Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgpremie stijgt met 30 euro door onverwachte tegenvaller

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 3 minuten

fotohandtekening Chris Oomen.jpgDe zorgpremie gaat volgend jaar mogelijk 30 euro omhoog. Zorgverzekeraars hebben te maken met een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro. Die zal in 2018 worden doorberekend. Dat heeft topman Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW vrijdag bekendgemaakt. 

In reactie hierop benadrukken het ministerie van VWS en branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland dat in november pas iets met zekerheid over de premiehoogte is te zeggen.

Premies en zorgverzekeringsfonds

Verzekeraars krijgen geld binnen via de premies en het zorgverzekeringsfonds. Dat fonds wordt gevuld met bijdragen via werkgevers en door de rijksoverheid. Na herberekeningen over 2016 blijkt dat de zorgverzekeraars 400 miljoen minder uit dat fonds krijgen dan gedacht.

Reserves

Dat leidt er volgens Oomen toe dat de reserves van alle zorgverzekeraars omlaag gaan en dat verzekeraars die 400 miljoen niet meer kunnen inzetten om de premie te verlagen. 'De enige manier om te compenseren is door de premie omhoog te doen, zo'n 30 euro per jaar', legt de directeur van DSW uit. 

Voorbarig?

Het ministerie van VWS liet vrijdag weten uit te zoeken waar het bedrag van 400 miljoen op is gebaseerd en benadrukt dat de premies pas eind november worden vastgesteld (red. 'eind november' = 12 november, wanneer de premies bekend moeten zijn

Zorgverzekeraars Nederland is bekend met de tegenvaller in het zorgverzekeringsfonds, de branchevereniging spreekt van een verkeerde raming waardoor er dit jaar eenmalig 370 miljoen euro minder in het fonds blijkt te zitten dan eerder ingeschat. ,,Over het effect daarvan op de premies in 2018 is nog niets zinnigs te zeggen."

DSW eerste met bekendmaking zorgpremie

De hoogte van de DSW-premie voor volgend jaar hoopt Oomen eind september bekend te kunnen maken. Er zijn ook nog andere factoren die invloed kunnen hebben op de premie, zoals de inflatie en wat er wel of niet in de basispakketten blijft. Maar dat staat los van de onverwachte tegenvaller. DSW is meestal de eerste zorgverzekeraar die zijn premie voor het komende jaar bekendmaakt.

Dit jaar ook al premieverhoging

Verzekerden kregen ook dit jaar te maken met een forse premieverhoging. De grote zorgverzekeraars schreven dit vooral toe aan de uitbreiding van de basisverzekering, die de overheid bepaalt. Daarbij zijn volgens verzekeraars de zorgkosten hoger dan er aan premie binnenkomt. Het verschil moet worden bijgelegd uit de reserves.

Collectiviteitskorting onder druk

Poliswijzer emmen.jpgSinds een aantal jaren loopt de collectiviteitskorting terug en zijn de voorwaarden van het gemeentepakket versoberd waardoor steeds minder Emmenaren gebruik maakten van de collectieve regeling. Aanleiding voor Emmen om als eerste gemeente in Nederland het collectief vaarwel te zeggen en een andere 'digitale' weg in te slaan. 

De gemeente Emmen vindt het belangrijk dat een zorgverzekering aansluit bij de persoonlijke zorgbehoefte en heeft daarom gekozen voor ontwikkelen van een onafhankelijke vergelijkingstool samen met Poliswijzer.nl. Uit een paar testen bleek dat het een goedkoper alternatief is dan de collectieve zorgverzekering. Zowel voor de inwoners als voor de gemeente! Poliswijzer.nl zal naast het ontwikkelen van de tool de gemeente ook helpen met het begeleiden van de inwoners naar een zorgverzekering die het beste aansluit op de persoonlijke wensen. 

Vergelijken loont

Waarschijnlijk zullen er -net als dit jaar- grote premieverschillen bestaan tussen zorgverzekeraars. Daardoor loont het de moeite zorgverzekeringen te vergelijken op Poliswijzer.nl. Dat kan vanaf 12 november, een week eerder dan voorgaande jaren.

Update 7 augustus: reactie ministerie en Zorgverzekeraars Nederland toegevoegd.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 8 november 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Walther ()

Gewoonweg schandalig dat de heer Oomen van DSW al begin augustus laat weten dat de premies vlgd jaar weer omhoog moeten. 12 Novemmber wordt dat pas bekend. Dit is de verzekeringnemer alvast bang maken zonder onderbouwde gegevens. Werkelijk ridicuul.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie