Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekeraars laat met afsluiten contracten ziekenhuizen

door Jeanet Woldring

Patiënten hebben niets aan een nieuwe zorgpolis als er nog geen duidelijkheid is over welke ziekenhuizen zijn ingekocht door de zorgverzekeraar. Dat is de strekking van een boze brief die Patiëntenfederatie NPCF heeft gestuurd aan Zorgverzekeraars Nederland.

Welke ziekenhuizen worden vergoed? 

De patiëntenfederatie vindt het gek dat je wel een polis in de bus krijgt, maar nog geen duidelijkheid hebt over de vraag welke ziekenhuizen worden vergoed. Zorgverzekeraars worden daarom opgeroepen om hun verzekerden in 2016 dezelfde ziekenhuizen te bieden als in 2015. “Dat is beste manier om een einde te maken aan het gedoe rondom inkoop van zorg van ziekenhuizen.

Uit onderzoek blijkt dat grote verzekeraars soms nog maar een kwart van de ziekenhuizen hebben gecontracteerd. Bij VGZ is dat het geval, bij Achmea en Menzis ligt het percentage hoger. Enkele ziekenhuizen, zoals het Amsterdamse VUMc en het UMCG in Groningen hebben met nog geen enkele zorgverzekeraar een contract gesloten. 

Aantasting keuzevrijheid

In de brief noemt de NPCF dit een aantasting van de keuzevrijheid. Bovendien is het ook in strijd met het Actieplan Kern-gezond. Daarin staat dat zorgverzekeraars.hun klanten uiterlijk op 19 november een compleet aanbod horen te doen. Zo is dat afgesproken tussen verzekeraars, zorgverleners en ministerie. Dat houdt in dat ze niet alleen de premies bekend moeten maken, maar ook welke dekking zij daarvoor bieden. Een belangrijk aspect daarbij is welke ziekenhuizen er onder de polis vallen. Dat is nu onduidelijk.

Zelf betalen

Wanneer een verzekerde met een naturapolis zich laat behandelen in een ziekenhuis dat geen contract heeft met de zorgverzekeraar, moet hij of zij zelf een deel van de rekening te betalen. Dat kan oplopen tot ongeveer een kwart van de rekening bij een naturapolis. Bij een budgetpolis (beperkte keuze) kan dat oplopen tot 50 procent van de rekening. Bij een restitutiepolis krijgt de verzekerde voor niet-gecontracteerde zorg 100 procent vergoed van het gemiddeld gecontracteerde of wettelijke tarief.

Nagenoeg alle ziekenhuizen gecontracteerd

Volgens een vergelijkingssite die al langere tijd in de zorgmarkt opereert, blijkt echter dat in voorgaande jaren bijna alle ziekenhuizen zijn gecontracteerd in het geval van een naturapolis (ruime zorgkeuze) of restitutiepolis (vrije zorgkeuze). Het zijn alleen de kleinere, zelfstandige behandelklinieken waar soms geen contract mee wordt gesloten.

Lees meer over het verschil tussen de budget- natura- en restitutiepolis

Deel dit artikel op:

Gepubliceerd: donderdag 26 november 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Jeanet Woldring is als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de eindredactie van de nieuws- en persberichten op Gaslicht.com. Jeanet is gespecialiseerd in alle energiediensten en energieproducten die op Gaslicht.com vergeleken worden, zowel voor de zakelijke als consumentenmarkt. Daarnaast is Jeanet al 20 jaar werkzaam in de energiebranche en heeft daardoor brede kennis opgedaan over de wereld van energie.
Volg Jeanet op: Linkedin
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie