Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering 2017 – Overzichtelijker en betere communicatie

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

tip-kiezen-zorgverzekering.jpgDit jaar kon je voor de zorgverzekering kiezen tussen maar liefst 58 verschillende zorgverzekeringen. Dat is een ruime keuze, maar het aanbod is al flink beperkt. In 2015 kon je namelijk nog kiezen tussen 71 zorgpolissen. Hieruit blijkt dat de verzekeraars hebben begrepen dat het aanbod te ruim was. Nog een compliment voor de verzekeraars. De communicatie is stukken verbeterd. Polisvoorwaarden zijn duidelijker en de premie wordt duidelijk en eerlijker gecommuniceerd.

Bijna 1,1 miljoen verzekerden zijn voor de zorgverzekering 2017 overgestapt. Dat is ongeveer 6,4% van de verzekerden. Er zijn wel grote regionale verschillen. In de gemeente Hulst in Zeeland zijn 2,8% van de verzekerden overgestapt. In Bunschoten gaat het om 9,7%. Onterecht bestaat er nog steeds een angst bij veel verzekerden om over te stappen. Dat wordt waarschijnlijk voor een groot deel veroorzaakt door nog steeds het grote aanbod aan zorgverzekeringen, maar er zijn stappen gezet.

Teveel keuzemogelijkheden?

Een aantal jaren geleden werd de zogenaamde budgetpolis geïntroduceerd. Dit was een basisverzekering waarbij de verzekerden maar tussen een beperkt aantal zorgverleners konden kiezen. Dit heeft het geheel niet eenvoudiger gemaakt. De naam is ook besmet geraakt en wordt nu vermeden. Er zijn nu drie verzekeringsvormen waar je tussen kunt kiezen, namelijk:

  • Resitutieverzekering – In deze zorgverzekering kies je zelf de zorgverlener uit. Je hebt de volledige keuzevrijheid naar bijvoorbeeld welk ziekenhuis je gaat
  • Naturaverzekering – De verzekeraar heeft afspraken gemaakt met zorgverleners. Voor zorg word je voor behandelingen naar de aangesloten zorgverleners gestuurd. Je hebt dus niet een volledige keuzevrijheid
  • Combinatieverzekering – De verzekeraar heeft voor bepaalde behandelingen afspraken gemaakt met zorgverleners. Voor andere soorten behandelingen geldt er een volledige keuzevrijheid. Ziekenhuizen zijn bijvoorbeeld gecontracteerd en voor fysiotherapie geldt er een volledige keuzevrijheid

zorgverzekering 2018 vergelijken.jpgVeel keuzes ontmoedigen het overstappen voor veel verzekerden. Ze zijn bang dat ze tussen wal en schip vallen en blijven zitten bij de huidige zorgverzekeraar. Een gemiste kans. Op Poliswijzer.nl hebben wij het bezwaar ondervangen. Je kunt bij ziekenhuizen bijvoorbeeld kiezen voor een volledige keuzevrijheid.

Verzekeraars doen hun best voor meer duidelijkheid

Volgens staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben verzekeraars de afgelopen overstapperiode beter gecommuniceerd. Dit geldt zowel voor de premie als voor de voorwaarden. Zijn conclusie is gebaseerd op een door het ministerie opgesteld rapport. Het taalgebruik is sterk vereenvoudigd. Het beste heeft verzekeraar Menzis gescoord met een taalniveau B1. Dit houdt in dat 95% van de Nederlanders de teksten begrijpt. De verzekeraar ONVZ scoort op dit onderdeel slechter. Zij halen een taalniveau C1. Deze teksten zijn voor 60% van de Nederlanders begrijpelijk.

Volgens het rapport hebben vergelijkingssites ook positief bijgedragen aan het verstrekken van heldere communicatie rondom zorgverzekeringen. Dat is ook een terechte conclusie. Door het vergelijken begrijpen Nederlanders ook beter waar ze recht op hebben en welke aanvullende verzekering ze in hun specifieke geval nodig hebben.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 24 april 2017

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie