Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat betaal je aan eigen risico in 2019?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

In 2019 bedraagt het verplichte eigen risico van de zorgverzekering € 385. Dat is evenveel als in 2016 en zal zo blijven tot 2022.  Het eigen risico is niet onomstreden. De zorg wordt hierdoor duurder voor de minder gezonde Nederlanders.

Het eigen risico heeft betrekking op verzekerde zorg waar je zelf de rekening voor thuis krijgt. De eerste zorgkosten van 2019 betaal je zelf tot je € 385 verrekend hebt. Oftewel tot je eigen risico 'op' is. Voor de kosten van bijvoorbeeld de huisarts ben je geen eigen risico verschuldigd. Voor medicijnen, het ziekenhuis en een ritje in een ambulance juist wel. Het eigen risico geldt bij de zorgverzekering per kalenderjaar. Bij het ingaan van een nieuwe kalenderjaar staat de teller dus weer op nul.

Van no-claimregeling naar eigen risico van € 385

In 2006 is de particuliere zorgverzekering en de ziekenfondsverzekering ingeruild voor de huidige zorgverzekering. In het begin was er geen eigen risico verschuldigd. De zorgverzekering kende toen een no-claimregeling. Het niet claimen werd beloond met een teruggave van maximaal € 255. Gezonde verzekerden werden beloond met een teruggave. In 2008 werd het verplichte eigen risico ingevoerd.

Waarom geldt er een verplicht eigen risico bij zorgverzekeringen?

Er zijn 2 redenen waarom de overheid het eigen risico heeft ingevoerd:

  • De verzekeringspremie blijft lager, doordat je zelf het eerste deel van je zorgkosten betaalt;
  • Je wordt bewuster van de kosten voor zorg.

Gaat het verplichte eigen risico omhoog na 2019?

De laatste jaren blijft het eigen risico stabiel. In 2013 bedroeg het eigen risico € 350, sindsdien is het dus maar licht gestegen. Dat was wel anders in de periode van 2008 tot 2013. In die jaren is er een verhoging doorgevoerd van € 200. We kunnen je geruststellen voor de komende jaren. Volgens politieke afspraken blijft het bedrag gelijk tot 2022. Er zijn initiatieven geweest om een forse verlaging door te voeren, maar dat kunnen we dus wel vergeten. 

Waarom moet het verplichte eigen risico niet verder stijgen?

Zorg moet toegankelijk blijven. Er doen zich nu al situaties voor dat mensen onwel worden op straat, maar weigeren mee te gaan met de ambulance voor een medisch onderzoek. De kosten van de ambulance gaan namelijk ten laste van het eigen risico. Een ritje met een ambulance kost minimaal een paar honderd euro. Een verdere verhoging van het deel van de ziektekosten dat je zelf moet betalen, zal de zorg nog minder toegankelijk maken. Er is nog een reden. Gezonde mensen betalen minder voor de zorg in vergelijking met ongezonde mensen. Dat komt voor een groot deel door het eigen risico. Door een verdere verhoging worden de verschillen nog groter.

Is het eigen risico afschaffen een optie?

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft uitgerekend wat de kosten zijn van afschaffing. De teller komt uit op een bedrag van 4,5 miljard per jaar. Omdat afschaffing van het eigen risico ergens van bekostigd moet worden, zal het direct invloed hebben op de hoogte van zorgpremies, belastingen en zorgtoeslagen. Deskundigen verwachten dat de meeste inkomensgroepen dan aanzienlijk meer premie en/of belasting moeten betalen.

zorgverzekering-op-maat-besparing.pngZorgpremie verlagen met een vrijwillig eigen risico

Als je het komend jaar weinig zorgkosten verwacht kun je het verplichte eigen risico verhogen met een vrijwillig eigen risico. Je kunt maximaal gaan voor € 500 extra. In ruil voor het risico dat je loopt, betaal je minder premie. Deze korting wisselt per zorgverzekeraar, maar kan een besparing opleveren van een paar honderd euro per jaar. In de zorgvergelijker op Poliswijzer.nl kun je exact zien hoeveel korting het je oplevert.  

Volgens een marktanalyse van de Nederlandse Zorgautoriteit heeft ongeveer 12% van de Nederlanders een zorgverzekering met een vrijwillig eigen risico. Het grootste deel van deze verzekerden (8,5 procent) gaat voor het maximumbedrag van € 885 (€ 385 + € 500).

Wanneer moet je je eigen risico niet vrijwillig verhogen?

Je eigen risico vrijwillig verhogen is niet verstandig als je veel of dure medicijnen nodig hebt en/of naar het ziekenhuis moet voor een behandeling. Kies er ook niet voor als je het bedrag van je eigen risico niet achter de hand hebt. 

Omstreeks half november 2018 ontvang je van je zorgverzekeraar een nieuw aanbod voor je zorgverzekering 2019. Neem dit niet als kennisgeving aan, maar verdiep je in de verschillen tussen verzekeraars. Wij helpen jou daar graag bij met onze zorgvergelijker.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 8 september 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie