Schippers niet bezig met prijsplafond medicijn
Leestijd: 2 minuten
Minister Edith Schippers houdt zich op dit moment niet bezig met een prijsplafond voor heel dure medicijnen. Ze waarschuwde vrijdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad voor een 'zwart-witdiscussie' over de kwestie.
KWF Kankerbestrijding pleitte vrijdag voor een prijsplafond voor nieuwe, dure kankermedicijnen. Een commissie zou Schippers voorstellen moeten doen over het maximale bedrag dat mag worden uitgegeven aan kankerbehandeling. Wat Schippers betreft speelt die discussie op dit moment niet. Wel vindt ze het goed dat de beroepsgroep ermee bezig is.
Willekeur
Medicijnen worden steeds duurder en de groep gebruikers kleiner. KWF wil dat de overheid vastlegt hoeveel geld een extra gezond levensjaar mag kosten. Zonder normen dreigt willekeur, waarschuwt de organisatie.
KWF signaleert in een donderdagavond verschenen rapport een spagaat: er komen steeds meer kankergeneesmiddelen die levens kunnen redden, verlengen of de kwaliteit ervan verbeteren. Die middelen zijn echter ook duur, terwijl de zorguitgaven maar beperkt mogen stijgen.
Angst
De angst van KWF is dat per ziekenhuis, of zelfs per spreekkamer, op basis van financiële overwegingen wordt bepaald of een patiënt een duur geneesmiddel wel of niet krijgt.
Kankerpatiënten zullen daardoor niet altijd de juiste behandeling krijgen." Samen met deskundigen moet de overheid daarom vaststellen wanneer een geneesmiddel 'kosteneffectief' is en daarmee ook wat een extra gezond levensjaar mag kosten. Volgens de organisatie is een 'maatschappelijke en politieke discussie' over het onderwerp gewenst.
Pompe
Ligt het aan de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) dan blijven geneesmiddelen te allen tijde beschikbaar zijn voor patiënten ongeacht leeftijd, ziekte, kosten of duur van een behandeling. De NFK heeft begrip voor het probleem en wil graag meedenken over een oplossing. Een discussie over het begrenzen van behandelingen gaat de patiëntenorganisatie echter te ver.
Zorgverzekeraars Nederland wil zich als uitvoerende instantie niet met de discussie bemoeien. "Dat is aan beleidsmakers en te maatschappij", klinkt het.
Het zou niet de eerste keer zijn dat discussie ontstaat over het vergoeden van dure behandelingen. Zo ontstond in 2012 ophef nadat het College voor Zorgverzekeringen had geadviseerd om medicijnen voor de zeldzame ziekten Pompe en Fabry niet meer te vergoeden via het basispakket. Dat gebeurde uiteindelijk niet: het lukte de overheid de prijs van de medicijnen flink omlaag te krijgen.
Laatste nieuws
-
Let op de kleine lettertjes in de reisverzekering voor een zorgeloze vakantie
29 jun Wij doken in de kleine lettertjes in de voorwaarden van de reisverzekering. Is je smartphone bij elk...
-
Dankzij de zomercheck een zorgeloze autovakantie vieren
28 jun Ga nog bij je autogarage langs voor een zomercheck voordat je autovakantie begint. Neem ook gelijk j...
-
Hoe betaalbaar is de zorg in Nederland?
8 jun Je betaalt maandelijks een premie voor de zorgverzekering. Ook op andere manieren draag je nog bij a...
-
Verbouwen en verduurzamen van je woning: profiteer van subsidie en let op herbouwwaarde
13 mei Huiseigenaren verbouwen of verduurzamen hun woning door stijgende energielasten en hypotheekrentes. ...
-
Zo kun je jouw huis met een gerust hart achterlaten tijdens de vakantie
25 apr Tijdens je vakantie is de kans op een inbraak in jouw huis groter. Met onze tips maakt je de kans op...