Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Hoe moet ik mijn kind verzekeren voor zorgkosten?

Minderjarige kinderen moeten worden meeverzekerd op de polis van de ouders. Op welke polis de kinderen meeverzekerd worden is de keuze van de ouders. Heeft één van de ouders een uitgebreidere dekking in de zorgverzekering? Zet de minderjarige kinderen dan op de zorgverzekering van de ouder met de meest uitgebreide dekking. Kinderen jonger dan 18 jaar betaal je geen premie voor.

Bij het kiezen van een zorgverzekering let je op de premie en op de dekking die de verzekering biedt. Let ook op de keuzevrijheid in zorgverleners. Alleen bij een gecontracteerde zorgverlener krijg je vaak een volledige vergoeding met de meeste zorgverzekeringen.

zorgverzekering kind

Zorgverzekering kind afsluiten

De basisverzekering is bij alle verzekeraars inhoudelijk gelijk. Als beide partners alleen de basisverzekering hebben, maakt het niet uit bij wie de kinderen op de polis komen. Hebben jullie wel een aanvullende verzekering? Schrijf de kinderen dan bij op de zorgverzekering met de ruimste dekking. Dat doe je ook als je voor de kinderen geen of nauwelijks medische kosten maakt. Je weet namelijk niet wat de toekomst gaat brengen. De kinderen kunnen in het nieuwe verzekeringsjaar toch behoefte krijgen aan bepaalde medische zorg. Ook de aanvullende zorgverzekering is voor kinderen tot 18 jaar meestal gratis.

Kind binnen vier maanden na geboorte aanmelden

Vanaf de geboorte is een kind verzekeringsplichtig. Na de geboorte van een kind meld je de baby aan bij de verzekeraar van de vader of moeder. Dit moet binnen vier maanden na de geboorte gebeuren. De verzekering gaat vervolgens met terugwerkende kracht in. De al gemaakte zorgkosten zijn dus verzekerd. In de zorgverzekering van de ouders zijn de kinderen gratis meeverzekerd.

Voor kinderen betaal je geen premie en eigen risico

Tot kinderen volwassen zijn betalen ze geen premie en eigen risico. Er kunnen wel vergoedingen zijn waar de eigen bijdrage voor geldt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij orthopedische schoenen. Voor de vergoeding van de tandartskosten hebben kinderen alleen een basisverzekering nodig. Als ze een beugel nodig hebben, moet aanvullende zorg verzekerd worden. 

Wat gebeurt er met de zorgverzekering als een kind 18 jaar wordt?

Vanaf de 1e van de maand, volgend op de 18e verjaardag, ontstaat er een premieplicht en krijgt de jong volwassene een eigen zorgverzekering. Het is ook mogelijk om meerderjarige kinderen op de polis van de ouder(s) meeverzekerd te laten blijven. De verzekeraar waar ze op dat moment verzekerd zijn stuurt hiervoor een voorstel, maar daar hoeft niet op te worden ingegaan. Het afsluiten van een zorgverzekering is wettelijk verplicht. Daarom gaat de huidige verzekeraar het voorstel omzetten naar een polis, tenzij de verzekerde een andere keuze maakt. Een 18 jarige kan ook al zorgtoeslag aanvragen.        

Kies de zorgverzekering verstandig

Je kiest de zorgverzekering die een dekking biedt die het beste aansluit op jouw zorgkosten. Hierdoor komen partners vaak niet bij dezelfde verzekeraar terecht. Jij wilt bijvoorbeeld een ruime dekking voor fysiotherapie en jouw partner gaat bijvoorbeeld bevallen in het nieuwe verzekeringsjaar en wenst op dat gebied de beste kwaliteit. Ook bij het meeverzekeren van de kinderen zijn de polisvoorwaarden doorslaggevend. De basisverzekering vergoedt veruit de meeste kosten.

Vanuit de basisverzekering krijg je de meeste zorgkosten vergoed. Krijg je jou zorgkosten niet uit de basisverzekering vergoed? Toch kun je aanvullende verzekeringen nodig hebben voor bijvoorbeeld de tandartskosten en de behandelingen fysiotherapie die je verwacht in 2024.

Geactualiseerd: maandag 27 november 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie