Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering duurder bij DSW – Het valt mee!

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Op Prinsjesdag werd er nog een flink hogere premie voor de zorgverzekering 2019 voorspeld. Maar de praktijk wijkt alweer sterk af. Zoals gebruikelijk komt DSW als eerste zorgverzekeraar met de premie voor het nieuwe jaar. DSW heeft een verhoging doorgevoerd van € 4,50 per maand. Dit is veel minder dan de door de politiek voorspelde € 10. De premie voor de basisverzekering van DSW komt uit op € 112 per maand in 2019.

dsw-zorgpremie-2019.PNG

Uiterlijk 12 november 2018 moeten de zorgverzekeraars de premie voor 2019 bekendmaken. Sommige verzekeraars blijven strategisch wachten op de premiestelling van de concurrenten, maar zo werkt DSW niet. Zij weten hoeveel premie ze nodig hebben en brengen het naar buiten. Het is ook wel zo eerlijk om de premie niet af te stemmen op de concurrenten. Uit de werkwijze van sommige verzekeraars blijkt ook dat verzekeraars de premie voor de zorgverzekering weleens kunstmatig hoog houden. Maar dat zie je ook bij het vergelijken van zorgverzekeringen. 

Hebben wij de premie van DSW goed ingeschat?

Op basis van onze data hebben wij ingeschat wat verzekeraars voor de zorgverzekering per maand vragen in 2019. Voor DSW kwamen wij op een geschatte premie van iets meer dan € 115. Dat de premie minder hoog uitpakt dan het kabinet aangaf voorspelden wij al. Vorig jaar heeft de verzekeraar nog een kleine verlaging doorgevoerd, nu stijgt de premie helaas wel.

Wat gaan de andere verzekeraars doen?

DSW geeft de richting ongeveer aan, maar het is natuurlijk maar een kleine verzekeraar. De grote jongens (Zilveren Kruis, Menzis, VGZ en CZ) gaan hun beleid niet afstemmen op wat DSW doen. De grote verzekeraars letten wel goed op elkaar. Ze blijven qua premiestelling het liefst dicht bij elkaar in de buurt. Maar voor de premies voor 2019 moet je wachten tot vlak vóór de uiterste datum. Zo was het namelijk in de voorgaande jaren ook. Je kunt je natuurlijk wel al aanmelden voor onze Poliswekker. Wij houden jou dan op de hoogte van de premies.

Waardoor gaat de premie omhoog?

Daar geeft DSW meerdere redenen voor op. Deels komt het door stijgende lonen en hogere kosten door inflatie. Maar vergeet de kosten van de overheveling van de wijkverpleging naar de zorgverzekeringswet ook niet. En ook de zorg heeft last van het stijgende lage BTW-tarief. DSW heeft de premiestijging nog beperkt gehouden door een deel van haar reserves in te zetten. 

Eigen risico een tientje lager!

Het eigen risico bedraagt ook in 2019 weer € 385. Maar DSW geeft hier net als vorig jaar een korting op van € 10. Volgens Chris Oomen van DSW willen ze met een lager eigen risico een statement maken. Het hoge eigen risico zorgt ervoor dat er een te grote kloof is tussen chronisch zieke en gezonde mensen. De zorgkosten drukken met name door het hoge eigen risico teveel op het inkomen van de minder gezonde mensen. Het zijn vaak ook nog de mensen die gemiddeld al minder te besteden hebben.

Zodra er meer premies bekend zijn gemaakt, houden wij jou op de hoogte.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie