Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Schippers niet bezig met prijsplafond medicijn

Leestijd: 2 minuten

Minister Edith Schippers houdt zich op dit moment niet bezig met een prijsplafond voor heel dure medicijnen. Ze waarschuwde vrijdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad voor een 'zwart-witdiscussie' over de kwestie.

KWF Kankerbestrijding pleitte vrijdag voor een prijsplafond voor nieuwe, dure kankermedicijnen. Een commissie zou Schippers voorstellen moeten doen over het maximale bedrag dat mag worden uitgegeven aan kankerbehandeling. Wat Schippers betreft speelt die discussie op dit moment niet. Wel vindt ze het goed dat de beroepsgroep ermee bezig is.

Willekeur

Medicijnen worden steeds duurder en de groep gebruikers kleiner. KWF wil dat de overheid vastlegt hoeveel geld een extra gezond levensjaar mag kosten. Zonder normen dreigt willekeur, waarschuwt de organisatie.

KWF signaleert in een donderdagavond verschenen rapport een spagaat: er komen steeds meer kankergeneesmiddelen die levens kunnen redden, verlengen of de kwaliteit ervan verbeteren. Die middelen zijn echter ook duur, terwijl de zorguitgaven maar beperkt mogen stijgen.

Angst

De angst van KWF is dat per ziekenhuis, of zelfs per spreekkamer, op basis van financiële overwegingen wordt bepaald of een patiënt een duur geneesmiddel wel of niet krijgt.

Kankerpatiënten zullen daardoor niet altijd de juiste behandeling krijgen." Samen met deskundigen moet de overheid daarom vaststellen wanneer een geneesmiddel 'kosteneffectief' is en daarmee ook wat een extra gezond levensjaar mag kosten. Volgens de organisatie is een 'maatschappelijke en politieke discussie' over het onderwerp gewenst.

Pompe

Ligt het aan de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) dan blijven geneesmiddelen te allen tijde beschikbaar zijn voor patiënten ongeacht leeftijd, ziekte, kosten of duur van een behandeling. De NFK heeft begrip voor het probleem en wil graag meedenken over een oplossing. Een discussie over het begrenzen van behandelingen gaat de patiëntenorganisatie echter te ver.

Zorgverzekeraars Nederland wil zich als uitvoerende instantie niet met de discussie bemoeien. "Dat is aan beleidsmakers en te maatschappij", klinkt het.

Het zou niet de eerste keer zijn dat discussie ontstaat over het vergoeden van dure behandelingen. Zo ontstond in 2012 ophef nadat het College voor Zorgverzekeringen had geadviseerd om medicijnen voor de zeldzame ziekten Pompe en Fabry niet meer te vergoeden via het basispakket. Dat gebeurde uiteindelijk niet: het lukte de overheid de prijs van de medicijnen flink omlaag te krijgen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 16 september 2014
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie