Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Zwangerschap en de zorgverzekering – Wat krijg je vergoed?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

zwangerschap

De kosten met betrekking tot zwangerschap en het bevallen worden voldaan uit de basisverzekering. Toch kun je er niet vanuit gaat dat je voldoende hebt aan de basisverzekering. Met een kinderwens kun je beter maar voorbereid zijn op de kosten van een zwangerschap die eventueel niet voldaan worden door de (basis) zorgverzekering. Wat mag je van de zorgverzekering verwachten?

Met alleen de basisverzekering krijg je de meeste kosten van een zwangerschap en een de bevalling vergoedt. Maar er kunnen wel kosten overblijven die je zelf op jouw bordje krijgt. Bijvoorbeeld een zwangerschapstest moet je zelf betalen, maar dat zijn niet de zwaarste lasten. Een test koop je voor een paar euro bij een drogist. Hoe is het geregeld met de uitgaven die wel kostbaar zijn in de zorgverzekering?

Zwangerschap - Wat vergoedt de zorgverzekering?

De basisverzekering vergoedt de verloskundige zorg. Dit zijn bijvoorbeeld ook de periodieke controles. Je hebt recht op de 20 weken-echo en in sommige gevallen ook de echo in de 8e en 12e week. De bevalling thuis valt eronder en de bevalling in het ziekenhuis ook, maar alleen als er een medische noodzaak voor is. Zonder een medische noodzaak krijg je een vergoeding van een paar honderd euro. Het meerdere is voor eigen rekening. Na de bevalling bestaat er recht op kraamzorg. De omvang van deze vergoeding is afhankelijk van de situatie van moeder en het kind. Voor de kraamzorg geldt wel een eigen bijdrage. Voor kraamzorg thuis geldt bijvoorbeeld een eigen bijdrage van € 4,30 per uur in 2018. 

Kiezen voor een aanvullende zorgverzekering speciaal voor zwangerschap?

Moet je nu speciaal voor de zwangerschap en de bevalling een aanvullende zorgverzekering afsluiten, of overtreft de premie de kosten? Dat is afhankelijk van jouw wensen en verwachtingen. Er zijn kosten die niet in de basisverzekering verzekerd zijn en waar je dus wel een aanvullende zorgverzekering voor nodig hebt. Bijvoorbeeld een zwangerschapscursus vergoedt de basisverzekering niet. Ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen kan een aanvullende zorgverzekering raadzaam zijn. Je kunt zelfs de eigen bijdrage voor kraamhulp meeverzekeren.

Meld de baby binnen 4 maanden aan

Na de geboorte lijkt het logisch dat de baby automatisch op de zorgverzekering wordt bijgeschreven, maar zo werkt het niet. Je moet hierover toch nog contact opnemen met de zorgverzekeraar. Het kind kan bij de moeder op de zorgverzekering worden bijgeschreven of bij de vader. Doe de aanmelding wel binnen 4 maanden na de geboorte. Voor de bijgeschreven kinderen ben je geen premie verschuldigd. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 11 oktober 2018

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie