Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Poliswijzer.nl: opvallende trends zorgverzekering 2021

door Lesley Anker 1 reactie Leestijd: 4 minuten

Meer overstappers kozen alleen voor een basisverzekering. De tandartsverzekering verliest aan populariteit en meer mensen oriënteerden zich op het maximale eigen risico. Veruit de meeste overstappers op Poliswijzer.nl wachtten tot na kerst met hun definitieve keuze. Steeds meer mensen vergelijken de zorgverzekering op de smartphone. Wat zijn nog meer opvallende zaken? Wij doken in onze data en vonden interessante zorgverzekering trends van 2021.

infographic-vergelijkers-overstappers-2021-2.png

Net als vorig jaar hebben ruim één miljoen Nederlanders in november en december hun zorgverzekering omgewisseld. Je kunt in januari nog een nieuwe zorgverzekering uitkiezen mits je de oude zorgverzekering vorig jaar hebt opgezegd.

Meer dan de helft stapte over na kerst

In november zaten we met smart te wachten op de nieuwe zorgpremies van 2021. Dit jaar waren de zorgverzekeraars later dan ooit. Bijna alle zorgverzekeraars verhoogden uiteindelijk hun premie. De gemiddelde stijging kwam uit op zo'n 5 euro per maand. Mensen stapten net zoals andere jaren niet gelijk na 12 november over. Op Poliswijzer.nl deed zelfs meer dan de helft (55%) van de overstappers dit tussen kerst en oud en nieuw. Ruim een kwart (30%) koos in de laatste twee dagen van het jaar hun nieuwe zorgverzekering. 

Ben jij één van onze overstappers en heb je er nog vragen over? We hebben de meestgestelde vragen over jouw nieuwe zorgverzekering op een rijtje gezet.

Terugloop aanvullende verzekeringen 

De basisverzekering plus een aanvullende zorgverzekering wordt nog steeds het meest gekozen (64%). Maar het aantal mensen dat alleen voor een basisverzekering kiest wordt ieder jaar groter. Vorig jaar koos nog 70% voor een aanvullende zorgverzekering. Volgens onderzoeksbureau Vektis daalt het aantal aanvullend verzekerden al jaren langzaam. 

Tandartsverzekering en vooral brillenvergoeding minder populair

Dat steeds meer mensen voldoende hebben aan een basisverzekering zie je ook terug in het aantal vergelijkingen met aanvullende dekkingen. De vergoedingen voor de fysiotherapeut, tandarts en brillen/ lenzen horen nog steeds thuis in de top 3 van meest gebruikte filters. Toch werden tandartsverzekeringen en aanvullende verzekeringen met fysiotherapie tot 15% minder vergeleken dan het jaar ervoor. We zien daarnaast vooral de interesse in een vergoeding voor brillen en lenzen flink afnemen (tot wel 30%). 

Het is goedkoper om sommige zorgkosten zelf te betalen, zoals een bril of lenzen of twee controles in het jaar bij de tandarts. De vergoeding weegt niet op tegen de premie die je betaalt. Steeds meer mensen zijn zich hier dus van bewust. 

infographic2-2021.png

Premie belangrijk, maar vrije ziekenhuiskeuze nog meer

Van alle mensen die alleen op zoek waren naar een basisverzekering kozen de meesten (37,5%) voor de goedkoopste basisverzekering met volledige vrije ziekenhuiskeuze. Vorig jaar was de basisverzekering met 100% vrije ziekenhuiskeuze die op dat moment het goedkoopste was, ook het meest populair. 9,6% koos voor een zorgverzekering met een nog lagere premie, maar waarbij niet alle ziekenhuizen zijn gedekt. Premie is dus belangrijk voor verzekerden, maar een vrije ziekenhuiskeuze staat nog hoger in het vaandel. 

Meerderheid vergelijkt zorgverzekering op mobiel

Maar liefst 62% meer mensen bezochten Poliswijzer.nl op hun mobiel en 23% meer via de desktop. Steeds meer mensen gebruiken dus hun smartphone om zich te oriënteren op hun zorgverzekering. De tablet daarentegen leggen we vaker aan de kant. Deze werd 20% minder gebruikt tijdens dit zorgseizoen.

Verhogen eigen risico interessant, maar extra risico door corona

Het aantal bezoekers dat onderzoekt of een vrijwillig eigen risico van € 885 de moeite waard is tijdens het vergelijken is met meer dan een kwart toegenomen. Toch kiest uiteindelijk maar 26% van de overstappers voor een zorgverzekering met dit hoogste eigen risico en kiest het overgrote deel, 69%, voor het standaard eigen risico van € 385. De rest zit er tussenin. Dit jaar krijg je tot wel 23% korting op de zorgverzekering met een maximaal eigen risico. Veel mensen oriënteren zich dus op mogelijkheden voor korting op de duurder geworden zorgpremie, maar kiezen er uiteindelijk niet voor. Dat is niet zo vreemd, want we lopen in de coronacrisis een extra risico om in het ziekenhuis terecht te komen.

Zorgverzekeringen met een betalingstermijn van een jaar werden 18% vaker bekeken. Dit zorgt voor extra premiekorting tot 2,1%. Uiteindelijk gaat het niet om de korting, maar om het bedrag dat je onder de streep betaalt.

Overstappen in januari

Heb jij je zorgverzekering vorig jaar opgezegd, maar nog geen nieuwe polis afgesloten? Dan heb je nog tot 1 februari de tijd om over te stappen!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 26 januari 2021

Lesley Anker
Lesley Anker Online Productspecialist Verzekeringen

Lesley is sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan Lesley je het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Lesley vindt het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Reacties (1)

Geplaatst door: Rob W. ()

Wat mij opviel is in veel aanvullende pakketten de vaccinatie eruit gehaald is. Als je op vakantie naar Azië of Zuid-Amerika gaat zijn die vaccinaties nodig en vrij kostbaar. Als de kosten daarvan gedekt worden door de aanvullende verzekering is dat wel fijn.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie