Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Premie belangrijkste reden om over te stappen

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

betere goedkopere zorgverzekering.jpgEén op de tien verzekerden is per 2017 overgestapt naar een andere zorgverzekering. Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Dit is goed nieuws voor verzekeraars. Verzekerden die blijven zitten en de te hoge premie betalen, geven verzekeraars de kans om achterover te leunen. Wel hebben meer verzekerden zich eind 2016 georiënteerd op de zorgverzekering. Wie blijven zitten en vooral waarom?

De zorgverzekering is voor de meeste Nederlanders pas boeiend gedurende de laatste zes weken van het jaar. In deze periode kun je namelijk overstappen. Toch is het interessant om terug te kijken. Een aantal opvallende conclusies over de zorgverzekering 2017 lichten wij toe. Hierbij focussen wij ons op resultaten uit de Zorgmonitor, een jaarlijks onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

49 procent van de verzekerden nog nooit overgestapt

De meeste verzekerden zijn al een keer overgestapt. Toch zit bijna de helft al minimaal 10 jaar bij dezelfde zorgverzekeraar. Deze zorgverzekering kan de beste keuze zijn, maar alleen door het vergelijken komen ze erachter hoe goed en goedkoop ze nu verzekerd zijn. Helaas nemen veel Nederlanders niet de moeite om de huidige zorgverzekering te vergelijken met concurrerende verzekeraars. Veel gehoorde misverstanden zijn:

  • “Ik krijg een vergoeding van mijn werkgever en overstappen is dan niet rendabel” – In de praktijk blijkt dat je ook met collectiviteitskorting vaak te duur verzekerd bent. Vooral de duurdere verzekeraars werken namelijk met een collectiviteitskorting.
  • “Het is zo’n gedoe om uit te zoeken of de dekking ongeveer hetzelfde is” – Dat klopt als je polisvoorwaarden van verzekeraars zelf naast elkaar gaat leggen. Poliswijzer.nl neemt de complexiteit weg. Wij nemen alle verzekeraars in de vergelijking mee en wij vergelijken niet alleen op de premie. De polisvoorwaarden zijn namelijk veel belangrijker. Het inhoudelijk vergelijken hebben wij eenvoudig gemaakt.

PW home.jpg

Meer consumenten gaan volgend jaar zorgverzekeringen vergelijken

Ongeveer 33 procent van de trouwe verzekerden gaan onder geen beding overstappen. Van deze groep wil 46 procent kiezen voor een besparing als ze zeker weten dat de nieuwe verzekeraar dezelfde vergoeding verstrekt. Door het vergelijken op premie en voorwaarden kun je deze garantie krijgen. De basisverzekering is sowieso gelijk qua inhoud en aanvullende verzekeringen zijn vaak te ruim gemeten. Beter is om te kijken naar wat je echt nodig hebt, dan jaren verzekerd zijn voor zaken waar je toch niets aan hebt. Uit het onderzoek bleek gelukkig dat consumenten méér van plan zijn om volgend jaar verzekeringen te gaan vergelijken!

Wat was de belangrijkste reden van het overstappen?

De verschillen in premie was voor de zorgverzekering 2017 de belangrijkste reden om over te stappen. Dit noemt 69 procent van de overstappers. Vrije zorgkeuze is ook een belangrijke reden. Bij 23 procent was vrije zorgkeuze de reden van het overstappen. Tevredenheid over de huidige verzekeraar is opnieuw de grootste reden om niet over te stappen.

overstappen Poliswijzer.nl.jpg

Hoeveel moeite kost het overstappen?

Veel Nederlanders denken dat het vergelijken van zorgverzekeringen veel tijd in beslag neemt. Maar liefst 48 procent van de ondervraagden denkt langer dan 3 uren bezig te zijn met het vergelijken en overstappen. Bij 12 procent van de verzekerden heerst het idee dat het oriënteren en oversluiten meer dan 8 uren kost. Aan de hand van de huidige zorgverzekering en de aanvullende wensen is het mogelijk om de klus te klaren binnen één uur. Op Poliswijzer.nl zie je zelfs binnen een paar minuten of je huidige verzekering nog steeds de beste keuze is. Wij nemen het zware werk uit handen en halen de complexiteit eruit.

Trouw blijven aan je huidige zorgverzekering kost je poen. Je hoeft natuurlijk niets te veranderen. Toch kan het overstappen uit. Niet alleen voor wat betreft de premie, maar zeker ook de voorwaarden. Er is een ruime keuze tussen zorgverzekeringen. Dus waarschijnlijk is er voor jou een betere en goedkopere zorgverzekering beschikbaar. Afgelopen campagne hebben we weer duizenden mensen geholpen aan een goedkopere zorgverzekering met vaak ook nog eens betere vergoedingen.

Kies voor de meest uitgebreide dekking tegen de laagste premie. Ook als je hiervoor moet overstappen. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 29 november 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie