Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Wordt jouw basisverzekering echt € 37 duurder in 2020?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Het circus van het voorspellen van de zorgpremie is weer begonnen. Ook dit jaar is de politieke voorspelling over de basisverzekering 2020 uitgelekt. Het ministerie van Volksgezondheid wil het nog niet bevestigen, maar de zorgpremie stijgt volgend jaar met ongeveer 3 euro per maand. Op Prinsjesdag, dinsdag 17 september, wordt dit officieel bekendgemaakt.

visvijver-van-verzekeraars-0.png

Naar verwachting komt de basisverzekering in 2020 op 1421 euro per jaar, 37 euro meer dan dit jaar. Verzekerden betalen nu 1384 euro aan zorgpremie op jaarbasis. De premie stijgt door oplopende lonen en stijgende zorglasten. Ook vergrijzing, verbetering van de medische zorg en uitgebreidere dekking in de basisverzekering werken hieraan mee. Eigenlijk doet de politiek maar een gooi. Het ministerie kwam vorig jaar nog uit op een premiestijging van 10 euro per maand. In werkelijkheid zijn de premies gemiddeld met 6,41 euro per maand gestegen. Rond Prinsjesdag maken wij onze voorspellingen voor 2020 bekend. Hierin voorspellen wij de premie van de 5 goedkoopste zorgverzekeraars en schatten ook de premies in van de vier grootste partijen.

Als eerste de nieuwe zorgpremies weten?

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe zorgpremies? Meld je dan aan voor onze Poliswekker. Dan krijg je direct een seintje als de nieuwe premies bekend zijn en kun je beginnen met zorgverzekeraars vergelijken voor 2020.

Wat vinden de zorgverzekeraars?

De politiek bepaalt niet de hoogte van de werkelijke premie. Dat doen de verzekeraars nog altijd zelf. Het Algemeen Dagblad heeft verzekeraars om een mening gevraagd over de voorspelling. DSW vindt een premiestijging voor de hand liggend. De loonkosten zijn namelijk sterk gestegen en daardoor stijgt de premie mee. Volgens Aad de Groot van DSW zit 60% van de zorgkosten in salarissen van personeel. Tegelijk is er veel rond de premie onduidelijk, stelt de topman. Een vergelijkbaar geluid komt van Zilveren Kruis. De premie hangt nauw samen met de dekking van de basisverzekering, en deze is verruimd.

Terwijl DSW traditiegetrouw een week na Prinsjesdag als eerste met de premie naar buiten komt, wacht Zilveren Kruis tot november. Ze willen eerst de ziekenhuisdeclaraties tot en met september binnen hebben. Hetzelfde zeggen zorgverzekeraars Menzis en VGZ. 

Wat deden de grootste verzekeraars vorig jaar?

De meeste Nederlanders zijn bij de vier grootste verzekeraars verzekerd. Wat hebben zij in 2019 aan verhogingen doorgevoerd? 

Stijging zorgpremie 2019 in euro's per maand
zilveren kruis + € 10,00
CZ + € 9,05
VGZ + € 4,75
menzis + € 3,00

De verzekering van Zilveren Kruis was in 2019 de duurste zorgverzekering met € 133,75 per maand. Zou dat in 2020 nog steeds zo zijn en wordt de zorgverzekering echt 37 euro per jaar duurder? Meld je aan voor onze Poliswijzer nieuwsbrief en ontvang onze voorspelling in je mailbox! 

Lees ook wat gaat veranderen aan je zorgverzekering 2020

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie