekerd bij zorgverzekeraar X en wil overstappen naar zorgverzekeraar Y. Op 26 december sluit hij dan ook een zorgverzekering af bij Zorgverzekeraar Y.

  De oude maatschappij van Piet heeft al op 25 december de bank opdracht gegeven om op 1 januari de premie van de maand januari af te schrijven van de rekening van Piet. De nieuwe verzekeraar incasseert op 5 januari ook de premie van januari van Piet zijn rekening. Piet heeft nu dubbele premie betaald over de maand januari. Maar omdat de oude verzekering is opgezegd per 1 januari krijgt Piet de premie over januari automatisch terug gestort op zijn rekening en een bewijs toegestuurd dat de opzegging is afgerond door de oude zorgverzekeraar.

 • December is een gezellig drukke maand met de feestdagen en voor je het weet is het 31 december. Het is dan goed om te weten dat je nog tot 31 januari rustig de tijd hebt om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Je moet je dan wel alvast vóór 1 januari bij je huidige zorgverzekeraar opzeggen. Dit kan per e-mail, per brief of via de website van je huidige verzekeraar. Doe je dit niet dan loopt je huidige verzekering gewoon door.

  Als je je huidige verzekering zelf opzegt vóór 1 januari, heb je tot 1 februari de tijd om je aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar. De nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in. Eventuele zorgkosten die je in januari hebt gemaakt krijg je dus gewoon vergoed.

 • Heb je een achterstand met het betalen van je premie? Dan kun je jouw huidige verzekering niet opzeggen. Overstappen met een premieachterstand naar een andere verzekeraar is niet toegestaan. Dit is wettelijk geregeld. Om deze wettelijke regeling uit te kunnen voeren, wisselen zorgverzekeraars gegevens met elkaar uit over een eventuele betalingsachterstand. 

  Zie jij in onze vergelijking 'Directe acceptatie' staan? Dat slaat niet op een betalingsachterstand, maar op jouw gezondheid. Er worden geen vragen over jouw gezondheid gesteld als je een overstap aanvraagt. 

 • In een aantal gevallen kun je jouw zorgverzekering ook tijdens het kalenderjaar overstappen.

  • Als je 18 jaar wordt. Als je 18 jaar wordt kan je zelf een polis afsluiten. Je hoeft je alleen maar aan te melden bij je nieuwe zorgverzekeraar. Opzeggen gaat heel gemakkelijk. De nieuwe zorgverzekeraar zegt namelijk de verzekering bij je oude zorgverzekeraar automatisch voor je op.
  • Je bent verzekerd op de polis van je (ex-) partner. Als je verzekeringnemer bent, kun je het hele jaar door de zorgverzekering van je (ex-) partner en kinderen opzeggen. Ben je niet de verzekeringnemer maar wel de verzekerde? Dan kun je een eigen zorgverzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar. Overstappen gaat gemakkelijk want de overstapservice regelt de rest. Je nieuwe zorgverzekeraar zegt automatische je verzekering op bij de oude maatschappij.
  • Als je door een nieuwe baan overstapt van collectieve zorgverzekering (oude werkgever) naar een andere collectieve zorgverzekering (nieuwe werkgever). Als je nieuwe baan direct aansluit op je oude baan kun je binnen 30 dagen nadat je bent gestart bij je nieuwe werkgever overstappen. Is deze termijn verstreken dan kun je pas per 1 januari overstappen.
  • Je gaat in militaire dienst. Als je in militaire dienst gaat is opzeggen van je zorgverzekering verplicht. Militairen in actieve dienst worden namelijk verplicht verzekerd via het Ministerie van Defensie.
  • Je gaat verhuizen naar het buitenland. Als je naar het buitenland verhuist, is je Nederlandse zorgverzekering meestal niet meer geldig. Hoe je je dan kunt verzekeren, hangt af van je inkomsten en het land waar je gaat wonen.
  • Je wilt opzeggen omdat de polisvoorwaarden zijn gewijzigd. Als jouw zorgverzekeraar de premie of voorwaarden van je verzekering in jouw nadeel wijzigt, kun je de verzekering tussentijds opzeggen.

 • Als je 18 jaar wordt ben je in Nederland verplicht een basisverzekering af te sluiten. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Je hoeft je alleen maar aan te melden bij je nieuwe zorgverzekeraar. Opzeggen gaat heel gemakkelijk. De nieuwe zorgverzekeraar zegt namelijk de verzekering bij je oude zorgverzekeraar automatisch voor je op. 

 • Een zorgpolis heeft altijd een looptijd van één kalenderjaar. Je krijgt aan het eind van het jaar een nieuw voorstel van jouw huidige verzekeraar. Doe je niets, dan gaat die zorgpolis automatisch in. Je kunt het aanbod ook vergelijken met de zorgverzekeringen van andere zorgverzekeraars, om te zien welke zorgverzekering het beste bij je past.

Ontdek hoeveel je kunt besparen op je polis

Het vergelijken van zorgverzekeringen is simpel!

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie