Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wordt de coronatest vergoed in de zorgverzekering?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Bij klachten die horen bij het coronavirus moet je thuisblijven en een coronatest laten doen. Dat kan bij de GGD, maar ook bij de huisarts of in het ziekenhuis. Wie betaalt de kosten voor de coronatest? Hoe zit het met de kosten van een toegangstest bij evenementen en voor het testen voor een buitenlandse vakantie?

corona-positieve-nieuws.png

Preventieve zorg is vaak niet standaard verzekerd in de zorgverzekering. Bij corona is het anders geregeld. De impact op onze gezondheid is zo groot, dat er nadruk wordt gelegd op het preventief laten testen bij gezondheidsklachten. Je hoeft de kosten van de coronatest dan niet zelf te betalen. Je betaalt de coronatest wel zelf als je op eigen initiatief een test doet. Bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat en een negatieve coronatest moet laten zien. Of als je om een andere reden een negatieve testuitslag nodig hebt. Alleen in de maanden juli en augustus 2021 is het voor reizigers naar het buitenland wél gratis om op eigen initiatief een coronatest te doen. 

Kosten van een coronatest in sommige gevallen vergoed

Heb je gezondheidsklachten en laat je je daarom testen? Dat loopt via de GGD. De eerste stap is het inplannen van een afspraak via het telefoonnummer 0800-1202. Je wordt opgeroepen om op een bepaalde datum en tijdstip naar een locatie te komen waar ze 1,5 meter afstand kunnen waarborgen. Je krijgt in dit geval geen factuur thuis gestuurd voor de coronatest. Dit wordt volledig gefinancieerd door de GGD vanuit subsidies van Rijksoverheid.

Het is een ander verhaal als je een zelftest koopt of een verplichte coronatest moet doen voordat je bijvoorbeeld naar het buitenland gaat. Deze kosten betaal je zelf. Voor reizigers maakt de overheid heel juli en augustus 2021 een uitzondering. Moet je tussen 1 juli en 31 augustus een negatieve testuitslag laten zien in het buitenland? Dan kun je vanaf 30 juni 2021 gratis een afspraak maken. 

Een coronatest laten uitvoeren bij de huisarts of in het ziekenhuis

Als je de coronatest bij gezondheidsklachten uit laat voeren door de huisarts of in het ziekenhuis vergoedt de zorgverzekeraar de kosten. Bij het laten testen in het ziekenhuis betaal je mogelijk wel een eigen risico, want het valt onder ziekenhuiszorg. De coronatest kost je geen eigen risico als de GGD de tests toevallig uitvoert vanuit een ziekenhuis.

5-sterren-ziekenhuis.jpg

Kun je een coronatest krijgen in het buitenland?

Bij gezondheidsklachten in het buitenland moet je zorgen voor een coronatest ter plaatse. Reis niet eerst naar Nederland om je daar pas te laten testen. Zo voorkom je dat andere mensen worden besmet. Je kunt in het buitenland contact opnemen met de lokale gezondheidsdienst. Je kunt ook bellen met de alarmcentrale van de verzekeraar waar je reisverzekering of zorgverzekering loopt. De kosten voor de coronatest en de medische zorg betaalt de zorgverzekering of de reisverzekering als je medische kosten hebt meeverzekerd. Je kunt wel een eigen risico verschuldigd zijn bij de zorgverzekeraar. Hier lees je alles over in onze kennisbank

Wat vindt de ANVR?

Volgens de ANVR moet de PCR-coronatest gratis worden aangeboden, en daar is de Nederlandse politiek inmiddels ook van overtuigd. Op deze manier wordt voorkomen dat vakantiegangers extra kosten maken als ze naar het buitenland op vakantie gaan. Het laten testen door de GGD is vaak niet de oplossing, omdat de testuitslagen niet in het Engels worden aangeboden. In Duitsland en Frankrijk zijn deze tests voor vakantiegangers al gratis. In Nederland is er € 100 miljoen vrijgemaakt voor de gratis coronatest voor vakantiegangers. In de zomermaanden juli en augustus 2021 hoeven reizigers de test dan ook niet meer zelf te betalen.

Geen eigen bijdrage betalen voor een toegangstest bij evenementen

Voordat je deel kunt nemen aan een evenement kun je verplicht worden om je te laten testen. Er waren plannen voor een eigen bijdrage voor deze toegangstest. Vanaf 1 juli 2021 zou het om een bedrag gaan van ongeveer € 7,50. De Tweede Kamer heeft dit idee in de kiem gesmoord. De toegangstest zal hoofdzakelijk worden gebruikt voor festivals en bijvoorbeeld niet voor bioscopen en theaters. Ook voor evenementen vindt de politiek een eigen bijdrage dus onwenselijk.

Zodra corona onder controle is, komen er mogelijk weer andere regels over de coronatest. Doordat steeds meer mensen gevaccineerd zijn, zal het testbeleid ook minder belangrijk worden.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 21 mei 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie