Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Wordt de coronatest vergoed in de zorgverzekering?

door Juul Dijkhuis

Bij klachten die horen bij het coronavirus moet je thuisblijven en een coronatest laten doen. Dat kan bij de GGD, maar ook bij de huisarts of in het ziekenhuis. Wie betaalt de kosten voor de coronatest?

corona-positieve-nieuws.png

Preventieve zorg is vaak niet standaard verzekerd in de zorgverzekering. Bij corona is het anders geregeld. De impact op onze gezondheid is zo groot, dat er nadruk wordt gelegd op het preventief laten testen bij gezondheidsklachten. Je hoeft de kosten van een coronatest niet zelf te betalen.

Kosten van een coronatest volledig vergoed

Heb je gezondheidsklachten en wil je een coronatest? Dat loopt via de GGD. De eerste stap is het inplannen van een afspraak via het telefoonnummer 0800-1202. Je wordt opgeroepen om op een bepaalde datum en tijdstip naar een locatie te komen waar ze 1,5 meter afstand kunnen waarborgen. Je krijgt geen factuur thuisgestuurd voor de coronatest. Dit wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Ook betaal je er geen eigen risico over.

Een coronatest laten uitvoeren bij de huisarts of in het ziekenhuis

Ook als je de coronatest uit laat voeren door de huisarts of in het ziekenhuis vergoedt de zorgverzekeraar de kosten. Bij het laten testen in het ziekenhuis betaal je mogelijk wel een eigen risico, want het valt onder ziekenhuiszorg. De coronatest kost je geen eigen risico als de GGD de tests toevallig uitvoert vanuit een ziekenhuis.

5-sterren-ziekenhuis.jpg

Kun je een coronatest krijgen in het buitenland?

Bij gezondheidsklachten in het buitenland moet je zorgen voor een coronatest ter plaatse. Reis niet eerst naar Nederland om je daar pas te laten testen. Zo voorkom je dat andere mensen worden besmet. Je kunt in het buitenland contact opnemen met de lokale gezondheidsdienst. Je kunt ook bellen met de alarmcentrale van de verzekeraar waar je reisverzekering of zorgverzekering loopt. De kosten voor de coronatest en de medische zorg betaalt de zorgverzekering of de reisverzekering als je medische kosten hebt meeverzekerd. Je kunt wel een eigen risico verschuldigd zijn bij de zorgverzekeraar. Hier lees je alles over in onze kennisbank.

Zodra corona onder controle is, komen er mogelijk weer andere regels over de coronatest. De tests zullen dan waarschijnlijk niet meer via de GGD worden uitgevoerd. 

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie