Poliswijzer.nl: opvallende trends zorgverzekering 2021
door Lesley Anker 1 reactie
Meer overstappers kozen alleen voor een basisverzekering. De tandartsverzekering verliest aan populariteit en meer mensen oriënteerden zich op het maximale eigen risico. Veruit de meeste overstappers op Poliswijzer.nl wachtten tot na kerst met hun definitieve keuze. Steeds meer mensen vergelijken de zorgverzekering op de smartphone. Wat zijn nog meer opvallende zaken? Wij doken in onze data en vonden interessante zorgverzekering trends van 2021.
Net als vorig jaar hebben ruim één miljoen Nederlanders in november en december hun zorgverzekering omgewisseld. Je kunt in januari nog een nieuwe zorgverzekering uitkiezen mits je de oude zorgverzekering vorig jaar hebt opgezegd.
Meer dan de helft stapte over na kerst
In november zaten we met smart te wachten op de nieuwe zorgpremies van 2021. Dit jaar waren de zorgverzekeraars later dan ooit. Bijna alle zorgverzekeraars verhoogden uiteindelijk hun premie. De gemiddelde stijging kwam uit op zo'n 5 euro per maand. Mensen stapten net zoals andere jaren niet gelijk na 12 november over. Op Poliswijzer.nl deed zelfs meer dan de helft (55%) van de overstappers dit tussen kerst en oud en nieuw. Ruim een kwart (30%) koos in de laatste twee dagen van het jaar hun nieuwe zorgverzekering.
Ben jij één van onze overstappers en heb je er nog vragen over? We hebben de meestgestelde vragen over jouw nieuwe zorgverzekering op een rijtje gezet.
Terugloop aanvullende verzekeringen
De basisverzekering plus een aanvullende zorgverzekering wordt nog steeds het meest gekozen (64%). Maar het aantal mensen dat alleen voor een basisverzekering kiest wordt ieder jaar groter. Vorig jaar koos nog 70% voor een aanvullende zorgverzekering. Volgens onderzoeksbureau Vektis daalt het aantal aanvullend verzekerden al jaren langzaam.
Tandartsverzekering en vooral brillenvergoeding minder populair
Dat steeds meer mensen voldoende hebben aan een basisverzekering zie je ook terug in het aantal vergelijkingen met aanvullende dekkingen. De vergoedingen voor de fysiotherapeut, tandarts en brillen/ lenzen horen nog steeds thuis in de top 3 van meest gebruikte filters. Toch werden tandartsverzekeringen en aanvullende verzekeringen met fysiotherapie tot 15% minder vergeleken dan het jaar ervoor. We zien daarnaast vooral de interesse in een vergoeding voor brillen en lenzen flink afnemen (tot wel 30%).
Het is goedkoper om sommige zorgkosten zelf te betalen, zoals een bril of lenzen of twee controles in het jaar bij de tandarts. De vergoeding weegt niet op tegen de premie die je betaalt. Steeds meer mensen zijn zich hier dus van bewust.
Premie belangrijk, maar vrije ziekenhuiskeuze nog meer
Van alle mensen die alleen op zoek waren naar een basisverzekering kozen de meesten (37,5%) voor de goedkoopste basisverzekering met volledige vrije ziekenhuiskeuze. Vorig jaar was de basisverzekering met 100% vrije ziekenhuiskeuze die op dat moment het goedkoopste was, ook het meest populair. 9,6% koos voor een zorgverzekering met een nog lagere premie, maar waarbij niet alle ziekenhuizen zijn gedekt. Premie is dus belangrijk voor verzekerden, maar een vrije ziekenhuiskeuze staat nog hoger in het vaandel.
Meerderheid vergelijkt zorgverzekering op mobiel
Maar liefst 62% meer mensen bezochten Poliswijzer.nl op hun mobiel en 23% meer via de desktop. Steeds meer mensen gebruiken dus hun smartphone om zich te oriënteren op hun zorgverzekering. De tablet daarentegen leggen we vaker aan de kant. Deze werd 20% minder gebruikt tijdens dit zorgseizoen.
Verhogen eigen risico interessant, maar extra risico door corona
Het aantal bezoekers dat onderzoekt of een vrijwillig eigen risico van € 885 de moeite waard is tijdens het vergelijken is met meer dan een kwart toegenomen. Toch kiest uiteindelijk maar 26% van de overstappers voor een zorgverzekering met dit hoogste eigen risico en kiest het overgrote deel, 69%, voor het standaard eigen risico van € 385. De rest zit er tussenin. Dit jaar krijg je tot wel 23% korting op de zorgverzekering met een maximaal eigen risico. Veel mensen oriënteren zich dus op mogelijkheden voor korting op de duurder geworden zorgpremie, maar kiezen er uiteindelijk niet voor. Dat is niet zo vreemd, want we lopen in de coronacrisis een extra risico om in het ziekenhuis terecht te komen.
Zorgverzekeringen met een betalingstermijn van een jaar werden 18% vaker bekeken. Dit zorgt voor extra premiekorting tot 2,1%. Uiteindelijk gaat het niet om de korting, maar om het bedrag dat je onder de streep betaalt.
Overstappen in januari
Heb jij je zorgverzekering vorig jaar opgezegd, maar nog geen nieuwe polis afgesloten? Dan heb je nog tot 1 februari de tijd om over te stappen!
Lesley Anker
Online Productspecialist Verzekeringen
Reacties (1)
Wat mij opviel is in veel aanvullende pakketten de vaccinatie eruit gehaald is. Als je op vakantie naar Azië of Zuid-Amerika gaat zijn die vaccinaties nodig en vrij kostbaar. Als de kosten daarvan gedekt worden door de aanvullende verzekering is dat wel fijn.
Laatste nieuws
-
Wijzigingen in de zorgverzekering van 2022
26 feb Welke wijzigingen in de zorgverzekering 2022 zijn al bekend? Wat gaat de zorgverzekering volgend jaa...
-
Elektronica in auto kost 175 euro per jaar aan benzine
22 feb Handig en prettig een stoelverwarming en airco in je auto, maar het kost je wel benzine. Hoeveel ene...
-
Last van het beleid van zorgverzekeraars bij de apotheek?
18 feb Verzekerden van Achmea kunnen voor bepaalde hulpmiddelen niet meer bij de apotheek terecht. Hoe kome...
-
Elektrische auto verliest actieradius tijdens extreme kou
17 feb Koud weer en de elektrische auto is niet echt een gelukkige combinatie. Waar laat de elektrische aut...
-
Huis Verbouwen? Check je woonverzekering!
11 feb Tijdens en na het verbouwen van je huis hebben jouw inboedelverzekering en de opstalverzekering aand...