Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering 2021 stijgt ruim 60 euro

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Op Prinsjesdag komt het kabinet met een voorspelling van de premie voor de zorgverzekering voor 2021. Uiteraard heeft het lek in de Tweede Kamer weer zijn werk gedaan, want de voorspelling is nu al bekend. Ze verwachten een stijging van ruim 5 euro per maand. Dit betekent een premiestijging van 60 euro over geheel 2021 en dus 120 euro voor partners.

premie-2021.png

De uitgelekte zorgpremie is een richtsnoer voor zorgverzekeraars. Het kabinet bepaalt deze aan de hand van verwachte zorguitgaven. Op grond hiervan stellen de zorgverzekeraars zelf hun premie vast voor hun verzekerden. We hebben al verschillende voorspellingen gehoord over de hoogte van de premie. Een uitschieter was een premiestijging van 250 euro. De praktijk wijkt echter altijd enorm af van de voorspellingen. Het kan ook gunstiger uitpakken dan gedacht. Jaarlijks zijn er weer zorgverzekeraars die hun premie verlagen, ook al is een stijgende premie de trend. 

Blijft het ‘coronaeffect’ uit?

Het jaar 2020 is een kostbaar jaar voor de medische zorg geworden. Door het coronavirus zijn er miljarden euro’s extra aan zorg uitgegeven. Dat is echter maar een deel van het verhaal. De kosten van de reguliere zorg zijn namelijk veel lager uitgevallen. Medische behandelingen die in de maanden na half maart gepland stonden, zijn uitgesteld. Hier wordt dus bespaard op de medische kosten, maar eigenlijk is het uitstellen. Doordat geen zorg is verleend, kunnen medische problemen verergeren en extra medische kosten tot gevolg hebben. Voor 2021 worden er hogere kosten in de zorg verwacht, wat weer grote gevolgen kan hebben voor de zorgpremie in 2022. 

corona-positieve-nieuws.png

Waarom zegt deze voorspelling niets?

Je kunt niets met de verwachtingen die het kabinet op Prinsjesdag vrijgeeft. Ze bepalen de richting, maar het zegt niets over jouw zorgverzekering. Misschien heb jij net een zorgverzekering waarvan de premie sterk stijgt. De voorspellingen hebben namelijk alleen maar betrekking op de basisverzekering en niet op de aanvullende zorgverzekeringen. Een verzekeraar kan voor de basisverzekering een premieverlaging doorvoeren, maar de aanvullende zorgverzekering juist veel duurder maken. Het is dus belangrijk om elk jaar gewoon weer te vergelijken.

Partners die alleen een basisverzekering afsluiten, gaan volgens deze voorspelling ruim € 120 meer betalen in 2021. Een gezin met twee kinderen betaalt volgend jaar bijna 3000 euro voor de basisverzekering. Daar bovenop komt nog een eventuele premie voor aanvullende zorg. Erg veel geld, maar je kunt door het vergelijken het verschil maken voor jezelf. Jij bepaalt zelf waar je volgend jaar verzekerd bent.

Echte premies uiterlijk 12 november bekend

Uiterlijk 12 november moeten alle zorgverzekeraars de tarieven voor het nieuwe jaar bekendgemaakt hebben. Naar verwachting heeft DSW in september weer de primeur, terwijl de rest van de zorgverzekeraars zal wachten tot de laatste dag(en). De komende maanden houden we je natuurlijk op de hoogte hoe de premies voor 2021 zich ontwikkelen. Zodra er een premie bekend is, lees je het op Poliswijzer.nl. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze Poliswekker!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 9 september 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie