Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering 2018 wellicht goedkoper?

door Tony Duchenne Leestijd: 3 minuten

Update - De zorgverzekering 2018 is net goedkoper geworden, maar juist duurder. Lees er alles over op Poliswijzer.nl.


zorgverzekering vergelijken 2018.jpgEen besparing van 318 miljoen euro is mogelijk als het kabinet alle adviezen van het Zorginstituut Nederland (ZiN) opvolgt. Dit heeft het instituut berekend op basis van alle financiële gevolgen van de veranderingen in de basisverzekering. Betekent dit een lagere zorgpremie in 2018?

Zorg voor elkaar

Een taak van het zorginstituut is om zich in te zetten voor de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg. Door advies te geven over wat er wel en niet in het basispakket zorgverzekering vergoed kan worden proberen ze de kwaliteit en betaalbaarheid in balans te houden. Regelmatig wordt dan ook de inhoud van het basispakket tegen het licht gehouden. Dit is ook nodig om geen onnodige kosten te maken. Iedereen betaalt immers mee aan de zorg in Nederland. Dit heet het Solidariteitsprincipe.

Kaf van het koren scheiden

zorgverzekering 2018 vergelijken.jpgDoor te bekijken wat ‘zinnige’ zorg is en wat bestempeld kan worden als ‘niet-effectieve’ zorg kan worden bepaald of de vergoeding van deze zorg in de basisverzekering thuishoort. Zo is er volgens het rapport over 2015 een bedrag van ruim 89 miljoen euro bespaard vooral door te voorkomen dat bepaalde zorg in het basispakket terecht kwam of eruit verdween. Zo is er volgens ZiN geen ruimte voor de vergoeding van klinische opname voor kinderen met een ernstig overgewicht. En wordt daarmee  tussen de 18 en 30 miljoen euro per jaar bespaard tot 2018.

De grootste besparing is het schrappen van radiotherapie bij de ziekte van Dupuytren. De kosten hiervoor worden overigens al sinds 2013 niet meer vergoed omdat er onvoldoende bewijs was voor de werking van radiotherapie bij deze ziekte. In 2015 is daarmee 57 miljoen euro bespaard en naar verwachting in de komende jaren 65 miljoen euro.

Besparing valt lager uit

Toch lijkt het erop dat een besparing van ruim 318 miljoen niet helemaal gehaald gaat worden in 2018. Van dit bedrag is 165 miljoen euro namelijk gereserveerd voor  het niet opnemen van een nieuw middel tegen longkanker Nivolumab. ZiN vindt dat de kosten van dit middel niet opwegen tegen de gezondheidswinst en heeft daarom een negatief advies gegeven aan het kabinet. Maar Minister Schippers heeft het middel al meegenomen in het basispakket per 1 maart 2016. Zij heeft namelijk een veel lagere prijs kunnen bedingen dan aanvankelijk het geval zou zijn, waardoor de prijs/kwaliteit verhouding in het voordeel van vergoeding is uitgevallen.

Het is dan ook nog maar de vraag hoeveel er van de door ZiN verwachte besparing uiteindelijk zal overblijven in 2018. Een inschatting doen van de hoogte van de premie voor een zorgverzekering in 2018 is door deze conclusie eigenlijk nog veel te voorbarig.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 6 september 2019

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie