Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering flink duurder sinds 2014

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

vergelijk-eenvoudig-je-huidige-zorgpakket-groot (002).jpgDe vier grootste zorgverzekeraars hebben de premie voor de basisverzekering sinds 2014 met 20% tot 25% verhoogd. Over 10 jaren gerekend gaat het zelfs om een verhoging van 28% tot 32%. 

De vier grootste verzekeraars brengen voor 2018 voor de (natura) zorgverzekering in rekening: 

  • CZ – Zorg-op-maatpolis - € 116,25 
  • Menzis – Menzis Basis - € 119,00 
  • VGZ – VGZ Ruime Keuze - € 116,20 
  • Zilveren Kruis – Basis Zeker - € 119,45 

In 2008 boden deze verzekeraars de natura zorgverzekering nog aan voor een bedrag onder de honderd euro.  

Naast deze naturaverzekering bieden deze verzekeraars ook nog een restitutieverzekering aan. Voor het maken van de vergelijking met eerdere jaren gaan we uit van de naturaverzekering. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen deze verzekeringsvormen? Wij leggen het graag uit. 

Wat mag je van de basisverzekering verwachten? 

De belangrijkste en meest noodzakelijke medische behandelingen zijn verzekerd in de basisverzekering. Voor bijvoorbeeld de huisarts, behandelingen in het ziekenhuis en medicijnen heb je voldoende aan de basisverzekering. Voor een ruimere dekking kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Dat doe je bijvoorbeeld voor de fysiotherapeut, de tandarts en voor orthodontie voor jezelf en de kinderen. De basisverzekering is verplicht, de aanvullende verzekering is optioneel. Als er wordt gesproken over de premie van de zorgverzekering, wordt er meestal gedoeld op de basisverzekering. 

Hoeveel is de zorg duurder geworden in de afgelopen tien jaren? 

Uitgaand van de vier grootste zorgverzekeraars, gaat het om een premiestijging van de basisverzekering van 28% tot 32%. Maar eigenlijk is dat nog maar een deel van het verhaal. Het eigen risico is namelijk ook fors gestegen, namelijk met meer dan 150%. Het eigen risico is nu € 385 en in 2008 was het eigen risico maar € 150. Hier hebben vooral mensen die jaarlijks hoge medische kosten maken last van. Dus de zwakste schouders dragen de zwaarste lasten.  

Zorgfraude_IKZ.jpg

Dan maar geen zorgverzekering? 

Als je de inboedelverzekering te duur vindt, kun je besluiten om de verzekering op te zeggen. De zorgverzekering is verplicht en daar kom je niet onderuit. Toch wil dat nog niet zeggen dat jij je scheel moet betalen voor de zorgverzekering. In 2018 vraagt de duurste verzekeraar € 125,50 voor de basisverzekering en de goedkoopste vraagt € 93,85 per maand. De dekking in de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars identiek. Het belangrijkste verschil is de keuzevrijheid in zorgverleners. Met de goedkoopste zorgverzekering kun je niet naar ieder willekeurig ziekenhuis, maar je hoeft ook niet naar een ander deel van Nederland voor medische zorg. Voor spoedeisende hulp kun ja altijd bij alle ziekenhuizen terecht. 

Houd zelf de regie over jouw zorgkosten 

De premies voor de zorgverzekeringen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, maar dat wil nog niet zeggen dat je veroordeeld bent tot het betalen van een torenhoge premie. Door het vergelijken kun je namelijk tientallen of zelfs honderden euro’s per jaar besparen. Niet door het kiezen voor een afgeslankte zorgverzekering, maar door het selecteren van de zorgverzekering met de beste dekking tegen de laagste premie. Kies voor het vergelijken voor Poliswijzer.nl. Voor een onafhankelijk en volledig overzicht van alle zorgverzekeringen. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 10 oktober 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie