Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Ruim een miljoen mensen vinden een betere zorgverzekering

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

Een miljoen mensen hebben op 1  januari 2016 gekozen voor een andere zorgverzekeraar met een beter aanbod. Dit komt neer op 6,3 procent van de verzekerden. Vorig jaar lag het percentage met 6,8 procent en 1,1 miljoen overstappers een stukje hoger. Dat meldt Vektis, het centrum voor informatie en standaardisatie voor zorgverzekeraars. Begin januari werd nog een percentage van 7 procent verwacht. Hoe komt het dat minder mensen zijn veranderd van zorgverzekeraar?

De exacte redenen zullen pas in april bekend worden gemaakt door Vektis in hun jaarlijkse rapportage ‘de zorgthermometer’. Daarin wordt dieper ingegaan op het overstap- en keuzegedrag van de verzekerden. Wel wordt door een aantal partijen gespeculeerd naar de redenen:

  • Zorgverzekeraars en vergelijkers hebben weinig reclame gemaakt tijdens afgelopen campagne.
  • De zorg is amper in het nieuws geweest en heeft niet geleefd onder mensen.
  • Het aanbod polissen van zorgverzekeraars verschilt onvoldoende van elkaar.
  • De premies zijn niet extreem veel hoger geworden.

betere goedkopere zorgverzekering.jpg

Premie belangrijkste drijfveer

De premie van een zorgverzekering is altijd voor verzekerden een belangrijk argument om te switchen van verzekeraar. Naast de premie is ook de keuzevrijheid van steeds groter belang zodat mensen zich vrij voelen om naar elke zorgverlener te gaan als dit nodig is merken we. Wat Poliswijzer.nl vooral op is gevallen, is dat de zorgverzekeraars in december veel te lang de tijd namen om afspraken te maken met de ziekenhuizen. Hierdoor wisten mensen lange tijd niet goed waar ze aan toe waren bij een beoogde verzekeraar. In de media is dit ook zeker breed uitgemeten. Dit heeft een mogelijke overstap kunnen verhinderen. Daarnaast hebben we vastgesteld dat veel zorgverzekeraars een drempel opwierpen voor verzekerden die een duurder aanvullend (tand)pakket wilden afsluiten. Door de gestelde medische acceptatie-eisen van verzekeraars werd dit vrijwel onmogelijk gemaakt. Zodoende waren mensen genoodzaakt bij hun oude verzekeraar te blijven.

Niets doen kost je poen

De meeste mensen (70%) stappen trouwens nooit over van verzekeraar. Vooral mensen die deelnemen aan een collectieve regeling blijven graag waar ze zitten. Ze denken dan vaak dat er geen beter aanbod zal zijn in de markt. Dat is onterecht. Je verzekering vergelijken is dan ook het minste wat je kunt doen om erachter te komen of je huidige verzekering nog steeds het beste bij je past.

Uitgelicht: In een aantal gevallen kun je ook tijdens het kalenderjaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Deel dit artikel op:


Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur (zorg)verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie